MAKALELER / Hidrojen Üretiminde Hollanda Hızla İlerliyor






Hidrojen Üretiminde Hollanda Hızla İlerliyor:

 

1--Avrupa'da "yenilenebilir şekilde doğaya zarar vermeden" hidrojen üreten ülkelerin başında Hollanda geliyor.

 

2--Hollanda'da hidrojen yakıtının endüstri ve ulaşım alanlarının dışında ev ve iş yerlerinin ısıtılmasında da kullanılması düşünülüyor.

 

2.1--Kısacası Hollanda'nın hedefi, hidrojenin petrol, doğal gaz ya da kömür gibi fosil yakıtların kullanıldığı her alana alternatif olması.

 

 

3--Hükümet verilerine göre şu anda Hollanda'da yılda 13 milyon ton sıvı hidrojen üretiliyor. Ancak hidrojeni, fosil yakıtları kullanarak elde etmek çok daha ekonomik.

 

3.1--Ancak Hollanda, hidrojen üretimini tamamen rüzgar türbinleri ve Güneş panelleri üzerinden sürdürülebilir yollarla üretmek için yoğun çaba içerisinde.

 

4--Şu anda ülkede hidrojen üreten devasa büyüklükte rüzgar türbini santralleri ve otomobiller için hidrojen dolum istasyonları inşa edilirken, Hollanda'da çevreyi büyük oranda kirleten büyük şirketlerin hidrojen enerjisine geçmesi planlanıyor.

 

4.1--Ülkede ayrıca hidrojenle çalışan ve kamu hizmeti veren otobüslerin sayısı da hızla artıyor.

 

4.2--Ülkenin kuzeyindeki Ijmuiden şehrinde yer alan Hollanda'nın en büyük demir-çelik fabrikası Tata Steel'in hidrojen bazlı dönüşümü, sürdürülebilir enerjiye geçişteki en büyük projelerden biri.

 

4.2.1--Tata Steel son dönemlerde çevre aktivistleri ve halktan olumsuz tepkiler alıyordu. Zira bu demir çelik fabrikası yılda 12.5 milyon ton emisyon gazı üretiyor ve ülkede çevreyi kirleten en büyük şirket konumunda.

 

4.2.2--Bu bölgede inşası düşünülen dev hidrojen üretim merkeziyle Tata Steel'in büyük ölçüde yenilenebilir enerjiye geçmesi planlanıyor.

 

4.3--Tata Steel 2050'de yüzde 100 oranda hidrojene geçecek

 

5--Vattenfall Hidrojen Merkezi Proje Müdürü Ruud Stevens Euronews Green'e verdiği röportajında, burada üretilecek hidrojen ve elektrik enerjisinin ağır sanayiyle tır ve kamyon gibi ağır taşıtlarda kullanılmasını hedeflediklerini açıkladı. Stevens, "Sürdürülebilir şekilde hidrojen yakıtı elde etmeyi amaçlıyoruz. Bu ancak rüzgar türbinlerinin yeterli derecede elektrik elde etmesiyle mümkün olabilir." diye konuştu.

 

6--Petrol devi Shell Hollanda'da hidrojen dolum istasyonları kuruyor

Hidrojen yakıtı sadece dev sanayi tesislerinde üretim amacıyla kullanılmayacak. Ülkedeki ulaşım sektörünün de sürdürülebilir enerjiye geçisini hızlandırmak için hidrojenden faydalanmak şart.

 

7--Petrol devi Shell, büyük baskılar sonunda Ekim 2020'de ülkedeki ilk hidrojen yakıt istasyonunu açtı. Şirket ülkede büyük oranda karbon salınımına sebep olduğu gerekçesiyle, bir sivil toplum örgütü tarafından Mayıs 2020'de mahkemeye verilmişti.

 

7.1--Shell, çevre aktivitleri tarafından mahkemeye verilmesi sonrası Hollanda genelinde hidrojen yakıtına yatırımı hızlandırdı.Hollanda yargısı dava sonunda Shell'i suçlu buldu ve şirketin 2030 yılına kadar en az "% 45 oranında doğaya zarar vermeyen enerji" satabileceğini açıkladı.

 

8--Petrol devi Shell bu alandaki açığı iyi görerek önemli bir yatırıma imza attı. Ülkede birbirinden mesafe olarak uzak şehirleri birbirine bağlamak için hidrojenle çalışan toplu taşıma araçlarına hızla geçilmesi amaçlanıyor. Shell bu sebeple ülkenin kuzey doğusunda yer alan Groningen şehrinde, köylerle şehir merkezi arası ulaşımı sağlayan halk otobüslerini hızla hidrojenli yakıta çeviriyor.

 

9—Yorum:

 

1--Yenilenebilir enerji üretimindeki dalgalanmaları stabil hale getirmek ancak bu enerjiler ile hidrojen üretip depolamak ile mümkün olabilir.

 

2--Üretilen hidrojen tıpkı benzin gibi depolanabilir.Öte yandan fosil yakıtları hidrojene çevirip kullanmak temiz sürdürülebilir enerji üretimi için uygun olabilir.

 

3—Hidrojen ile enerji üretiminde temel kriter çıkış ürün ancak sıvı su olabilir yoksa su buharı üretilecekse bu bir sera gazı olan su buharının atmosfere daha fazla katılmasına neden olabilir.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/green/2021/10/15/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 164

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.