MAKALELER / Hatay Amik Ovasında Ürün Deseni -Tarımsal Sorunlar-Öneriler






Hatay Amik Ovasında Ürün Deseni -Tarımsal Sorunlar-Öneriler.


1--Antakya'nın Amik Ovası, 1 milyon 150 bin dekar büyüklüğü ile Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri.


2--Ovada yakın zamana kadar geleneksel olarak üç ürün yetiştirilirdi: Buğday, pamuk ve mısır. Son yıllarda pamuk üretimi hızla gerilerken buğday üretimi artıyor.


3-- Bu yıl ovanın yüzde 85-90'nında buğday ekili.


3.1--Çiftçilerin buğdaya yönelmesinin iki önemli nedeni var. Birincisi su kaynaklarının yetersizliği, ikincisi pamuk ve mısır üretim maliyetlerinin çok yüksek olması.


4--Dikkat çekici bir başka gelişme ise, Amik Ovası'na nar ve zeytinin girmesi. Ovada, yer yer 250 - 500 dönüm büyüklüğünde henüz ürün vermeyen bir iki yıllık nar ve zeytin bahçeleri var. Yakın zamanda özellikle zeytin dikiminin yaygınlaşması bekleniyor.


5--Ayrıca ovada kanola ekimi konusunda da denemeler dikkat çekiyor.


6--Buğday tarlalarının arasında üretime hazırlanmış az sayıda tarlaya pamuk veya mısır ekilecek. Mısır ve pamuk girdileri pahalı, su ihtiyacı fazla olduğu için eskisi gibi çok tercih edilmiyor.


7--Su  sorunu nedeniyle Amik Ovası'nın ürün deseni ciddi olarak değişiyor. Çok su isteyen ama katma değeri de çok yüksek olan pamuğun yerine, daha az su isteyen, ekimi kolay ve daha ucuz olan buğdaya yönelme var.


7.1--Bu yönelme bölgedeki tarımsal sanayiyi de değişime zorluyor. Pamuk çırçır işletmelerinin sayısı azalıyor. Ayakta kalanlar da çok düşük kapasite ile çalışıyor. Binlerce dolar ödeyip pamuk hasat makinesi alanlar, ikinci el olarak satmaya çalışıyor.


8-- Ovanın su kaynağı olan Amik Gölü, sıtmaya karşı mücadele için (1954-1975 yılları arasında) kurutulunca ovada su sorunu başladı.DSİ Amik gölüne yeniden su verebilir mi yeniden kuş cenneti olan amik gölü hayat bulabilir mi. Sıtmaya karşı sivrisinekler öldürüldü.Sivrisinek ölünce kurbağalar onlar ölünce yılanlar onlarda ölünce kuşlar vs öldü.Böylece Amik ovası kuş cenneti olmaktan çıktı.


8.1--Bir dönem göçmen kuşların en önemli duraklarından biri olan Amik Gölü'nün olduğu alanda şimdi uçakların inip kalktığı Antakya Havaalanı var. Ama, ovayı sulayacak su yok.


9--Amik Gölü'nün yeniden oluşturulması mümkün değil. Mümkün olabilir mi.Fakat ovaya su sağlayacak kaynaklar var.Ovaya su sağlayacak kaynaklar amik gölünü vasıtasyla beslenebilir bu suretle hem göl hem ova kurtulabilir mi.


9.1--Asi ve Afrin nehirleri bu aylarda gürül gürül akıp Akdeniz'e dökülüyor. Asi Nehri Lübnan'da doğar. Suriye'den geçer ve 40 kilometre boyunca Türkiye ile Suriye arasında sınır oluşturur ve Türkiye'den Akdeniz'e dökülür.


9.2--Suriye tarafında Asi üzerinde 4 baraj var. Tarımsal sulama zamanı, yani çiftçinin suya ihtiyacı olduğu zaman Suriye nehre su vermez.


9.3--Afrin ise, Türkiye'de doğan, Suriye'ye geçen ve tekrar Türkiye'den denize dökülen bir nehir. Bu nehir üzerinde de Suriye'nin iki barajı var.


9.4--Türkiye'nin Asi ve Afrin üzerinde barajı yok. Topraklarından geçen bu iki nehirden de yararlanamıyor.


9.5--Yaklaşık 40 yıldan beri Suriye ve Türkiye'nin işbirliği ile bir dostluk barajının kurulması gündemde. Fakat atılmış somut hiç bir adım yok. Çiftçiler kendi olanakları ile nehirlerin geçtiği yerlerde topraktan bentler oluşturarak bir miktar su tutmaya çalışıyor. Fakat çok ilkel şartlarda yapılan bu bentler su sorununa çözüm olmaktan çok uzak.


9.6--Yapılan tek yatırım 1985'te inşaatına başlanan ve 1989'da tamamlanan Beyazçay üzerindeki Yarseli Barajı. Barajda 55 milyon metreküp su tutuluyor. Yaklaşık 60 bin dönüm sulanabiliyor. Su tutma kapasitesini 10 milyon metreküp artırmak amacıyla yakın zamanda 3 milyon lira yatırım yapıldı.


9.6.1--Asi nehrinden baraja su pompalamak için 6 pompa alındı. Bu pompaların çalıştırılarak baraja su verilmesi için yıllık 1.5 milyon liralık elektrik parası gerekiyor. Bu parayı kimse ödemek istemediği için pompalar çalıştırılamıyor. Baraj yönetimi "suyu kullanan çiftçi ödesin" diyor. Çiftçiler ise, "maliyetler zaten yüksek parayı devlet ödesin" diyor.


10--Tarımsal girdi fiyatları çok yüksek. Türkiye'deki çiftçi dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Antakya'ya sınır komşusu Suriye'deki çiftçi mazotun litresine 70 kuruş ödüyor. Antakya'daki çiftçi 2 lira 70 kuruş ödüyor.


11--Girdilerden alınan vergiler çok yüksek. Mazotta özel tüketim vergisi, gübrede katma değer vergisi düşürülse girdi maliyetlerinde ciddi bir düşüş olacak. Gübreden yüzde 18 KDV alınıyor.Bu düşürülebilir.


12-- Üretim destekleri hem çok yetersiz hem de zamanında ödenmiyor. Zamanında ödenmeyen desteğin hiçbir yararı yok.


4- Sulama için elektrik kullanan çiftçilerin hepsi borç batağında. Hatay'da 5 bin 600 ruhsatlı bir o kadar da kaçak kuyu var. 1200 abone icra takibinde, 2740 abone de kanuni takipte. Çiftçinin yüzde 90'ı elektrik borcunu ödeyemiyor. Sorun o kadar büyüdü ki, enerji borcunun faizi silinse bile ana parayı ödeyecek çiftçi sayısı son derece az.


5- Ülkedeki modaya uyarak zeytincilik yapmaya karar veren , bir çok üretici, girişimci gibi Gemlik fidanı dikmiş.


5.1--Ürün almaya başlayınca Gemlik dikmekle ne kadar büyük bir hata yaptığını fark etmiş. Fakat iş işten geçmiş. 17 bin fidanı aşılamaya kalksa bir dört yıl daha ürün almak için bekleyecek. Yaptığı yatırımın maliyeti en az iki kat artacak.


5.2--Hatay, Türkiye'deki zeytin varlığının yaklaşık yüzde 10'una sahip. 2008 rekoltesine göre, 150 bin tonu aşkın üretimi ile Aydın'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük zeytin üreticisi. Zeytinin % 85'i zeytinyağı üretiminde değerlendiriliyor. İlde 15 milyonu aşkın zeytin ağacı var. Son yıllarda ülkede başlayan zeytin dikme seferberliğinde de Hatay ilk sıralarda. Yılda ortalama 1.5 milyon yeni zeytin fidanı dikiliyor. Fakat ne yazık ki bu fidanların yüzde 80'ini Gemlik zeytini oluşturuyor.


5.3--Oysa, Gemlik zeytini Hatay'ın iklim koşullarına uygun değil. Hava şartlarına bağlı olarak yeterince yağ tutmuyor. Yine iklim şartlarına bağlı olarak Hatay'da Gemlik zeytininin kabuğu sertleştiği için salamura, sofralık olarak da kullanılamıyor.Burada bölgeye en uygun zeytin ağacı tipi her yerde olduğu gibi yöresel ağaç.Bu ağaç bölgeye özgü bir tür olan Haşeba zeytinini. Haşeba erken hasat edildiğinde yağ oranı azalıyor. Bu nedenle diğer türlere göre biraz daha geç hasat edilmesi gerekiyor. Fakat, makineli hasada çok uygun. Verimi yüksek. Ayrıca zeytin kanserinin görülmediği tek tür olarak biliniyor.

 

5.3.1--Bölgeye uygun Haşeba ve benzeri türler geliştirilirse ve  birkaç marka yaratılırsa, Hatay, zeytinyağında dünyanın sayılı merkezlerinden biri olmaya aday. Bugüne kadar uçakla ilaçlama yapılmadığı için organik üretim konusunda da büyük potansiyeli var.


Kaynakça:Amik Ovası'nda ürün deseni değişiyor--Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 166

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.