MAKALELER / La Nina Etkisiyle Tarım Ürünleri Fiyatları % 40 Arttı-2021





La Nina Etkisiyle Tarım Ürünleri Fiyatları % 40 Arttı-2021:

 

1--Kuzey yarımkürede Pasifik Okyanusu’nun ekvator bölgesinde okyanus yüzeyinin ısınmasına ya da soğumasına göre iklim değişiklikleri gözleniyor. Bu bölgede alışılmadık şekilde soğuk olan su yüzeyi La Nina hava olayıyla ilişkilendiriliyor.

 

2--La Nina yıllarında genellikle kuraklık yaşanıyor. Azalan yağmurlar nedeniyle tarımsal üretim zarar görüyor.

 

2--2021 bir La Nina yılıydı ve meteoroloji uzmanlarına göre, kuraklığın habercisi La Nina bu yıl sona ermeden yeniden sahne alacak.

 

3--2020’nin ikinci yarısında oluşmaya başlayan La Nina, bu yılın başlarına kadar etkisini sürdürdü. Bu dönemde dünyada tarım ürünlerinin fiyatı neredeyse % 40 arttı.

 

4--ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bu yılın sonlarına doğru yeniden La Nina oluşması olasılığını % 70 olarak görüyor.

 

5--2020- 21 döneminde etkili olan La Nina, 2018 yılındaki La Nina’ya göre daha güçsüz seyretmesine karşın tarımsal üretimin üsleri ABD, Güney Amerika, Rusya’nın bazı bölgelerindeki kuraklığın en büyük suçlusu olarak gösterildi.

 

6--Bir diğer büyük üretici Avustralya’ya ise normalden fazla yağış bırakarak mahsule hasar verdi.

 

7--La Nina, tahmin edildiği gibi geri gelirse, zayıf bile olsa, Arjantinli, Brezilyalı ve ABD’li çiftçi için kötü haber. Çünkü bu bölgelerde yeniden sıcak hava dalgasına neden olabilir.

 

7.1--Güney Amerika’nın son yüzyıldır yaşadığı en kötü kuraklığını nedeni olarak 2020-21 La Nina’sı gösteriliyor.

 

7.2--Meksika, Paraguay, Kuzey Amerika’da da mahsulü tarlada bırakan kuraklıklar vadeli işlemlerde birçok ürünün fiyatının yükselmesine yol açtı.

 

7.3--Son 1 yıl içinde

buğday fiyatları…….........……% 35 yükselirken,

mısır fiyatları………..........……% 60

soya fasulyesi fiyatları....….% 43

kahve……………............………% 47

şeker fiyatları da…….......…% 60 yükseldi.

 

8--Çifte La Nina, zayıf olsa bile, uzmanlara göre Güney Amerika'nın kuraklığını daha da kötüleştirecek ve 2021-22'de şu anki kahve, şeker, narenciye ve tahıl mahsulleri tahminlerinin daha da düşmesine yol açacak.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 192

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.