MAKALELER / Şirket İçi Yönetim İçin Öneriler-Personelin Sağlıklı Beslenmesi-İnsan Kaynakları:





Şirket İçi Yönetim İçin Öneriler-Personelin Sağlıklı Beslenmesi-İnsan Kaynakları:

1--Bir şirkette sistem öyle kurulmalıdır ki hangi pozisyonda olursa olsun her çalışan direkt olarak en üst düzeydeki yöneticiyle görüşebilmelidir.İsimsiz tlf bilgilendirmesi yapabilmelidir.

1.1--Burada ince nokta bu işi; bu işin  muhbirliğe dönüşmemesi ancak yöneticilerin tavrına bağlıdır.Yöneticiler  ya personeli muhbirliği özendirebilirler  yada sadece sistemin  aksayan yönünde teknik ve konu bilgilendirmesini ön plana çıkarabilirler.

2--Bilgilendirme problemlerin baştan büyümesini önler.Kısaca bilgi toplama teknik olmalı-sistemin varlığına tehdit olacak-şirkette verimliliği artıracak bilgiler iletilmeli.

3--Yöneticiler Dedikodu vs konularda bilgi iletmine karşı karşı tavır alınmalıdır.

4--Sağlıklı  davranış biçimleri şirketi kurumsallaşmaya götürürken ,aksi davranışlar ise şirketi yozlaşmaya götürecektir.

5--Yöneticiler sırça köşklerde değil personeli ile içten ve her ortamda dokunulabilir saygıya dayalı samimi ilişki kurmalıdır.

6--Her personel yaptığı işi en iyi yapan ve konusunda her sene ilerleyen eleman olmalı.Çıta sürekli yükseltilmeli.

7--Her yeni eleman veya yönetici çıtayı yükselten olmalı.Aksi takdirde yöneticiyi değiştirmeye gerek olmaz.

8--Personelin ve özellikle yöneticinin kafasında yüzlerce tilki değil değişik projeler ve verimlilik projeleri olmalı.Bunun için personel ve yönetici süreki araştırma yapan ve okuyan kişiler haline getirilmelidir.

9--Zihinlerdeki enerji Enerji sürtünmelere-dedikoduya değil yeni bilgilerin edinilmesi ve araştırılması ve kullanılması için kullanılmalıdır.

10--Her personel sürekli teknik dergi ve teknik-spor-ekonomi gaztesi okumalı.Sosyal ağlarda dertleşme-dedikodu için değil teknik konularda bilgi-görgü alış-verişi yapmalı.

11--Şirketlerin üst düzey  yöneticilerini kurum içinden ataması daha uygun olabilir.                                                                  

12--……..Akademi adını verilen  bu okulda direktör adayı ve müdürleri belirli bir süre eğitime tabii tutularak  şirket için yöneticisi olarak, kurs sonunda  üst pozisyonlara atanmaya hazır hale getirilmesi uygun olabilmektedir.                                                                                                                                                                                    

13--Özellikle performans değerleme sisteminde  notları yüksek, sorumluluk alabilen ve gelecek vaat eden kişilerin alınması gerekmekte.

                                                                                                                                                     14--Akademide En fazla 10-15 kişilik yönetici adayının yer alması uygun olacaktır.                                                  

15--Akademide, lisans eğitimini  işletme(Makine Müh(mak Müh yöneticiler Makine İmalatı sektörü dışında oldukça verimli olabilmekte)-Bilgisayar Müh-Endüstri Müh.-İşletme Müh-Eelektrik Müh  alanında tamamlamamış çalışanlar  İstanbul Kültür Üniversitesi ile işbirliği yapılarak Muhasebe ve finansal yönetim, pazarlama yönetimi, yönetim - organizasyon, insan kaynakları yönetimi, örgütsel davranış, stratejik yönetim, kalite ve proje yönetimi konularında eğitim verilmesi uygun olabilmektedir.

16--Şirketlerde Elemanlar İçin Beslenme Çantası-1

Beslenme ve Diyet uzmanı Nil Şahin Gürhan göre , Şirketler de beslenme eğitimlerine önem vermelidir.Bu anlamda                                                                                                                  

1--Uyandıktan sonra bir saat içinde enerji verici yiyecekler yenmesi  ve gün içinde de iki-üç saat arayla beslenmek önemli.                                                                                                 

2--Yoğun tempoda çalışan herkesin küçük bir beslenme çantası olmalı                               

3--Çantada ara öğünlerde tüketmek üzere meyveli yoğurt, kepekli kraker, kutu süt, kuru yemiş gibi besinlerin bulunmasını                                                                                                          

4--İşverenlerin ara öğünlerde çalışanlarına sağlıklı beslenme imkanı yaratmaları gerektiğini söyleyen beslenme uzmanı, çay makinelerinin yanında kuruyemiş saatlerinin bulunmasını öneriyor,          

5—Bu anlamda ikindide meyve dağıtan, simit-peynir saatleri olan şirketlerin olduğunu anlatıyor.                                                                                                                                 

6--Gece çalışanlar içinse metabolizmayı yavaşlatan en önemli faktörün düzensiz beslenme olduğunu söyleyen Gürhan, "Uyandıkları saati günün başlangıcı olarak belirleyip kendilerime bir beslenme programı oluşturmalılar" diyor.                                                                                                                                                                

7—Kamu ve Özel Kurumlarda –Bürolarda kuruma bağlı bir Diyetisten Doktorun Önerileri doğrultusunda kişiye özel programlar yapılıp ikram listesi oluşturulmalıdır. Örneğin 8-8.30 arası enerji verici (bal+peynir+yumurta+pohça+ çaydan oluşan küçük ikram paketi ,10-10.30 hafif çalışma ile masaüstü çalışanlar için kuru üzüm,kuru incir,ceviz,badem-kraker oluşan ikram paketi önerilebilir8-Gece çalışanları içingece içinde nöbetle görev yapacak biçimde  20 dk uyku molası+hafif yiyecekler işveren tarafından sendikal hak olarak verilebilir.

Kaynakça:Sabah Gazetesi




Makalenin İzlenme Sayısı : 160

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.