MAKALELER / Elektrikli Araç-Türkiye'de, Sürücülerin % 61'i Elektrikli Araç Almak İstiyor





Elektrikli Araç-Türkiye'de, Sürücülerin % 61'i Elektrikli Araç Almak İstiyor

 

1--LeasePlan’ın Ipsos ile birlikte yürüttüğü anket çalışmasına göre, Türkiye’deki sürücülerin % 61’i elektrikli araç almak istediğini bildirirken, elektrikli araç alma niyetine bakıldığında Türkiye birinci sırada yer aldı.

 

2--Filo kiralama şirketi LeasePlan, araştırma şirketi Ipsos ile yürüttüğü Mobilite İçgörü Raporu’nun "Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilirlik" bölümünü yayınladı.

 

2.1--Çalışma, özellikle son 3 yılda elektrikli araçlara rekor düzeyde destek olduğunu gösterirken, artık daha fazla sürücünün elektrikli araç kullanmak istediğini ortaya koydu.

 

2.2--Araştırmaya göre, katılımcıların % 65’i artık sıfır emisyonlu elektrikli araç kullanacağını belirtirken, % 44’ü özellikle son 3 yılda elektrikli araçlara karşı tutumunun olumlu yönde değiştiğini ifade etti.

 

2.3--Araştırmada, 5 yıl içinde yeni araç almayı düşünen katılımcılara öncelikli tercihleri de soruldu. Katılımcıların % 61’i 5 yıl içinde yeni araç alacakları takdirde elektrikli araç almayı düşüneceklerini belirtti.

 

2.4--Ayrıca araştırma, sürücülerin artık yeşil alternatiflerin dizel veya benzinli araçları kullanmaktan daha maliyetli olmadığını düşündüğünü de ortaya koydu.

 

2.5--Katılımcıların % 46’sı elektrikli araçların daha düşük karbondioksit (CO2) emisyonu sayesinde sadece iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aynı zamanda daha düşük işletme maliyetlerine de sahip olduğunu belirtti.

 

2.6--Ancak elektrikli araçların önünde halen ciddi engellerin olduğu da araştırmanın sonuçları arasında yer aldı.

 

2.7--LeasePlan araştırmasının genel sonuçlarına bakıldığında, gelecek 5 yılda araç almayı planlayanların


1--% 57’si, elektrikli araç tercih etmelerini önleyen ana sebep olarak fiyat unsurunu gösterirken


2--% 51’i yetersiz şarj altyapısından,

 

3--% 34’ü menzilden endişe duyduğunu bildirdi.

 

2.8--Türkiye’nin elektrikli araçlara olan tutumu son 3 yılda % 69 daha olumlu oldu. Türkiye’yi % 62 ile Portekiz izledi. Romanya, Yunanistan ve İtalya da elektrikli araçlara karşı son 3 yılda daha olumlu tutum sergileyen ülkeler arasında yer aldı.

 

2.9--Araştırma genelinde sürücülerin dörtte birinden fazlası bir sonraki araçlarının kesinlikle elektrikli olacağını belirtirken, elektrikli araç alma niyetine bakıldığında Türkiye araştırmada ilk sırada yer aldı. Buna göre,

 

2.10--Türkiye’deki sürücülerin % 61’i elektrikli araç almak istediğini belirtti. Türkiye’yi % 51’le İtalya, % 49’la Portekiz takip etti.

 

2.11--LeasePlan Mobilite İçgörü Raporu’nun Elektrikli Araçlar ve Sürdürülebilirlik bölümünde sürücülerin elektrikli araç alma ve almama nedenleri de araştırıldı.

 

2.11.1--Buna göre, katılımcıların

 

1--% 47’si düşük işletme maliyetleri nedeniyle elektrikli araçları tercih ettiğini,

 

2--% 46’sı düşük CO2 emisyonları nedeniyle tercihini elektrikliden yana kullandığını ve

 

3--% 33’ü ise elektrikli araç sahiplerine sunulan vergi indirimleri nedeniyle bu araçları tercih ettiğini bildirdi.

 

2.12--Böylece, düşük işletme maliyetleri, çevre hassasiyeti ve teşvikler elektrikli araçların tercih edilmesindeki ilk 3 neden olarak öne çıktı.

 

2.13--Buna karşılık sürücülerin elektrikli araçları tercih etmemesindeki ilk 3 neden ise satın alma fiyatı, yetersiz şarj imkanları ve menzil şeklinde sıralandı.

 

2.13.1--Türkiye’deki sürücülerin elektrikli araç satın almama nedenlerinin başında ise

1--% 54 ile satın alma fiyatları geldi. Bunu

 

2--% 37 ile yetersiz şarj altyapısı,

 

3--% 26 ile menzil endişeleri takip etti.

 

2.14--Araştırmada katılımcıların elektrikli araçlarla ilgili 2030 yılı beklentileri de soruldu. Sürücülerin

1--% 58’i 2030 yılında yollardaki çoğu aracın elektrikli veya benzer sıfır emisyonlu araçlardan oluşacağını tahmin ettiğini aktardı. Yalnızca

 

2--% 18’i bu görüşe katılmadığını bildirdi.

 

2.15--2030 yılı projeksiyonu kapsamında elektrikli araçlardan en umutlu olan ülkeler ise Portekiz ve Türkiye oldu.

 

2.16--Raporda,

 

1--% 34’le genç sürücülerin ve

 

2--% 37 ile büyük şehirlerde yaşayan sürücülerin elektrikli araca geçme olasılığı en yüksek grup olduğu elde edilen diğer bulgular arasında yer aldı.

 

3--Ayrıca, kadınların % 48’i elektrikli araca geçme nedeni olarak daha düşük CO2 emisyonlarını gösterirken, erkeklerde bu% 43 olarak gerçekleşti.

 

2.16--Araştırmanın saha çalışması Kasım 2020’de yani son ÖTV düzenlemesi öncesinde yapıldı. Elektrikli araç tercih etmeme sebeplerinin en başında gelen faktör satın alma fiyatı iken, son vergi düzenlemesi ile elektrikli araçlara getirilen ÖTV zammı olumlu yönde gelişen ilgi ve farkındalığa ket vurabilir.

 

 3—Elektrikli araçlar konusunda örnek ülke olarak Norveç, 2025 yılına kadar fosil yakıt kullanan araçlara yasak getirmeyi hedeflemekte olup Norveç'te elektrikli araçlar, geçen yıl satılan yeni otomobillerin % 54,3'ünü oluşturarak rekor kırmıştı.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 219

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.