MAKALELER / Eğitimi Mühendislikle Yorumlamanın Önemi





Eğitimi Mühendislikle Yorumlamanın Önemi:

1—AB de 25000 makine üreticisi var-850 milyar dolarlık üretim yapılıyor.

2—Türkiye de 20000 üretici var ve yapılan üretim 25 milyar dolar civarında.

2.1--Bunun nedenlerinden birisi de herhalde pratiğe dayalı eğitimin yüzde olarak daha aza ve teorik eğitimin daha yüksek oranda olması olabilir.

2.2--Eğer üniversite mezunları işleri ile ilgili uygulamaları girecekleri işyerinde öğreniyorsa ve üniversite formasyon yanında bu bilgileri vermiyorsa bunun lise-üniversite-meslek okullarında giderilmesi gerekir.

2.3—Öte yandan Öğretmenlerin dersleri makine-konu tarihsel süreci içinde geçirdiği aşamalarla yaratıcı olarak anlatması ve bu süreçleri öğrencilerin tasarlamasını istemesi uygun olacaktır.

2.4--Öğretmenlikte stajyer öğretmen yanında uzman öğretmen kavramına geçmek ve uzman öğretrmenlerin stajyer öğretmenlere tıpkı öğrencilere en az 18 ay bilgi verir gibi ücretli ders anlatması uygun olabilir.

2.5--Üniversitelerinde Hollanda vs ülkelerde uygulanan üniversite işliklerinin oluşturulması uygun olacaktır.Bu işliklere gelen halktan her kişi araştırma-bilgi konularında öğretim üyelerinden bilgi ve destek almalıdır.Öğretim üyeleri ücretli olarak bu işliklerde görevlendirilmelidir.

3—Adnan Dalgakırana göre orta öğretimin % 70 i meslek liselerinden oluşmalı.Bu görüşe göre orta öğretimdeki normal orta okulların meslek liselerine dönüştürülerek bu oran % 70 ulaştırılmalı.

4—Yine Adnan Dalgakırana göre Kamu ihalelerindeki alımlarda şartnameler adeta bir markayı işaret ettiği için  Kamu İhale Şartnameleri dünyadaki kamu alımları paralelinde ülkedeki istihdam ve yerli üretim gözetilerek oluşturulmalı.Kamuda yerli malı kullanma bilinci oluşturulmalı.Fransada ,Korede hep bu bilinç var.Bu anlamda kamu ihalelerinde yerli üretim oranı; yerli üreticilerin üretimlerinin en az % 50 sini kamuya verecek şekilde oluşturmaları gerekir.Her ülke kendi sanayisini korurken biz de bunu yapmak zorundayız.




Makalenin İzlenme Sayısı : 227

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.