MAKALELER / Öğretmenlerin Eğitim Durumu-Türkiye de





Öğretmenlerin Eğitim Durumu-Türkiye de:

OECD  Eğitim Md.lüğü tarafından 23 Ülkenin katılımıyla yapılan TALİS in Türkiye 2007 Ulusal Raporuna göre :

1— OECD Ülkelerinde  Yüksek düzeyde Eğitimli Öğretmen Oranları:

Avusturyada….% 59 , Belçikada…% 84 , Polonyada…..% 94  , Slovakyada…% 96 ,Türkiye de…% 7

2—-Türkiye de Okullarda Yöneticilerin % 78,5 ve öğretmenlerin % 26,9     40 yaşın üzerinde.Bu anlamda 40 yaşın altında yönetici oranını arttırmak,eğitim dünyasına canlılık getirebilir.

3-Türkiye de Okullarda Yöneticilerin % 91.1 ve öğretmenlerin % 45 i erkek.Okul Md.lerinin % 8.9 kadın olup, bu oran OECD Ülkelerinde  % 44.6. Bu anlamda ; Türkiyede kadın Md-Yönetici Oranını demokrasi ve  ülke gelişimi için OECD Ülke ortalama seviyesine yaklaştırmanın şart olduğunu kabul etmek herhalde gerekmekte.

4-- Türkiye de Okullarda öğretmenlerin % 75 i 40 yaşın altında. Genç öğretmenlerimiz var.

5-- Türkiye de öğretmenlerin ortalama 12 günlük süre içinde  % 72 si konferanslar/seminerler ,% 64 ü ise çalıştaylara katılarak mesleki gelişim etkinliğine katılmış.Ancak bu öğretmenlerin % 75 i bu etkinliklerin mesleki gelişimleri üzerinde çok etkili olmadığını düşünüyor.Bu anlamda ; Mesleki gelişim etkinliği çalıştay  ve seminerlerden ziyade  herhalde öğretmenlerin yüksek lisans yapması mali ve kurumsal anlamda teşvik edilerek vede gerekli dökümanlar okul idarelerince performans artırma teşvikleri çerçevesinde bedava verilere  arttırılabilir.

6-- Türkiye de öğretmenlerin % 85 i işlerinden doyum elde ediyor ve çoğu öz yeterlilik konusunda kendini yereli buluyor.Öğretmenlerin % 68 i öğrencilerle iyi geçindiklerini-öğrencilerin düşünceleriyle ilgilendiklerini-öğrencilerin mutlu ve ortalama yetenek düzeyinde olduklarını söylüyor.

Kaynakça:Hürriyet Gazetesi-02.05.201-N.Çakmakçı köşe yazısından.




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.