MAKALELER / Güneş Kliması-Güneşle Soğutma






Güneş Kliması-Güneşle Soğutma:

 

1--Güneș enerjisi ile buhar jeneratöründe buhar üretimi çin kullanılan kızgın su  parabolik güneș kolektörleri tarafından sağlanmakta.

 

2--Bu sistemde, gereken ısının bir kısmı parabolik güneș kollektörleri tarafından sağlanmakta ve geri kalan kısım için doğalgazlı kojenerasyon sistemi ya da buhar kazanları kullanılabilir.


3--Elde edilen buhar ,klima ihtiyacı için çift-etkili absorpsiyonlu soğutma makinasını çalıștırmakta aynı zamanda mutfak ve çamașırhane gibi tesislerin buhar veya sıcak su ihtiyacını karșılamaktadır.

 

4--Bu sistemde, ortalama 1.4 COP değerine sahip çift etkili soğurmalı soğutma grubunun çalıștırılması için gerekli olan ısı 144 °C, 4 atm özelliklerinde buhar ile karșılanır.

 

4.1--Bu özellikte buharın üretileceği jeneratörün ısıtıcı akıșkanı olarak, parabolik oluk tipi güneș kollektörlerinden elde edilen 180 °C, 12 atm özelliklerindeki kızgın su kullanılacaktır.

 

5--Bu nedenle parabolik oluk tipi kollektörler 12 atm, 180 °C / 155 °C giriș - çıkıș sıcaklıklarında çalıșacak șekilde tasarlanmıștır.

 

6--Parabolik oluk tipi kollektörlerde direk güneș ıșınımının kullanılması, direk ıșınımın kesintili ve geceleri hiç olmaması sebebiyle, sistem üzerine birisi kollektörde üretilen fazla kızgın suyun depolanacağı, diğeri ise soğutma makinesinde üretilen ihtiyaç fazlası soğutma suyunun depolanacağı, kızgın su ve soğuk su ısı depolama tanklarının yerleștirilmesi gerekmektedir.

 

7--Bu șekilde tesisin soğutma ihtiyacının olmadığı veya azaldığı saatlerde depolanan kızgın su ve soğutma suyu ile güneș ıșınımının olmadığı veya azaldığı durumlarda soğutma ișlemi devam edecek, bu da ișletme gideri çok düșük olan, sistemin gün boyu çalıșma süresini uzatarak ișletme giderlerinin azaltılması ile sistemin amortisman süresini kısaltacaktır.

 

8--Bu sistemde soğurmalı soğutma makinesinin sürekli çalıșmasını sağlamak için, özellikle geceleri buhar üretimini destekleyecek bir buhar kazanına ihtiyaç duyulmakta olup, yeni kurulacak sistemlerde buhar kazanı ile soğurmalı soğutma grubunun desteklenmesi yerine, küçük kapasitede buhar sıkıștırmalı konvansiyonel bir soğutma grubu ile de geceleri soğutma ihtiyacı desteklenir.

 

9--Burada çok tarifeli elektrik sayaçlarının kullanımı, geceleri kullanılan elektrik enerjisine daha düșük bedeller ödenmesini ve ișletme  giderlerinden tasarruf edilmesini sağlar.

 

10—Bu tip yatırımların geri dönüș süresi 8-12 yıl civarında.

 

11—Böyle bir Sistemin evler için geliștirilecek modelinin fiyatının 20 bin YTL’nin altında olması bekleniyor.

 

12—Bu tip Sistemlerin Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha yoğun olarak kullanılması daha uygun olmaktadır.Zira Bu bölgelerde sistemin kendini daha kısa sürede amorti edebilmektedir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 224

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.