MAKALELER / Kuru Ekmeğin Biyogübre Potansiyeli-Belediyeler





Kuru Ekmeğin Biyogübre Potansiyeli-Belediyeler:

 

1--HEKTAŞ’ın, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ve Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin teknik ve bilimsel desteğiyle yürüttüğü "Fosfor Çözücü Mikrobiyal Kültür İçeren Biyogübre Formülasyonlarının Geliştirilmesi" isimli proje kapsamında, kullanım dışı kalan kuru ekmeklerin faydalı fungusların çoğaltılması için potansiyel bir besi yeri olarak kullanılabileceği ilk kez ispatlandı.

 

2--Tarımda kullanılan kimyevi gübrelerin yerini alabilecek mikrobiyal gübre formülasyonlarının geliştirileceği proje çalışmaları kapsamında faydalı mikroorganizmalar başarılı bir şekilde kuru ekmekler üzerinde çoğaltılmaya başlandı.

 

2.1--Proje ile israf edilen kuru ekmeklerin faydalı fungusların geliştirilmesi ve kitlesel üretim için kullanılması planlanıyor.

 

3--HEKTAŞ, israf edilen ekmekleri dolgu maddesi olarak kullanıp bu ekmekler üzerinde faydalı fungusları çoğaltarak, bitkiler için faydalı mikrobiyal gübre geliştirmeyi amaçlıyor.

 

3.1--Detaylı çalışmaları 36 ay sürecek olan projenin tamamlanmasının ardından ilk etapta yaklaşık 100 ton bayat ekmeğin, bitkiler için faydalı mikrobiyal gübre üretiminde kullanılması planlanıyor.

 

4--Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın süreci, kaynakların ve gıda ürünlerini korumanın ya da israf edilen ürünlerin geri dönüştürülmesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Türkiye’de gıdada yapılan israf yıllık 214 milyar TL’ye denk geliyor.

 

4.1--Türkiye’de üretilen toplam ekmeğin yüzde 5’inin çöpe atıldığı göz önüne alındığında, biyogübre üretiminde kuru ekmeğin kullanılmasını hedefleyen proje, israfın önüne geçmede büyük önem taşıyor.

 

5—Yorum:Belediyeler çöp konteynerleri yanında atık kuru ekmek dolabı koyduğunda buradaki kuru ekmekler hektaştan alınacak funguslar ile gübreye dönüştürülebilir.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.