MAKALELER / Karbon Vergisi Rüzgar Santrali Aldırtıyor






Karbon Vergisi Rüzgar Santrali Aldırtıyor

 

1--Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Başkanı Alper Kalaycı, "AB Yeşil Mutabakatı”na uyum çabasındaki işletmelerin, karbon ayak izlerini azaltmak için yeşil enerji tüketimine yöneldiğini, kimi şirketlerin de yenilenebilir kaynaklara dayalı santral satın almayı tercih ettiğini söyledi.

 

1.1--Avrupa Birliği’nin yürürlüğe koyduğu Yeşil Mutabakat ve bu kapsamda devreye sokacağını ilan ettiği sınırda karbon vergisi uygulamaları Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarına ilgiyi arttırdı.

 

1.2--Mevzuat eksiği yok ama beklenen hareketlilik de yok. Çünkü yatırımcılar belirsizlikler nedeniyle beklemede. Herkes enerji verimliliğine yatırım yapacağım dese de kimse şu an için kasasındaki nakitle verimlilik işine girmek istemiyor.

 

2--Yeşil Mutabakat firmaları zorluyor. Demir çelikten başlayarak emisyonu yüksek pek çok sektör Avrupa Birliği tarafından giderek daha fazla sıkıştırılıyor, sıkıştırılacak.

 

2.1--Özellikle Avrupa’ya ihracat yapan firmalar açısından süre giderek daralıyor. AB Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri.

 

2.2--Toplam dış ticaret içindeki payı yarıya yakın. Dolayısıyla Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan tüm firmaların bu sürece hazırlıklı olması gerekiyor.

 

3--Avrupa Birliği, 2050 yılında net sıfır emisyon noktasına yaklaşmayı hedefliyor. Sadece üye ülkelerde değil, üyelerle iş yapan üçüncü ülkelerde de bu konuda adımlar atılmasını sağlamaya çalışıyor. Bu amaçla, sınırda karbon vergisini denilen yeni bir gümrük vergisini devreye sokacağını ilan etti.

 

3.1—Firmaların öncelikle temiz enerji kullandığını kanıtlanması gerekiyor. Firmalar kendileri doğrudan yenilenebilir enerji yatırımı yapmayı tercih edebilir. Sıfırdan yatırım yerine işletmedeki yenilenebilir enerji santrallerini satın almayı tercih edenler de var.

 

3.2--Koç Grubu’nun elektrik şirketi Entek, Süloğlu Rüzgâr Santrali'ni aldı. Turkcell de Karadağ rüzgar Santralini.

 

3.3--Bu satın almalar önemli. Çünkü bugüne kadar yenilenebilir enerji yatırımına girişmemiş büyük aktörler oyuna dahil oluyor.

 

3.4--Turkcell AB’ye bir ürün ihraç etmediği halde rüzgar santrali aldı. Nedeni, küresel sosyal sorumluluk sözleşmesini imzalamış bir taraf olarak karbon ayak izini küçültme taahhüdünü yerine getirme çabası olabilir.

 

3.5—Öte yandan Koç Grubu’nun önemli markaları, Avrupa Birliği ülkelerine ciddi miktarda ihracat yapıyor Dolayısıyla buna benzer satın almaları, önümüzdeki günlerde başka önde gelen sanayi oyuncularında da görebiliriz.

 

3.6--Sıfırdan yatırım yapmak daha zor. Elektrik üretim lisansları için ihaleler açılması lazım ki sıfırdan yatırım işine girişsinler.

 

3.6.1--Aslında lisansı alınmış ama hayata geçirilememiş bazı projeleri satın almaları da mümkün. Ama yine de bunlar Yeşil Mutabakat’a uyum için hemen devreye sokulabilecek çözümler değil, çünkü hayata geçirilmeleri uzun zaman alıyor. Bu yüzden de şirketlerin işletmedeki mevcut santrallere yönelmeleri hiç de şaşırtıcı olmaz.

 

4--Şirketler Yeşil Mutabakat konusunda piyasada ciddi bir bilgi kirliliği var. Ama özellikle ihracatçı birlikleri Yeşil Mutabakat konusunda çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Ciddi ekipler oluşturmuşlar.

 

4.1--Bu ekipler firmaları hem bilgilendiriyor hem de onlara bu alandaki girişimleri için ön ayak oluyor.

 

4.2--Bu durumdaki firmalar yenilenebilir kaynaklara dayalı bir yatırım yapmaya karar verirlerse biz ENSİA üyeleriyle onları bir araya getiriyoruz. Üyelerimiz, rüzgar türbini, güneş paneli almak isteyen, santral kurdurtmak isteyen sanayicilerin bu ihtiyaçlarını karşılamak üzere derhal harekete geçiyorlar.

 

5--Sınırda Karbon Vergisi’nin Türkiye’yi doğrudan ilgilendirmekte olup “Türkiye’deki ihracatçı firmalar da Avrupa’ya gönderecekleri ürünlerin enerji kimliğini künyesine yazmak durumunda.

 

5.1--Yani yoğun karbon emisyonuna yol açılarak elde edilmiş enerjiyi kullanıp da rekabetçi fiyattan Avrupa Birliği ülkelerinde ürün satmanız neredeyse imkânsız hale gelecek. İşte hazırlıklı olunması gereken süreç bu, yani sınırda karbon vergisi uygulamaları süreci” dedi.

 

5.2--Alper Kalaycı, Yeşil Mutabakat’a uyum için yeşil enerjiye yatırım yapmak isteyen şirketlerin önünün açılması için yatırım ortamının iyileştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Kalaycı “Bundan böyle her yıl en az 2000 MW’lık lisans verilmesi gerekiyor. Verdiğiniz her lisans yatırıma dönüşmüyor. Yani yılda en az 1500 MW’lik yenilenebilir kaynaklara dayalı santralin daha devreye alınmasını garantileyecek bir ihale ve lisanslandırma süreci yürütülmeli” dedi.

 

 Kaynak: https://www.dunya.com/ 





Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.