MAKALELER / Küresel Isınmanın Türkiyedeki Etkileri






Küresel Isınmanın Türkiyedeki Etkileri:

 

1--Adıyaman’da kuraklık nedeniyle sulama baraj göletleri kurudu, sulu tarım yapan çiftçinin verim kaybı % 60’lara yükseldi. Kaynak sularındaki azalma nedeniyle kent merkezine içme suyu dönüşümlü olarak veriliyor.

 

2--Dünyanın en büyük sodalı gölü olan, Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, çekilmenin 1 kilometreyi aştığını, su yüzeyine çıkan mikrobiyalitlerin de bunun göstergesi olduğunu söyledi.

 

3--Konya'da Akşehir Gölü, bilinçsiz tarımsal sulama ve küresel iklim değişikliği nedeniyle tamamen kurudu. Konya Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nalbantçılar "Şu an bizler Konya Gölü üzerinde evlerimizi yapıp oturmaktayız. Benzer bir fotoğrafı, bugün Akşehir Gölü için de düşünmemiz mümkün olacaktır" dedi.

 

4--Kayseri'deki Sarıoğlan Barajı'nda son yıllarda artan sıcaklık nedeniyle su seviyesi yüzde 20'ye düştü. Barajda balık ölümleri yaşanmaya başladı.Ayrıca kayseri içme suyunun yarısını karşılayan cilo dağı buzullarında erime ciddi hal almaya başladı.Öte yandan tÜrkiyenin buzullarında ciddi erimeler var.Bazı illerin içme suyunu karşılayan buzulların erimesi halinde bu illerin içme suları nasıl karşılanacak.

 

5—Güneydoğu Anadolu ciddi anlamda kuraklık yaşanmakta.

 

6--Adana'da Ağustos ayının son günlerinde, termometreler güneşin altında 42 dereceyi gösterdi.

 

7—Yapılan tahminlerde Marmara Bölgesi'nde, sıcaklıkların mevsim normallerinin 4 ila 8 derece üzerinde olması öngörüldü.Egede 49 C varan sıcaklıklar saptandı.ve bu sıcaklığa varan yerlerde orman yangınları görüldü.

 

8—Ege-Akdeniz bazı bölgelerde bölgesinde normalin çok dışında orman yangınları oluştu.

 

9--Yapılan çalışmalarda Ceyhan Havzası’ndaki su kaynakları dışında ülke genelindeki nehirlerin tamamında akım hızının % 20 ile yüzde 70 arasında düştüğü saptandı. Susurluk, Malatya Arapgir, Gümüşhane Kelkit, Bingöl Karlıova, Muğla Milas ile Kahramanmaraş Çağlayancerit Havzası’ndaki nehirler en kötü durumdaki kaynaklar arasında yer alıyor.

 

9.1--Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, Türkiye’deki ortalama hava sıcaklıklarının 2030 sonrasında 3 derece artabileceğini, yağış klimatolojisinde ise olumsuz değişimlerin olacağını belirten uzmanlara göre en büyük sorunlardan birinin de akarsu yataklarında yaşanan ciddi kirlilik.

 

9.2--Son dönemde hazırlanan tüm araştırmalarda Ergene, Büyük Menderes, Sakarya, Kızılırmak başta olmak üzere tüm su kaynakları belli oranlarda kirlendiği belirtiliyor.

 

9.3--Çiftçiler ise geçmişte 20 metre derinden yeraltı suyu çekerken, günümüzde 200 metreden su çekmek zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

 

10--Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), geçen hafta 'İklim Değişikliğinin Akdeniz'e Etkileri' başlıklı yeni rapor hazırladı.Raporda, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların, Akdeniz'de küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı arttığı ve Akdeniz'in gezegenin en hızlı ısınan, en tuzlu denizi haline geldiğine değinildi. Raporda, iklim değişikliğinin insan türünü tehdit eden en büyük tehlike haline geldiği kaydedildi.

 

 

11—Van gölü havzasında Havzaya düşen yağışta son 10 yıla kadar çok ciddi bir değişiklik yoktu. Ancak son yılda yağışlarda azalma, sıcaklıkta ciddi bir artış var. Bu da havzada buharlaşmaya neden oluyor.

 

11.1--Geçmişle kıyaslandığında bugün düşen yağışın 4 katından fazla buharlaşma yaşanıyor. Dolayısıyla göllerin seviyesi düşüyor. Bu da havzada ciddi bir su kaybına neden oluyor. Dolayısıyla yapılması gereken birçok şey var. Her şeyden önce bir havza yönetimine ihtiyaç var.

 

11.2--Van Gölü havzasında 2021 yılı iklim verilerine göre yağışlarda geçen yıla oranla % 12, uzun yıllar ortalamasına göre de % 33 azalma söz konusu.

 

11.3--Yaptığımız araştırmalarda buğday ve arpa tarlalarında bitki boyunun 20-25 santimetreyi geçmediği ve bitkilerin boylanmadığını gözlemledik. Hatta boylanmadan başak oluşturan bitkilerde ise başağın içeresindeki tanelerin dolmadığını gördük. Bu da şunu gösteriyor, buğday ve arpalar sadece hayvanlara yem olarak hasat edilecek.

 

11.4--Bölgede insanlar hayvancılık ve tarımla uğraşıyor. Oradan gelen parayla geçimlerini sağlıyorlar. Bu yıl ekilen alanların yüzde 80'ninden ürün alınmayacak. Ekonomiye olumsuz yansıyacak.

 

11.5--Hayvancılık ve tarımda maliyet artacak. Gıda fiyatlarının artmasına neden olacak. Vatandaş olarak yapmamız gereken en önemli şey su tasarrufu yapmak. Çiftçilere su kıtlığına karşı dayanıklı ve toleranslı bitkileri seçmelerini tavsiye diyoruz.

 

1--Sulu tarım yapılan bölgelerde salma veya karıkla sulama gibi vahşi sulama yöntemlerinden vazgeçilmesini, damla ya da yağmurlu sulama yöntemlerine geçilmesini öneriyoruz.

 

2--Yerel yönetimlere de yağışlardan gelen yüzey sularının depolanarak yeniden tarımda kullanılmasını ve atık suların geri dönüşümünün sağlanmasını tavsiye ediyoruz.

 

3--Bunun yanında gölet ve barajlarda su tüketiminin beli bir düzene oturtulması gerekir. Bu önlemler acilen alınmalı.

 

12—Dış Dünyadan:

 

1--ABD'de Utah eyaleti Valisi Spencer Cox, eyaletteki kuraklıktan dolayı halkı yağmur duasına katılmaya davet etti.

 

2--İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkede ciddi bir kuraklık sorunuyla karşılaştıklarını ve su kaynaklarının yarı yarıya azaldığını belirterek, tasarruf çağrısında bulundu.

 

 13—Yorum:

 

1—Türkiyede kamu yönetiminin iklim değişimine uyum ve küresel ısınmaya karşı önlemler konusunda bir yol haritası hazırlaması herhalde çok geç olmadan gerekli.

 

 Kaynak: https://tr.sputniknews.com





Makalenin İzlenme Sayısı : 181

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.