MAKALELER / Mimari Tasarım Bilgileri-2





Mimari Tasarım Bilgileri-2: 


1--Merdiven Basamaklari Ölçüleri: İdeal Ergonomik(İnsan Organizmasına En Uygun-Ergonomik verimin en yük –parabolun tepesi)kişiyi en az yoran ideal minimum enerji harcayacağımız  değer : Ölçüler:   Genişlik…..27 cm  ---Yükseklik…….17 cm  dir.


Öneri: Merdiven İmalatı için  En tepeden yukarıdan aşağıya doğru…27-17-27-17 sırasıyla gidecek aşağıda ne kalırsa.


2-Merdiven Kovası Havalandırması


a)-En iyi çözüm Çatı tipi açılabilir su sızdırmaz pencere-velüks//çatı penceresi olabilir yada çatı üstüne 60x40 cm boyutlarında renkli camlı 30 derece eğimli vasistaslı açılabilir pencere takmak.veya yazın pencereyi içten açılabilir hale getirmek gerekir.


b)-En üs kotta duvara yarım açılabilir 60x40 cm vs plastik doğrama pencere olabilir.


c)-En üst kotta 60x40 cm alanda 12 mm lik darbeli matkap ucu ile bir dolu bir boş delmek ve üstüne de  hazır alüminyum menfezi vidalamak.


d)-Çatı arası havalandırması için çatı kapağı için bir şekilde,velüks biçiminde bir düzenleme yapmak-bir tarafına menteşe koymak-diğer tarafını da bir çubuk ile yarım açılabilir yapmak gerekir.Çatı arası ile merdiven kovası arasında hava akışını sağlamak için,çatı arası kapısına 40x30 cm sabit menfez takılabilir.Bu detaylar mimaride gösterilebilir.


e)-Merdiven evi havalandırması için,ara kat sahanlığında konulacak pencereler çocuk boyu yüksekliğinde yani kiriş altında 30x50 cm ölçüsünde bir havalandırma penceresi yapılmış ise,bu camlar mutlaka çocukların içinden geçemeyeceği kadar çeyrek açılabilir hale getirilmeli  yada dışarıdan korkuluk takılmalıdır..Aksi halde ,buradan sarkan bir çocuk aşağı doğru düşebilir.


f)-Merdiven kovası havalandırma açıklığı için,60x60 cm2 lik açıklığın dört köşesine 10x10x20 cm yükseklikte betonarme takoz ve onunda üstüne 80x80x4 cm lik mermer koyup-betonla bağlamakda uygun bir çözüm olabilir.


6)—WC vs. Havalandırma Bacası….50x60cm2ölçüsünde olabilir. Ayrıca prefabrike doğalgaz  bacası ise 13.5 cm2 seçilebilir.

 

3)—Mahal Tasarımı:


1)--Oda Tasarımlarında Altın Oran: uygulamak,insan organizması için oldukça iyi sonuç verecektir. Altın Oran=1,6  olarak alınabilir.Bu anlamda dikdörgen oda tasarımında kısa kenarın uzun kenara oranını altın oran olan a/b=1,6 oranının (kalbin frekansı-Neyin frekansı) alınması uygun olabilir.Kabenin dikdörgen şeklindeki geometresinde en/boy oranı yine 1,6 ve kabenin kuzey-güney kutba uzaklık oranı yine 1,6 dır.

 

2)—Oda Tasarımında Yön Seçimi:


Hayvanlar-İnsanlar-Bitkiler için fizyolojik anlamda aynı yapılar sözkonusudur.İnsanda depresyona iyi gelen ilaç,bitki ve hayvan depresyonunu da aynı şekilde tedavi edebilir.Bu anlamda hayvanlar(inekler) dinlenme anlarında kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar.Bu anlamda yatak odalarında yatak uzunluğu doğrultu olarak kuzey güney doğrultusunda yerleşimi yapılması uygun olacaktır.ve Işığın(pencere) soldan gelmesi uygun olacaktır.

3)—Brüt Kat yüksekliği 2,9 m yerine 3,2 m alınırsa odalar daha ferah hale gelir.Özellikle site tasarımında bu değer uygulanabilir.


4)—Yerleşim Kriterleri:


1--Mahal yerleşiminde Salon ve mutfaklar mutlaka güneş gören öncephede yer almalıdır.Mutfağın bina içinde bulunan aydınlatma penceresinden ışık ve hava alması kötü bir tasarım örneğidir.Mutfak güneş gören-dış cephede yer almalıdır.Ayrıca ; WC ve Banyonun kapı sahanlığına-girişe yakın olması önemlidir.


2-- Toplam cam alanını,toplam inşaat alanı yada mahal alanlarının %8=0,08 civarında seçilmesi halinde,strafor kalınlığı-uygulama kalınlığı olan 3 cm çıkmaktadır.Cam alanı m2 si , Toplam Isıtılan Alan veya Mahal Alanı m2 sinin % 12 ini aştığında Strafor kalınlığı 4 cm den 5 cm ye çıkmaktadır.Bu nedenle cam alanı için ,mahal alanının % 12 i sınırının aşılmaması uygun olacaktır.


3-Çatı piyesi vs Ebeveyn banyosu özellikle Banyo-WC giderine yakın bir yerde tasarlanmalıdır.Yani bütün pissu boruları düşeyde aynı doğrultuya gelecek biçimde tasarlanmalıdır.Ayrıca mutfak ve Banyo-WC pis su hatları kesin olarak ayrı ayrı çekilir.


4-Merdiven kovası çatısının güvercinlik biçiminde yapılması ve penceresini vasistaslı yapılması ile hem havalandırma hem de aydınlatma için estetik bir çözüm üretilmiş olur.


5-Merdiven kovası havalandırmasında çatıya 60x40 cm ölçüsünde renkli camlı vasistaslı bir pencere çatı eğim yönüne doğru olacak biçimde  yapılabilir.


6-Cephe kaplamasında-antre(90x180 cm)  ve merdiven basamaklarının kaplanmasında yüzeyi pürüzlü olan 5 mm kalınlıklı lamine granit seramik kullanılabilir.


7-Kolonlar mutlaka aynı düşeyde kalmalı ki.alt katta bir dairenin ortasından kolon geçmesin ve ve mümkünse köşeler atılmalı


8-Binada daire yerleşim düzeni X ve Y eksenlerine simetrik bir daire dizilimi-çıkmaları olmayan-kutu gibi-merdiven evi ve asansörün ortada olduğu(çekirdek) olduğu tasarımlar önemlidir.


9-ZK  tavan kirişi ,dükkanlar için 25x50 cm olmalı ki kepenk  motoru kutusu için(50 cm)  yer oluşsun.


10-ZK da dükkanı olan binaların su basmanı giriş kolay olsun diye  10-15-20 cm fazla olmamalı.


11-Dükkan tavanları asmolen olursa üst kattaki daire için ısı yalıtımı sağladığı gibi,dükkan tavanı için estetik bir görünüm sağlar.Bu anlamda NK döşemeleri de plak döşeme olması uygun olacaktır.


12-2BK  otoparka,1BK  ise Sığınak ve dairelere ayrılabilir.Sığınak için 2BK dan yer alınabilir.


5)—Tesisat Kat Yerleşimi  Açısından  Uygun Tasarım Şartları:


1--Mimaride Islak hacimler aynı düşeyde yer almalı ki Pis su kolonları aynı kolon köşesinden geçsin aksi takdirde Salonun ortasından geçebilir.Ve geceleyin,yatak odasından,WC lerin pis su sesleri gelebilir.Burada ayrıca komşu WC duvarlarını BİMS ile örülürse,komşu WC leriden ,birbirine ses geçişi minimuma inebilir.


2--İşyeri mimari Tasarımında, 2 ve 1.BK lar sadece Otopark ve Su deposu olarak ve 1.BK da ise Sığınak ve WC ve kazan dairesi olarak tasarlanırsa , 2BK döşemesine pis su çukuru ve pis su pompası konulmadan  , pis su tesisatı doğrudan 2BK döşemesine indirilmeden , 2BK tavanında toplanıp,oradan rögara basılabilir.


3--Kazan daireleri için bina dışına ve bina içine açılan iki kapı ve aynı zamanda 2 adet havalandırma için min 50x50 cm pencere vede 2 adet min 30 cm çaplı lik çift cidarlı paslanmaz çelik 30x60 cm ölçüsünde tuğladan baca karkası gerekir.


10)--Tefrişte Buzdolabı-Derin Dondurucu gibi cihazları fırın-radyatör gibi cihazlardan uzak tutmakla Bu cihazların % 10-20 gereksiz fazla enerji kaybı azaltılabilir.


6)-Statik Bilgileri:


6.1--Hafriyat Derinliği:

Hafriyat derinliği =sıfır kotu(kaldırım kotu)-((kat yüksekliği(270 cm)-1(su basmanı))-temel(50-60 cm)-koruma şapı(10 cm)-su izalasyonu-grobeton(10 cm)-mıcır(10cm)=sıfır kotu-(370+50+10+10+10=450 cm)


6.2--Zemin Islahı Uygulaması için kuyu temel kurulmalidır.Bu suretle yan binaların kaymasına karşı en iyi risk azatlımı sağlanabilir.


11.1-Bina kurulumunda inşaat alanlarının seçiminde sıvılaşabilir zeminlerle kaplı alanlardan sakınılması veya bu tür zeminlerin iyileştirilmesi gerekir.Bu anlamda zemin emniyet gerilmesi değeri 1.25-1,30 kg/cm2 değerini altında olan zeminlerde 


a)-Yaklaşık 1m yükseklikte beton zemine basılarak zemin ıslahı yoluna gidilebilir bu durumda 100 m2 bina tabanı için 100m3 beton gider ve normal 50-60 cm radyel temeli bunun üzerine inşa edersiniz.Ve bunun maliyeti 80.000 TL tutabilir.


b)-Bunun yerine radyel temel altına 5 katlı binalar için 35-45 cm çaplı 6-7 m derinlikli mini kazık çakılır ve bina temeli bunun üzerine kurulur.Bu durumda 100 m2 bir bina tabanı için 50-70 cm aralıklarla mini kazıklar(yerin delinmesi+demirinin döşenmesi+betonunun dökülmesi dahil) 15.000 TL bir mini kazık döşenmesi bedeli tutabilir.Bitişik nizam binalarda yan binaların kayma-ve çökme deformasyonuna karşı kuyu temel kurulmalidır.Bu suretle yan binaların kaymasına karşı en iyi risk azatlımı sağlanabilir.


6.3--Bina Temelinin Su Alması:

Asansör kuyusu zemini temele değil grobetona dayanır.Bu nedenle binada temelde su alma problemi varsa ,asansör kuyusu içinde 2-3 m derinlikte  1 m çapında yuvarlak   su kuyusu kazılır ve içine en üs kısmında aynı çapta betonarme bilezik oturtulur ve kuyu içine şamandırası su kuyusu zemininden 50 cm yukarıda elektrikli şamandırası ile dalgıç pompa konulur ve dalgıç pompanın çıkışı yukarıdan 2 “ galvaniz boru ile çatal ile üstten binanın 150 mm lik pis su hattına bağlanır. Su seviyesi yükseldikçe pompa otomatik olarak kuyuyu boşaltır


6.4--Statik Açıdan Uygun Tasarım:


1)-Binaların mimari tasarımında,temel ilkelerden biri de,binayı ağırlık merkezi ile rijitlik (yadageometrik)  merkezinin çakışmasını sağlayabilmektir.Bu anlamda çakışmamaya bağlı oluşan eksantrisite-kaçıklığın 15 cm aşmamasına dikkat edilmesi uygun olacaktır.Bunu sağlayan yöntem binayı Bu merkezden-geometrik merkezden geçen koordinat takımının x ve y eksenlerine göre simetrik olması ile mümkün olacaktır.Kısaca binanın orta noktasında ,x ve y eksenlerine göre simetrik yapılanma sağlanmalıdır.


2)-Binayı kutu gibi tasarlamak iyi bir kriterdir.Eğer ZK balkon çıkması yapıyor iseniz ve bu çıkma BK da devam etmiyor ise, bu simetrik yapma ve kutu gibi yapma kuralına aykırıdır.Ve binanın imalatında,müteahhit gelip bu çıkmayı,BK da devam ettirerek,proje dışı yapılaşmaya gidebilir.Bu durum kabul için sorun demektir.Bu nedenle kutu gibi ve simetrik tasarlama kuralı oldukça önemli bir kurallardır.


7--Bina imalatında malzeme ve renk seçimi:


1)--Merdiven basamakları için bal sarısı-kum beji renkte afyon mermeri seçilmesi uygun olabilir.Merdiven evi duvarını da kirli gri su bazlı boya uygun olabilir. .Bunun aksine kirli gri  renkli Muğla-marmara mermerleri çok toz tuttuğu ve iyi bir görünüme sahip olmadığı için herhalde uygun değildir. Merdiven evi duvarını dayine  1 m ye kadar pembe-üstüne ise fıstık yeşili renk  uygun olabilirMerdiven evi  duvarları için ya kum beji yada yaban kırmızısı renkli su bazlı boya uygun olabilir.


2)--Yatak ve Çocuk odaları için açık fıstık yeşili-şeker pembe-Salon ve oturma odaları için hazan sarısı su bazlı boyalar(saten ,odada duvarın dış havayla hava alışverişini sağlayan mikro delikleri kapattığından uygun değidir.-WC ve Banyolar için desenli Mavi fayanslar uygun olabilir.


3)--Dış cephe kaplaması-Merdiven holü-antre vs için yer kaplaması olarak 60x60 cm ölçüsünde hafif-esnek-pürüzlü yüzeye sahip lamine granit seramik kullanılabilir.


4)—Tasarımın Olgunlaştırılmasında Uzman Mimar Kontrolu: En az 10 yıl bilfil her tür proje için tasarım yapmış İyi bir Üstad mimara yaptırılan 4-5 değişik mimari tasarım  iyi bir olgunlaştırma sürecinden sonra yine aynı mimara ve tefrişi iyi bilen  mimarlara bir kez daha kontrol ettirilip gerekli tasarım değişikliği yapıldıktan sonra kesin proje safhasına geçilmelidir.Sonradan yapılmış tadilat para ve zaman kaybı anlamına gelecektir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.