MAKALELER / Tarımda Çözümler-Gelecekte






Tarımda Çözümler-Gelecekte:


1--Bilişim dünyasının dev şirketlerinden Microsoft, 7 yıldan beri  dünyanın en yetenekli yazılımcı, tasarımcı ve  girişimci gençlerini buluşturan "İmagine Cup" adı ile bir yarışma düzenliyor. Yarışmanın Türkiye ayağında finale kalarak Mısır'ın Başkenti Kahire'de ülkemizi temsil eden Umut Erkal, Levni Can Özyürüyen, Mehmet Törün ve Filiz Bali'den oluşan dört kişilik ekibin "Geleceğin çiftçilik çözümleri" projesi ilk 6 proje arasına girdi.


2--Dört girişimci gencin geliştirdiği bir yazılım ve tasarladıkları cihazın kullanımı ile tohum ve gübre kullanımında % 40'a varan oranda tasarruf sağlanıyor. Bu sistemin Türkiye'de ve bir çok ülkede kullanılması öngörülüyor.


3--Genç girişimcilerin geliştirdiği sistem ana hatları ile şöyle çalışıyor:


1--Önce tohumlama veya gübreleme yapılacak tarla parsellere ayrılıyor.


2--Her bir parselin haritası, koordinatları çıkarılarak bilgisayara yükleniyor.


3--Ardından her parselin tarlanın ne şekilde tohumlanacağı veya gübreleneceği belirleniyor ve bu bilgiler de bilgisayara giriliyor.


4--Bilgisayara yüklenen bu bilgi GPS üzerinden üzerine özel bir yazılım yerleştirilmiş tohumlama / gübreleme makinesine gönderiliyor.


5--Bir römorka üzerinde Imagine Cup Türk öğrencileri tarafından özel olarak tasarlanmış bir yazılımın yer aldığı ayrı bir cihaz yerleştiriliyor. Bu römork tohumlama / gübrelemeyi yapacak traktöre bağlanıyor ve sahaya çıkıyor.


6--Traktör tarlada dolaşırken bilgisayardan GPS üzerinden aldığı verilerle hangi alanı ne ölçüde ve ne sıklıkta tohumlayacağı veya gübreleyeceği otomatik olarak sistem tarafından belirleniyor.


7--Sistem hareket halindeki aracı takip ediyor, hızını kontrol ediyor. Bilgisayara önceden girilen veriler doğrultusunda istenen miktarda tohum veya gübre tarlaya bırakılıyor.


8—Yorum:


1--Gelecekte tarımsal üretimin büyük ölçüde robotlar ve programlanmış makineler tarafından yapılacağı açık.


2--Tarlanın robot traktör tarafından uydu destekli ekilmesi-


3--meterolojik analize bağlı otomasyona bağlı uydu destekli damlama sulama ile sulanması-


4--meterorolojik analize bağlı uydu destekli biçilmesi ve ürünlerin uzun vadeli –azotlu depolarda depolanması- bu depoların devlet tarafından desteklenmesi-vs ile depolanabilmesi-


5--fiyatların analizi için gerekli ürün tahminin meteorolojik destekli olarak uydu destekli yapılması-ürün borsalarının oluşturulması oldukça önemli.


6--Ülkemizde bakanlığın bu tür ödüllü projeler düzenlemesi-kabul edilen projelerin bakanlık tarafından ihaleyle ilgili özel firmaya yaptırılması ve buluş sahibine % 5-10 kar payı verilmesi önemli katkı sağlayabilir.


7--Uydu desteğinde ve bilişim alt yapısında-bulut çözümlerinde ve otomasyonda yerliliğin sağlanması ve  siber tehdide karşı gereken çözümlerin sağlanması bakanlığın çalışma konuları arasında yer alabilir.


Kaynakça:Geleceğin çiftçilik çözümleri--Ali Ekber YILDIRIM—www.dunya.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 158

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.