MAKALELER / Isı Yalıtım Uygulama Kriterleri-Binalarda






Isı Yalıtım Uygulama Kriterleri:


1.1-Dış Duvar Modelleri:


1--Su bazlı boya +dış sıva+13,5(19 cm) YD Tuğla+5 cm(16-24 dans)karbonlu Strafor++iç sıva+su bazlı boya


1.1—Straforlu BİMS Uygulaması:İzotermit-İzo duo Hazır blok-tuğla.M2 fiyatları sandaviç ile aynı.


2--Sandaviç Duvar:Su bazlı boya +(2 kat kalekim+2 kat dekoratif sıva)dış sıva+13,5 YD Tuğla+5 cm(16-24 dans)karbonlu Strafor+8,5 cm YD Tuğla+iç sıva+su bazlı boya


3--8,5 cm tuğla+5 cm (20-24 dansinite) beyaz-karbonlu sert stropor+8,5 cm tuğla+sıva+su bazlı boya kaplaması olabilir ve bu yapılanmada tuğla örmeye 22-20=2 cm dıştan diş ile başlanır ve içeride kirişin bitiminde sıfırlanır.


3.1--Mantolamada manto yüzende iç ortam ile dış ortam arasında ısı köprüleri oluşmaması  ve yapılan mantonun ısıl direnci imalata-işçiliğe bağlı olarak artması için ,dış duvara dübelenen mantonun-strafor plakaları arasındaki boşluklara dolgu yapılmalı veya duvar kiriş bileşimleri de mantolanmalıdır


3.2--Duvar örülürken,13,5 cm yatay delikli tuğla yatık olarak 19 cm olarak örülür,duvar örülmesi bitip duvar üst yüzeyi kirişe bitiştiğinde 2-3 adet kama duvar ile kiriş arasına çaıklır ve ardından köpük sıkılır.Böylece dış duvar stabil sağlam hale gelmiş olur.


3.3--Öte yandanbinalar BTB ile kaplanabilmekte. BTB ile bina kaplanırsa binanın dış duvar sıvasının sıcakta genleşme farkları BTB li binalarda kılcal çatlak oluşumunun nedenidir.Bunu önlemek için iki sıva arasına tampon rolü oynayan silikonlu bir katkı maddesi ki filli boyanın Bepermo adlı katkısı çözüm olabilir.Dış duvar BTB ile kaplandığında mutfak vs içerdeki su buharı dışarı çıkamadığından iç yüzeyde su buharı yoğunlaşması buna bağlı mantar kökenli kararmalar oluşabilir.Bu nedenle BTB dairelerin iyi havalandırılması oldukça önemlidir.


3.4--Binaların ısı yalıtımında mantolama elemanı olarak 20 dansinite Strafor kullanıldığı gibi perlitli sıva-ısı yalıtımlı sıva  da kullanılabilir.Marka olarak Termocoat marka sıva,Yada Ytong un sıvaper adlı ısı yalıtım sıvası buna örnek teşkil eder.Perlitli sıvalar içte en fazla 2 cm,dışta ise en fazla 3 cam olarak 1 cm lik katmanlar olarak uygulanabilir.Yatay Delikli tuğlada 5 cm(içte 2,dış ta 3 cm),19 cm lik Ytong da ise toplam da 3 cm(içte ve dışta 1,5 cm ) yeterli olmaktadır.


4-su bazlı boya+dış sıva+20 cm Gazbeton+sıva+3 cm karbonlu strafor ile Mantolama+iç sıva+su bazlı boya


3.1—su bazlı boya+perlitli dış sıva+Sadece 30 cm Gaz beton+iç sıva+su bazlı boya uygulaması


4—Dış duvarı hasara karşı korumak için:Çeşitli nedenlere bağlı olarak delinmesi-kırmak-darbe alması vs Dış duvarın mantosunu korumak için  dış duvar , Zemin katta , zeminden 1.70 m ye kadar olan kısmı veya pencere altına kadar kısmını  ;


4.1—bütün dış sıva yada yerden 1.7 m yüksekliği 2 kat kalekim+2 kat dekoratif sıva(sert-kırılmaz) yapmak  


4.2—dış duvarı yerden 1.7 m yüksekliğe kadar dış mekan seramiği veya dekoratif taş ile kaplanabilir.


4.3--Manto üzerine sıva yaparken ,manto üstünü 1 cm göze büyüklüğüne sahip ince paslanmaz çelik tel hasır ile kapladıktan sonra manto üzerine sert sıva yapmak.


4.4--Sitelerde uygulanan bir yöntem olarak , mantolanmış dış duvar önüne çocukların girmemesi için çiçeklik yapılması.


4.5--Zımba teli bi ince demir tel-Gramiks i beton harcına katılabilir.Bu suretle sert sıva elde edilir.


2--Bitişik Nizam Duvarlar İçin:Yönetmelik gereği btişik nizamlarda ısı ve ses izalasyonu için  iki tuğla arası 4 cm (2 cm düşük yoğunluklu+2 cm yüksek yoğunluklu) taş yünü ile sandaviç duvar uygulaması yapılacaktır.


3--Bina Taban Yalıtımı:    


3.1--Bodrum katda daire varsa daire taban betonu üzerine 4 cm  sert 28-30 (30 kg/m3) dansinite(yoğun strafor) XPS (beyaz) veya mavi strafor 1 cm aralıklı olarak betona yapıştırılır (şap bu 1cm aralıklardan strafora değil betona basar) veya üzerine çökmeye karşı ince çelik tel hasır ile   üzerine 5cm şap atılır.Bu şapın üzerine 5 mm kauçuk membran konulup parke yapılır.


3.2--Eğer bodrumda daire yoksa , bu durumda sadece bodrumun tavanı , 4 cm (16-20 dansinite-yoğunluklu) EPS Strafor ile kaplanırsa bina taban yalıtımı sağlanmış olacaktır.


3.2.1—Strafor konulmuş ise su yalıtımı onunda altına su yönlendiren % 2 eğim-tesviye şapı atılmalı ve uç noktada bir süzgeç konularak su ortamdan drene edilmelidir.Eğer bu uygulama yapılmaz ise suyun içinde kalan strafor özelliğini kaybedecektir.Isı yalıtım levhaları döşeme betonu dökülmeden hemen önce serilmelidir ardından betonun dökümü yapılmalıdır.


3.3--Bodrum katlarında daire olmayan binalarda,Zemin kat döşemesi 1-Asmolen tuğla olmalı veya 2-ZK da daire varsa daire içinde odalarda  parke altına straforların arasına tahta çıta konulduğu 1-1,5 cm sert(24-26 dans) beyaz strafor veya 5 mm kauçuk membran döşenmeli 3-Bodrum kat da daire yoksa Site uygulamalarında olduğu BK tavanı da mantolanmalıdır.


4--Çatı Yalıtımı:lambri üstü  veya açık alanlara alüminyum folyo içinde 10 cm cam yünü  serilir.Strafor  ve püskürtme köpük yangında riskli olup kullanılması uygun değildir ancak püskürtme köpük kullanılacaksa A sınıfı yangına dayanım belgesi olması gerekir.Ayrıca Çatıda şap altına döşenen 5 cm lik  cam yünü veya karbonlu strafor döşenebilir.Açık alana serilen taş yününün dağılmaması için üzeri 5 mm kontraplak ile kapatılabilir. 


4.1--Teras çatı yalıtımlarında tıpkı taban yalıtımı gibi 3-5 cm lik 28-30 --(30 kg/m3) dansinite (yoğun strafor) XPS (beyaz)  ile kaplanıp-üzerine çökmeye karşı ince çelik tel hasır ile   5-6 cm kalınlıklı sert  beton ile kaplanırsa teras çatı  ısı yalıtımı sağlanır. Strafor altına su yalıtımı onun üstüne strafor olmalı ve su yalıtımın altında suyu yönlendiren% 2  eğim-tesviye şapı atılmalı ve uç noktada bir süzgeç konularak su ortamdan drene edilmelidir.Eğer bu uygulama yapılmaz ise suyun içinde kalan strafor özelliğini kaybedecektir.


4.2—Açık geçitlerde Isı yalıtım levhaları döşeme betonu dökülmeden hemen önce demirin altına serilmelidir ardından betonun dökümü yapılmalıdır.


4.2.1--Açık teras  uygulamalarında ,buhar kesici+su yalıtımı+ısı yalıtım(XPS Strafor+%2 eğim betonu +soğuk asfalt uygulaması+150 gr/m2 lik polyester keçe(filtre katmanı)+çakıl tabakası(güneşin UV etkilerine karşı) döşenebilir.Yada 16-32 mm yuvarlak temiz-beyaz dere çakıl tabakası+bahçe-yeşil çatı uygulaması(bitki köklerine dayanıklı su yalıtım membranı kullanılması) yapılabilir.


5—Katlar arası ısı ve ses yalıtımı için zemin+normal katlarda şap altına 32 dansinite strafor uygulaması.Straforlar 1 cm aralıklarla yerleştirilecek-yapıştırılacak üzerlerine 5 noktada 2,5 cm çapında delik açılıp üzerine file çekilip şap atılacak.


6--Avrupada bina yalıtımında daha kalın malzemeler kullanılıyor.ve bu zorunlu hale getirilmiş durumda.Oysa biz hala 3-4 cm lerle  uğraşıyoruz.Hesap yapılmaksızın , Avrupada ise 10-15 cm kalınlığa kadar çıkıldığını görüyoruz.Örneğin Hollanda da yalıtım uygulamalarıyla son 5 yılda % 50 ye yakın yakıt tasarrufu sağlanmış durumda.Sistem 4-5 yılda kendini amorti ediyor.Dört dörtlük bir proje çalışmasıyla  tasarruf oranı % 70 e kadar çıkabiliyor.


7--Isı Yalıtımında Strafor Kullanmanın  Önemi:

Fikir verici anlamda  ;yeni ısı yalıtım yönetmeliğine uygun olarak dış duvarı  ;19 cm yatay delikli tuğla+5 cm  straforlu mantolama yerine sadece sadece beton duvardan yaparsanız 318 cm beton duvar yapmanız-yada sadece delikli tuğladan yaparsanız sadece 45 cm izotuğla yada 100 cm delikli tuğla kullanmanız gerekir.Bu da ısı yalıtım malzemelerinin(ısı yalıtım sıvası-strafor-tahta-perlitli malzemelerin vs) önemini ortaya koymaktadır.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.