MAKALELER / Rüzgar Türbinleri-Yeni Nesil Eksenel






Rüzgar Türbinleri­-Yeni Nesil Eksenel:

 

1-- Rüzgâr türbinleri, ana gövdeye bağlı dev kanatların hava akımıyla dönmesi prensibine dayanıyor. Böylece rotorun bağlı olduğu jeneratör rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştürüyor.

 

2--Yeni buluşun üç kanatlı konvansiyonel türbinlerden farkı, yüksek momentum sağlamak amacıyla daha küçük boyutlar taşıması.

 

2.1--Konik görünümlü kompakt türbinler rüzgâr yönüne göre dönme ivmesini sağlayan kuyruk teşkilatına da ihtiyaç duymuyor.

 

2.2--“Konik türbin” adıyla da anılan düzenek her yönden gelen rüzgâr akımını anında sisteme iletiyor. Bu özelliğinin yanı sıra kanatların doğrudan şafta bağlı olması enerji kaybını minimuma indiriyor.

 

2.3--Yeni sistem aslında 1953 yılında Fransız mucit “Georges Jean Marie Darrieus” tarafından patenti alman “turbulance generation” sistemine dayanıyor. Ancak bu sistemde dev kanatların yerini kule üzerine yerleştirilen çok katmanlı tomurcuk kanatlar almış.

 

2.4--Hassas hesaplamalar sonucu sistemin özel sürümleri şimdi taşıt araçları ve gemilere de konuyor.

 

2.5--Son yıllarda maliyeti % 60’a kadar düşen klasik türbinlere göre yeni sistem ekstra fiyat avantajına da sahip olacak. Aktarma organlarının azlığı bu konudaki beklentiyi pekiştiren en önemli etken.

 

2.6--Halen Çinliler tarafından geliştirilen türler ise evlerde elektrik ihtiyacının karşılanmasında yaygın olarak kullanıma girmiş bile, iddialara göre bu basit türbinlerden elde edilen elektriğin maliyeti hidroelektrik santrallerden elde edilenlerle hemen aynı düzeyde.

 

 3—Diğer bir Yeni nesil türbin sistemini geliştiren Finlandiya firması "Windside Wind Turbines” adıyla faaliyet gösteriyor.

 

3.1--Çin'den Kanada'ya kadar birçok ülkede şubesi ve iş ortakları var. Şirketin kurucusu Risto Joutsiniemi'nin geliştirdiği değişik modeller bugün arktik kutup bölgelerinden en sıcak çöllere kadar her yerde başarıyla kullanılıyor.

 

3.2--Konuya ilgi duyan girişimci işadamlarımızın bu geniş ufuklu mucit yatırımcıyla temasa geçmesinde yarar var.

3.3--Gerekli bilgileri ve mevcut türbinlerin teknik spesifikasyonlarını "Windside.com” adresinden temin edebilirsiniz.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 171

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.