MAKALELER / Karbon Ayak İzini Küçülten Düşük Vergi Ödesin





Karbon Ayak İzini Küçülten Düşük Vergi Ödesin:

 

1--Aydem Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, iklim hedefl erini tutturabilmek için konunun halka inmesi gerektiğini belirterek “Her vatandaşın sürdürülebilirlik, karbon ayak izi karnesi olmalı, karne notu iyi olana daha az vergi, düşük faizli kredi, indirimli mal ve hizmet gibi avantajlar sağlanmalı” dedi.

 

2--Bence şöyle yapmak lazım. Her insanın bir karnesi olmalı, bir notu olmalı. İşyerine neyle gidiyor? Bisikletle mi motorlu tekerlekli araçla mı? Yılda ne kadar uçak kullanıyor? Isınmak için hangi yakıtı kullanıyor? Ne kadar elbise satın alıyor? Ve yaşantısı nasıl?

 

3--Bir nevi karbon ayak izi karnesi.Evet, her insan için bir sürdürülebilirlik karnesi. Bunun insan bazına indirilmesi lazım. Ve bu karneye göre insanlara aldıkları mal ve hizmetlerde buna göre indirim yapılması lazım.

 

3.1--Örneğin restorana gidildiğinde bir kredi kartı ile % 10, yüzde 20 indirim yapabiliyorlar. Niçin karbon ayak izine göre indirim yapılamıyor? Çünkü insanların ne yaptığı belli değil. Karbon ayak izleri tek tek belirlenmiş değil, bu hedefleri insan seviyesine indirmek lazım.

 

4—Yorum:

1—Küresel ısınma ile mücadele için tek tek kurumların ve insanların tıpkı hes kodu gibi bakanlıkça her kurum ve her insan için hesaplanıp sisteme yüklenecek bir karbon notu belirlenmeli.Karbon notu düşük olanlar mal ve hizmetlerden daha daha indirimli yararlanmalı.Bunun için gerekli kanunlar çıkarılabilir mi.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 199

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.