MAKALELER / Turizm-Tarihi Binaları Turizme Kazandırmak





Turizm-Tarihi Binaları Turizme Kazandırmak:

 

1--Hatay’da tarihi kimliği olan binaları butik otel olarak turizmin hizmetine sunan Liwan Otel’in kurucusu ve ortağı Emine Pehlivan, dört binada konumlanan üç otel olarak faaliyet gösterdiklerini söyledi.

 

1.1--Pehlivan, Antakya’nın kadim kültürüne ait mimarı eserler ve gastronomi zenginliğinin, turizm alanındaki en büyük itici gücü olduğunu vurguladı.

 

2--İktisat alanında üniversite eğitimi aldıktan sonra özel sektör ve bankacılıkta iş hayatına devam ettiğini, ardından Hatay Öğretmenevi’nde dört yıl yöneticilik yaparak turizm alanında deneyim sahibi olduğunu belirten Pehlivan, otelciliğe ise 2005 yılında Antakya’da tarihi bir binayı satın alarak başladıklarını anlattı.

 

2.1--Bu binanın mimari ve kültürel önemi yüksek bir yapı olduğunu vurgulayan Pehlivan, şöyle devam etti: “İkinci derecede tarihi bina özelliği taşıyan bu bina, satın aldığımızda çok metruk bir haldeydi. Gerekli çalışmaları yaparak otele dönüştürdük ve Hatay’ın ilk ve tek butik oteli olarak hizmete sunduk.”

 

2.2--2014 yılında İngiliz bir karı-kocaya ait yaklaşık 200 yıllık bir binayı da alarak otele dönüştürdüklerini söyleyen Pehlivan, bahçesinde portakal ağacı bulunan bu yapının, Antakya’nın kültürel ve tarihi dokusunu yansıtması açısından etkileyici bir atmosfere sahip olduğuna dikkat çekti. Pehlivan, “Binlerce yıllık tarihi olan, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan bu kentin, kendine özgü bir çekiciliği var. Kadim uygarlıkların bırakmış olduğu bir koku var havada” diye konuştu.

 

2.3--Turizme kazandırdıkları tarihi binaların, yapıldığı dönemin sosyal ve mimarı izlerini taşıdığını belirten Emine Pehlivan, “Burada evler güneşe ve rüzgar alışına göre yapılıyor. Yüksek duvarlarla sokaktan ayrılmıştır, içerisini görmezsiniz, mahremiyeti koruyan özelliği var.

 

2.4--Binalarımızda bu kültürel özellikleri koruyup her zaman temiz ve düzenli olma ihtiyacı hissediyoruz. Her odamızda antika eşyalarımız vardır” dedi.

 

3—Yorum:Tarihi metruk haldeki binaları satın alıp aslına uygun turizm tesisine dönüştürmek oldukça önemli.Yine Bakanlığında bu konuda ciddi teşvikler vermesi oldukça önemli.

 

Kaynak: https://www.dunya.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 190

Eklenme Tarihi : 21.11.2021

Önceki sayfaya geri dön.