MAKALELER / Dijital Tarım İle Verimliliği % 40 Artırdı-Tat Gıda





Dijital Tarım İle Verimliliği % 40 Artırdı-Tat Gıda

 

1--Sanayi domatesi tarımında üretim standartlarını yükseltmek ve sürdürülebilirliği desteklemek üzere dijital tarım yatırımlarına devam eden Tat Gıda, akıllı tarım teknolojilerine son 3 yılda 7,5 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptı.

 

2--Her yıl yaklaşık 2 bin 500 dekarlık alanda üretim gerçekleştiren şirket, dijital tarım uygulamalarıyla domates üretiminde verimliliği % 40 oranında artırdı.

 

3--Tat Gıda olarak her yıl yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda dijital tarım uygulamalarıyla domates tarımı yaptıklarını anlatan Tat Gıda Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan “Bilimsel temelli dijital tarım ile son derece başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

 

3.1--Yaptığımız bu uygulamalarla ve iyi örneklerle çiftçiye rol model oluyoruz. Genç ve dinamik ziraat ekibimizle, devamlı olarak sahada yeni uygulamalar üzerinde çalışıyoruz.

 

3.2--Bu alandaki tarım çalışmalarımız temel amacı uyguladığımız modern tarım teknikleri ile verimi artırmak ve bu tecrübeleri sözleşmeli çiftçilerimizle paylaşmak.

 

4--Bursa Karacabey havzasında geleneksel yöntemlerle yapılan tarım sonucunda dekar başına elde edilen ortalama verim 7-8 ton iken, Tat Dijital Tarım Tarlası’nda dijital çözümler ve iyi tarım uygulamalarının yardımıyla dekar başına 10-11 ton seviyelerinde verim elde ettiklerini söyleyen Turan, şunları kaydetti: “Bu da domates tarımında en iyi örneklerin görüldüğü Kaliforniya bölgesi sonuçları seviyesinde.

 

4.1-- Şirket, uyguladığı dijital tarım ile verimi % 35-40 oranında artırırken, maliyetlerde ise % 30 düşüş sağladı.

 

4.2--Dekar başına verim artışı ile domates başına yetiştirme maliyetinin bölge ortalamasına göre % 30 seviyelerinden daha düşük olduğunu görüyoruz.

 

4.3--Biliyoruz ki dijital tarım bir zorunluluk. daha az gübre, su, kimyasal gibi kaynak kullanımını azaltmak karbon ayak izini sıfırlamak için tarımda sürdürülebilirliğe yatırım yapmak mecburiyetindeyiz.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 223

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.