MAKALELER / Sağlıklı-En Sağlıklı Beslenen Ülkeler-İtalyan Beslenme Tarzı





Sağlıklı-En Sağlıklı Beslenen Ülkeler-İtalyan Beslenme Tarzı:

 

1-- En Sağlıklı Beslenen Ülkeler Listesi ve Puanları:

 

1—İtalya………………93.11

2—İzlanda…………….91.21

3—İsviçre……………..90.75

 

4—Singapur…………..90.23

5—Avustralya………...89.24

6—İspanya……………89.19

 

7—Japonya……………89.15

8—İsveç……………….88.92

9—İsrail……………….88.14

 

10—Lüksemburg……87.87

11—Norveç…………..86.81

12—Avusturya……….86.34

 

13—Hollanda………...85.83

14—Fransa…………...85.59

15—Finlandiya………84.80

 

16—Almanya………..84.78

17—Kanada…………84.57

18--Güney Kıbrıs……84.52

19—Y.Zelanda………84.48

20—Yunanistan……..84.28

 

21—Portekiz…………82.97

22—İrlanda………….82.52

 

23—İngiltere………...82.28

24—G.Kore………….82.06

25—Malta……………81.27

 

 

2—İtalyan beslenme Sistemi-Tarzı:

 

1--İtalyan yemek yeme alışkanlıklarına bakalım.

1--Kahvaltı saati 7.00-11.00 arasıdır. Bir İtalyan için kahvaltı, hafif olmalı. Bir brioche (Aslında bol yumurtalı ve tereyağlı Fransız ekmeğidir) ile eappuccino veya kahve alınabilir. Bunun için masaya oturma¬ya bile gerek yoktur, işe giderken bir barda kahvaltılarını beş dakikada bitiriverirler (Yanlış anlamayın, İtalyanlar ayak üstü kahvaltı ettikleri yere “bar” der.

 

2--Barlar, öğleyin bir tür sandviç olan panini.

3--öğleden sonra dondurma,

4--akşam aperitif,

5--gün boyu da kahve servisi yapar). Brioche, sade de olabilir, marmeladı, kremalı, çikolatalı da.

 

6--İtalyanlar saat 11.00’den sonra cappuccino içmezler.

 

7--Öğle yemeği saati kuzey İtalya’da 12.30-14.00, güneyde ise 13.30-14.30 arasıdır. Girizgah olarak “antipasto” dedikleri, soğuk mezelerle başlarlar. Bunlar; salam, peynir, mantar, sucuk, pastırma, işlenmiş et, zeytinyağlı ve sirkeli sebze veya yeşilliklerdir.

 

7.1--Tabakta, kalamar, füme somon, midye, zeytin de olabilir.

 

7.2--Birinci tabak genelde risotto (pirinç pilavı) veya pasta (makarna) ya da nadiren çorba olur.

 

7.3--İkinci tabak, mutlaka yağsız et veya balık tabağıdır.

 

7.4--“Contorni” dedikleri “yan tabaklar” ya da “çevresel tabaklar”, haşlanmış sebze veya salata ile doludur. Salata, zeytinyağ- sız, domatessiz ve mozarella peynirsiz düşünülemez.

 

7.5--Yemeğin üzerine tatlı olarak dondurma veya taze meyve alınır. Bir esp- resso ile yemek sonlandırılır.

 

 

8--Saat 16.00’da “merenda” dedikleri ikindi öğünü için çocuklara değişik lezzetlerde küçük ekmekler, yoğurt, meyve ve dondurma çıkarılabilir. Bunlar çoğunlukla yetişkinleri de cezbeder.

 

9--Akşam yemeği saati 20.00-22.00 arasıdır (Doktorlar, istedikleri kadar “20.00’den sonra yemek yemeyin” desin). Ama yemek genelde hafiftir.

 

9.1--Akşam yemeğini salata ile geçiştirenler de vardır, birinci ikinci taba¬ğı alanlar da.

 

9.2--Eğer dışarıda yiyeceklerse de bu, mutlaka bir pizza olur. Pizza evlere ge¬tirilebilir hatta evlerde bile hazırlanabilir. Tartışmasız, akşam yemeğinin kralıdır.

 

10--Gördüğünüz gibi balık ve zeytinyağı dışında pek sağlıklı bir yiyecek yok gibi. Ama en sağlıklı ulus olmak, İtalyanları mutlu ediyor mu? Birleşmiş Milletler’in Dünya Mutluluk Raporu’nda 155 ülke arasında 48’inci sıradalar.

 

2.1--İtalyan Mutfağından:

 

1—Arancini: Ekmek kırıntılarıyla kaplanan pirinç toplarıdır. Bol yağda kızartılır. Üzerine et ve domatesten oluşan ragu sosu, mozarella ve bezelye eklenir. Anavatanı Sicilya'dır. Arancini, aslında "küçük portakal" demektir. Çünkü kızardıktan sonra portakala benzer. İtalya'nın bazı bölgelerinde konik olarak da yapılabilir.

 

2—Kahve: İtalya’da kahve içmek istiyorsanız biraz durup düşünmeniz gerekir.

O kadar çok kahve çeşidi vardır ki... Espresso, latte, cappuccino, macchiato, mocha, Americano,Cubano, crema, Zorro, Doppio, Romano, Guillermo, Ristretto, antoccino, bombon, cortado, lungo, corretto, espressino, Galao, gommosa, Vienna, melya, Marocchino, frappe, freddo, mazagran, palazzo, shakarato, affogato, botz, Medici, Touba, pocillo, çeşitlerden bazılarıdır. Bu çeşitler arasında Türk kahvesi de bulunur.

 

3—Lazanya: Napoli kökenli bir makarna türü. Bizim de gayet iyi bildiğimiz bir yiyecek. Düz makarna kalıplarının arasına konan malzeme, bölgeden bölgeye değişir. Ragu, beşamel, parmesan peyniri, ricotta, mozarella, domates sosu, et, ıspanak, kabak, mantar ya da hayal gücünüze kalmış her tür malzeme.

 

4—Osso Buco:Et severler, Milano usulü pişirilmiş osso buco'ya bayılacaktır. "Delikli kemik" demektir. Bu, kemiğin iliğinin de yenebilmesi anlamına gelir. Geleneksel ve modern şekilde hazırlanır. Geleneksel olanı, tarçın, defne yaprağı ve gremolata ile pişirilir. Gremolata; maydanoz, limon kabuğu rendesi ve suyu İle sarımsak karışımıdır. Modern olanında ise domates ilave edilmesi yeterlidir.

 

5—Pasta-Macaroni:İtalyanların her tür hamur işine verdikleri ad. macaroni'nin ise 3-4 cm uzunluğunda C şekli verilmiş makarna olduğudur

 

6—Pizza Margherita:Pizzanın en basit, en sade fakat en lezzetli olanı.

Sadece zeytinyağı, domates, mozarella veya Parmesan peyniriyle yapılır. Domates içeriğindeki "likopen", en güçlü antioksidanlardan biridir. Kardiyovasküler hastalıkları ve kanseri Önler. Pizza da, Napoli kökenli bir yiyecektir. Calzone [katlanmış yarım ay hamur işi), panzerotti [küçük calzone) ve stromboli [rulo hamur işi) de birer pizza türüdür.

 

7—Ribollita:Toscana bölgesinin ünlü çorbası.Ekmek ve sebzeden yapılır.

Savaşların yokluk dönemlerinde icat edilmiştir. Mutfakta arta kalan ekmek parçaları, fasulye, lahana, patates, havuç, kereviz ne varsa hepsi bir araya getirilip kaynatılır. Ribollita zaten "tekrar kaynatılmış" demektir.

 

8—Saltinbocca:Rulo haline getirilmiş dana eti, kürdanla iliştirilmiş fesleğen ya da başka yapraklarla tavada pişirilir. Saltinbocca, "ağzına at" demektir. Sadece İtalya'da değil, İsviçre, İspanya ve Yunanistan'da da beğenilir. Pişirilmeden önce zeytinyağı ya da tuzlu suda marine edilmesi, lezzetini artırır. Bazen kapari de eklenir. Yine bazı ülkelerde dana eti yerine tavuk eti kullanılabilir.

 

9—Torrone-Tiramisu:Torrone, karşınıza "torro", "turron”, "torrao", "turon" gibi adlarla da çıkabilir. Bal, şeker; yumurta akı, bademveya diğer kabuklu yemişlerle yapılan bir nugattır. Peru, İspanya, Filipinler, Küba ve Porto Riko tarzıyla yapılanları, değişik lezzetler barındırır. Tiramisu ise, zaten bildiğimiz bir tatlı.

 

10—Gelato:Sicilya kaynaklı İtalyan dondurması. "Gelato" donmuş demektir. Süt, krema, şeker, meyve püresi ve değişik tatlandırıcılarla yapılır. Diğer ülke dondurmalarından farkı, yağ oranının düşük, şeker oranının yüksek olmasıdır. Pek çok yerde geleneksel yöntemlerle, makine kullanılmadan yapılır. El yapımı dondurmanın pazar payı, ülke genelinde yüzde 55'i geçer.

 

 

2.2—İtalyada Sağlık:

 

1-- İtalya’da doğan bir bebeğin, 80’li yaşlarını görme ihtimali çok yüksek. Oysa Afrika ül¬kelerinin çoğunda ortalama ömür 45-50 yıl civarında.

 

2--İtalyanların sağlık durumu, Amerikalılardan, Kanadalılardan ve İngilizlerden çok daha iyi. Amerikalılar, yüksek tansiyon, kolesterol ve akıl sağlığı konularında sorunlar yaşarken İtalyanlar turp gibi. Her şeyden önce İtalya’da doktor sayısının, dünya genelinin çok üzerinde oldu¬ğunu görüyoruz.

 

3--Ülkenin en sevilen de bir Doktor” (Un Medico in Famiglia). 1998’den beri gösterilen ve 275 bölüme ulaşan dizi, aslında komedi. Üç çocuklu bir doktor ailesinin başından geçen serüvenlerin anlatıldığı dizide sağlıklı kalmanın yollarından da söz ediliyor.

 

4--İtalyanların sağlıklı olmasında en önemli faktör, tabii ki bes-lenme rejimi. İtalyanlar, zeytinyağını, balığı ve zengin mineralli, taze sebzeleri sofralarından eksik etmiyor.

 

5--Washington Üniver-sitesi Beslenme ve Kamu Sağlığı Merkezi direktörü Adam Drenowski, tüketicilerin taze sebze ve meyveye, yağsız ete ve balığa erişimlerinin sağlık açısından ne kadar önemli olduğunu bir makalesinde belirtmişti. .

 

Kaynak: Para Dergisi-2-8 Nisan-2017--World Health Organization

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 189

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.