MAKALELER / Kojenerasyon Santrallerinin Faydaları






Kojenerasyon Santrallerinin Faydaları:

 

1—Kojenerasyon Santrallari büyük sanayi kuruluşlarının-işyerlerinin ihtiyacı olan güçlerde çoğunlukla doğalgazdan yüksek verimle işletmenin elektrik ihtiyacı ve ısıtma-soğutma için su buharı ihtiyacının yerel karşılanmasını sağlayan buhar üreteci-türbin ve ekipmanlardan oluşan paket sitemlerdir.Üretilen fazla elektrik şebekeye satılabilmektedir.

 

2--Kojenerasyon teknolojisi tekstil,kağıt,kimya,gıda,seramik,ağaç gibi hem elekriğe hemde su buharına ihtiyaç duyulan büyük işletmelerde yada otel, hastane,Üniversite kampuslar vs  gibi hem elekkrik hemde üretilen su buharını kullanarak hem ısıtma hemde soğutma ihtiyaçlarının karşılanmasınde kullanılan en ekonomik çözümlerden birisidir.

 

3—Kombine çevrim termik santrallerde verim % 50-55 iken,kojenerasyon santralları-otoprodüktör lerde verim % 80-95 verime ulaşılabilmekte.Bu anlamda gerek avrupa gerek ABD de kombine çevrim santralı yerine kojenerasyon santrallarının desteklenmesi ön plana çıkmaktadır..

 

4--Kojenerasyon santralleri ile 2011 yılında Türkiye de 8000 MW lık güç üretiminde 3 milyar m3 doğal gaz tasarrufu sağlanırken, 10 milyon ton kabrbondioksit salınımı azaltılması sağlanmıştır.

 

5—Kojenarsayon Santralları ile 365 gün/24 saat enerji üretilebilmektedir.

 

6—Kojenerasyon Snatralları ile elektrik tüketim kaynağında üretildiği için hat kayıpları çok azdır.

 

7—Kojenerasyon santrallari kurulumunun arttırılması  ve  üreticilerin desteklenmesi ekonomik olarak herhalde bir gereklilikdir.

Kaynakça:Dünya Gazetesi-02.08.2012-S:9

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 165

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.