MAKALELER / Küresel Isınmada Sıcaklığı 1.5 C Altında Tutmaya Çalışan Tek Ülke Gambia






Küresel Isınmada Sıcaklığı 1.5 C Altında Tutmaya Çalışan Tek Ülke Gambia:

 

1--Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde gerçekleşecek 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) öncesi yayımlanan rapor hiçbir G20 ülkesinin, Paris İklim Anlaşması kapsamında kabul edilen hedefi karşılamak için gerekli önlemleri almadığını ortaya koydu.

 

2--Altı yıl önce imzalanan Paris İklim anlaşması ile küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelere göre 2 santigrat derecenin çok altında, tercihen 1.5 santigrat (C) derece ile sınırlanması hedefi ortaya konulmuştu.

 

3--Bağımsız araştırma grubu Climate Action Tracker tarafından yapılan değerlendirme raporuna göre, 1.5 C hedefi umutlarını canlı tutmaya yönelik yeterli önlem alan tek ülke Gambia.

 

4--Rapora göre, tüm ülkelerin dörtte üçü 1.5C hedefine ulaşmak için yeterli adımlar atmıyor.

 

4.1--İngiltere'nin ısınmayı 1.5C ile sınırlama hedefine uygun iklim planlarına sahip tek gelişmiş ülke olduğu belirtilen raporda, bu planları gerçekleştirmek için gereken adımların ise henüz atılmadığı ifade edildi.

 

4.2--1 Kasım'da 197 ülkenin katılımıyla başlayacak COP26'da ülkelerin yeni yerel iklim planlarıyla öne çıkması bekleniyordu ancak raporda da belirtildiği üzere, çoğu emisyonlarını nasıl azaltacaklarına dair yeni bir plan sunmadı.

 

4.2.1--Bu grup arasında dünyanın en çok emisyon salan ülkeleri Çin, Hindistan, Türkiye ve Suudi Arabistan da bulunuyor. Türkiye, G20 ülkeleri arasında, Paris İklim Anlaşmasını imzalamayan tek ülke.

 

4.3--Buna ek olarak, yeni iklim planları ile öne çıkan ülkelerin birçoğunun sundukları iklim planlarını uygulama kararlılıklarının düştüğü belirtildi. Bu ülkeler, Avustralya, Meksika, Brezilya, Singapur, Rusya, Endonezya, Yeni Zelanda, İsviçre ve Vietnam.

 

4.4--İklim konusunda neredeyse hiçbir şey yapmayan ülkeler arasında ise Kosta Rika, Etiyopya, Kenya, Nijerya, Morokko ve Nepal var.

 

5--Konuya ilişkin Independent'a konuşan Almanya'daki NewClimate Institute'un kurucu ortağı Prof Niklas Höhne, 'durumun içler acısı olduğunu' belirterek, "Olmak istediğimiz yer ile bulunduğumuz yer arasındaki fark çok büyük. Şu anda masada olan tüm taahhütleri ve hedefleri göz önünde bulundurduğumuzda, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını zar zor stabilize edeceğiz – Paris Anlaşması ile uyumlu olmak için 2030 yılına kadar küresel emisyonları yarıya indirmemiz gerekecek" dedi.

 

6—Yorum:

 

1—Türkiyede kamu yönetiminin iklim değişimine uyum ve küresel ısınmaya karşı önlemler konusunda bir yol haritası hazırlaması herhalde çok geç olmadan gerekli.

 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com




Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.