MAKALELER / Çay Bahçelerinde Verimi Artıran Eğitimler





Çay Bahçelerinde Verimi Artıran Eğitimler:

 

1--TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliğiyle 2016’da Rize’de başlatılan ve doğru tarımsal uygulamaların üreticilere gösterilmesini hedefleyen “Her Dem Toprak İçin” projesinde üçüncü etap çalışmaları başladı.

 

2--Çay topraklarındaki asitleşme sorunu hakkında sosyal paydaşlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla başlayan ve beş yıldır devam eden proje sayesinde hayata geçirilen örnek bahçelerde yüzde 38 oranında verim artışı sağlandı.

 

3--Projeye ilişkin bilgi veren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, şunları söyledi: “Bu projede, ilk iki fazda öncelikle çay topraklarındaki asitleşme sorunu konusunda farkındalık yaratarak doğru tarımsal uygulamalar ile toprakların nasıl ıslah edileceğinin bölge üreticilerine gösterilmesine ağırlık verdik.

 

3.1--Rize ilinin farklı vadilerini temsilen seçilen 6 uygulama bahçesinde örnek uygulama çalışmaları yürüttük. Örnek uygulama bahçelerinde çay atığından kompost yaparak toprağa geri kazandırdık.

 

3.2--Özellikle çay fabrikalarında üretim sonrası ortaya çıkan çay atıklarının kompost haline getirilerek tekrar çay bahçelerinin gübre ihtiyacının karşılanmasında kullanılması çok önemli.

 

3.3--Yürütülen çalışmalarla başlangıçta çok kuvvetli asit (ph 4,14) karakterde olan uygulama bahçelerini, çay tarımı için de uygun olan orta derece asit (pH 5,51) seviyelerine getirdik.

 

3.4-- Tabii ki toprak sağlığının iyileşmesi ürün verimine de yansıdı ve tüm bu uygulamalar sonucunda bahçelerde 3 yıl gibi kısa bir sürede ortalama % 38 oranında verim artışı sağladık.”

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 255

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.