MAKALELER / İzmir Büyükşehir Belediyesinde Elektrikli Otobüsler Enerjisini Güneşten Alacak






İzmir Büyükşehir Belediyesinde Elektrikli Otobüsler Enerjisini Güneşten Alacak

 

 1--İzmir Büyükşehir Belediyesi, çevreci gemiler ve tramvay, metro, banliyö gibi raylı sistem projeleriyle başlattığı karbon salimini düşürme yönündeki adımlara elektrikli otobüslerle birlikte yeni bir boyut kazandırdı.

 

2--Hizmete alınan 20 adet Türkiye’nin toplu ulaşımda hizmet veren en büyük ‘‘tam elektrikli” otobüs filosu, ESHOT Genel Müdürlüğü’nün kendi ürettiği elektrikle çalışacak.

 

3--Bu hedef doğrultusunda ESHOT’un Buca’daki atölye binalarının çatılarında toplam 10 bin metrekarelik alanda güneş enerjisi santrali kuruluyor. 3 bin 680 adet fotovoltaik panelden oluşan güneş enerjisi santrali, yıllık yaklaşık 1.38 MW elektrik enerjisi üretecek.

 

3.1--Santralde üretilen bu enerji, tam elektrikli otobüslerin şarj edilmesinde kullanılacak. Böylelikle yıllık 5 bin tonluk karbon saliminin önüne geçilecek.

 

4--Avrupa Birliği Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve temel amacı karbondioksit gazı azaltılmış ve küresel ısınmayla savaşan bir dünya için yenilenebilir ve temiz kaynakların kullanımını özendirmek ve desteklemek olan Başkanlar Sözleşmesi’ne (Covenant of Mayors- CoM) 2015 yılında taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sözleşme gereği yereldeki tüm paydaşlarla birlik- te 2020 yılına kadar sera gazı salınımını en az % 20 azaltmayı taahhüt etmişti.

 

5--İzmir’in yerel yönetimi, elektrikli otobüslerin sayısının artması ve raylı sistem yatırımlarıyla birlikte fosil yakıt kullanımına bağlı karbon saliminin önemli ölçüde azalmasını öngörüyor.

 

5.1--Ayrıca bütçede ciddi bir pay alan yakıt, bakım, onarım ve işletme giderlerinin de güneş enerjisi santralinin hayata geç-mesiyle büyük oranda düşürülmesi sağlanacak.

 

6—Yorum:İzmir BB CoM a üye olarak çok güzel bir çizgi oluşturdu.Bu doğrultuda gerekenleri yapması ve çıtayı daha da yükseltmesi güzel olacak.Diğer belediyelerinde aynı yolu izlemesi dileği ile.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 209

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.