MAKALELER / Enerji Fiyatlarındaki Artışların Nedeni-Küresel






Enerji Fiyatlarındaki Artışların Nedeni-Küresel:

 

1—Çin……….

 

1.1--Pekin, yılın ilk yarısının büyük bölümünde üretimi yıl önceki seviyelerin altına çeken kömür arzındaki bir sıkışıklık (madenlerdeki güvenlik kontrolleri) nedeniyle enerjiye yüksek ihtiyaç duyan işletmelere elektriği paylaştırmaya başladı.

 

1.2--Düşük kömür üretimi, sırayla, bu yıl art arda rekor seviyelere ulaşan ve geçen yıldan bu yana % 80'in üzerinde yükselen yerel termal kömür fiyatlarında dik bir tırmanışa neden oldu.

 

1.3--Pekin elektrik fiyatlarını belirlediğinden, kömürle çalışan elektrik santralleri bu kadar yüksek kömür maliyetleriyle işletilmeye devam edilemediği için bazıları kapanıyor.

 

1.4--Kömür tüccarları, Rusya'nın Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılamaya odaklanması,

 

1.5--Endonezya'dan gelen üretimi kesintiye uğratan yağmurlar ve

 

1.6--Moğolistan'dan ithalatı engelleyen kamyon taşımacılığı kısıtlamaları nedeniyle yeni ithalat kaynakları bulmak söylendiği kadar olmayacak.

 

2—Avrupa…………

 

2.1--AB genelinde Elektrik maliyetlerindeki artış, hanelerin ısınma talebi ve tüketimin mevsimsel olarak zirveye taşınması nedeniyle zorlu bir kış olacağı endişesi artıyor.

 

2.2--Avrupa'da maliyetlerin artmasının nedenleri arasında;

 

2.3--düşük doğal gaz stokları, denizaşırı sevkiyatlar,

 

2.4--rüzgar ve güneş çiftliklerinden gelen yetersiz enerji,

 

2.5--nükleer jeneratörleri ve diğer santralleri devre dışı bırakan bakım çalışmaları gibi faktörler bulunuyor.

 

2.6--Önümüzdeki aylarda talebin artması beklendiğinden zamanlama kolay olmayacak ancak elektrik santrallerinin bakımlarının tamamlanması ile Rusya'dan Almanya'ya giden Nord Stream-Kuzey Akım 2 gaz boru hattının kullanılmaya başlanması nihayetinde piyasaları rahatlatabilir.

 

2.7--Bu arada İspanya, İtalya, Yunanistan, İngiltere ve diğer ekonomiler vatandaşları artan maliyetlerden korumayı amaçlayan sübvansiyonlardan fiyat tavanlarına kadar çeşitli ulusal önlemler planlıyor.

 

2.8--İngiltere'de yakıt sıkıntısı…

 

2.8.1--Sürücülerin panikle yakıt satın almaları, İngiltere'nin on yıllardır karşılaştığı en kötü enerji kesintilerinden biri haline geldi.

 

2.8.2--Ancak sorun benzin kıtlığı değil, onu rafinerilerden perakendecilere ulaştıracak kamyoncuların olmaması.

 

2.8.3--Britanya'nın AB'den çıkışının garip yan etkilerinden biri ve pandemi sırasında ertelenen kamyon şoförü sertifikası ve eğitiminden kaynaklanan bir sorun bu.

 

3—Yorum:

1—Küresel enerji tedariğinde çözümlerden biri çeşitli kaynaklardan gelen enerjilerin hidrojene çevrilmesi ve depolanması olabilir ki her ülke kendisi için gerekli enerjiyi hidrojen olarak depolayabilir.

 

2—2. Çözüm ise modüler nükleer reaktörler ise sürekli enerji üretimi.

 

3—Sonuç olarak temiz ve sürdürülebilir enerji için

1—Hidrojen kaynaklı enerji depolamam

2—Modüler nükleer enerji üretimi

3—doğal gaz depolama ve kullanımı olabilir.

 

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/2021/10/02/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 191

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.