MAKALELER / Yapay Zekanin Doğası-Sınırları








Yapay Zekanin Doğası-Sınırları:

 

1--Yapay zeka sistemlerinin uyumlu bir işbirliği mi gösterecekleri yoksa, hırslı mı davranacakları üzerine bir oyun modeli geliştirildi.

 

1.1--Sanal ortamdaki oyunda, sanal bir bahçeden elma toplama oyunu yapıldı. Ancak oyuncular dilerlerse ellerindeki lazeri kullanarak diğer toplayıcıları öldürebiliyorlar.

 

1.2--Yapay zeka, daha fazla elma toplamak için yalnızca en uygun yolları ve en hızlı rotayı hesaplamakla kalmadı. Önüne çıkanı öldürmeye de başladı. Opsiyonel olarak verilmiş bu fırsatı sonuna kadar değerlendirdi.Tıpkı hayvan gibi ancak hayvanda sınırlıda olsa duygu ve belli kurallara uyma duygu var.

 

2--Araştırmanın sonunda uzmanlar şunu söylüyor. “Eğer bir robot, kazanmak için en uygun strateji olduğuna karar verirse, silah kullanmaktan kaçınmayacaktır.

 

3—Yapılan bir çalışmada yapay zekaya sahip bir Twitter robotu, birkaç saat içerisinde ırkçı ve ayrımcı mesajlar atmaya başladı. Yazılım devi yazılım firması gün içerisinde robotu kapatmak zorunda kaldı.

 

3.1—Öte yandan başka bir çalışmada bir otomotiv devinin ürettiği ve test ettiği otonom araçtaki yapay zeka, kaza ihtimali anında kendisini kaldırımdaki yayaların üzerine sürmekten kaçınmadı.

 

4--Duygusuz ve tamamen mantıklı yongası içerisinde sonuçlar üreten yapay zekanın durumu farklı olabilir mi? Mesela yapay zekaya sahip bir müdür, şef, idareci, patron ve hatta ülke lideri, daha iyi, daha doğru kararlar verebilir mi? Yapay zekaya neler emanet edebiliriz?

 

5--Dijital teknolojiler üzerine kurulu bir dünyada bazı açıkların tespit edilmesi ve kötüye kullanılması için yapay zekâdan faydalanılabilir. Örneğin görüntü işleme tekniklerini kullanarak yüz tanıma yöntemiyle güvenlik sağlayan bir yazılımda, bir kişinin yüzüne birkaç çizik atarak o kişiyi farklı bir kişi gibi göstermek mümkün olabilir.

 

6--Yapay zekâ yazılımları çok sayıda veriyi analiz ederek seçilen problem için en uygun çözüm algoritmasını belirliyor. Yazılımın nasıl çalıştığını dikkatle inceleyip yazılımı kandıracak bazı özel işlemler yapmak mümkün.

 

6.1--Benzer veriler için benzer çözüm algoritmaları üretileceği varsayılarak eldeki bir yapay zekâ yazılımı ile karşı taraftaki bir yapay zekânın nasıl çalıştığı öğrenilebilir. Daha sonra yazılımın çalışmasını sekteye uğratacak özel durumlar oluşturulabilir.

 

6.2--Örneğin finans firmaları piyasaları takip edip milisaniye düzeyinde anlık işlemler yapmak için karmaşık yazılımlar kullanıyor. Bu tür firmalar rakip firmaların yazılımlarını yanlış yönlendirmek için birkaç işlem yapıp farklı bir algı oluşturmaya çalışıyor. Rakip Atmaların yazılımları bu yanlış algıya daylnarak yanlış işlemler yapabiliyor. Böylece rakiplerini yanlış yönlendiren firma yüksek kazanç elde edebiliyor

 

 

7-- Sürücüsüz otomobillerde çalışan yapay zekâ yazılımları ile otomobilin kaza yapmasına neden olabilecek özel durumlar oluşabilir.Yolda ilerleyen sürücüsüz bir otomobile özel bir zamanlamayla farklı noktalardan yansıyan ışıklar gibi.

 

5—Yorum:

 

1—Yapay zeka insan-canlı hayatının sözkonusu olduğu alanlarda bir uzman denetiminde çalıştırılabilir.Ancak düz işlerde-analizlerde sınırsız kullanılabilir mi.

 

2—Yapay zeka duygusal kontrolsüz zeka olarak hayvanın bir tık altında denilebilir mi..

 

Kaynak:Dünya.com-dijitalstrateji-murat yıldız





Makalenin İzlenme Sayısı : 183

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.