MAKALELER / Tıp Araştırmaları-Bazı Tıp Araştırma Sonuçları





Tıp Araştırmaları-3


1—ABD Mayo Clinic araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya göre  karın çevresindeki yağ miktarının artması(göbeklenme) metabolik hastalık riskini artırken ,daha alt kısımlarda kalça-uyluk bölgesindeki artış ise riski düşürüyor.Bu çalışmaya göre karın çevresi yağlanmasına karşı vücut alt bölgeleri yağlandırarak dengelemeye çalışıyor olabilir.

1.12—Neurology Dergisi tarafından yapılan araştırmaya göre  orta yaşlı insanlar  haftada 10-15 km yürüyerek  bunama-demans riskini % 40 azaltabiliyor.

 


2--Antibiyotikler ve Sindirim Sistemi İlişkisi: Yapılan bir çalışmada göre Alınan antibiyotiklere bağlı olarak ,antibiyotik alımının bitmesinden sonra  bağırsaktaki floranın mikrobiyal bileşimi çoğu durumda  hızla önceki durumuna döndüğü,sadece bir kişinin florası eski haline dönemediği,bu anlamda flora değişiminin  iltihabi bağırsak hastalığı gibi bazı kronik hastalıkların riskini arttırabilmekte.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi,Sayı:515-s:11

 


3--Astıma Karşı Mikroplar:


1--Yapılan bir çalışmaya göre Çocukluk döneminde mikroplara maruz kalmanın alerji gelişimini engelleyebildiği,diğer yandan da ortamda neme bağlı küf oluşumunun ise astım riskini arttırabildiği saptanmıştır.


2--Bu anlamda çocukların güneşli açık havada temiz ortamlarda toprak ve çamurla çocukluk  oynamaları onların sağlığına katkı yaptığı söylenebilir.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi,Sayı:515-s:11

 


4--Nanomıknatıslar Kanı temizliyor:


1--Zürih Federal Teknoloji Enstitüsünde yapılan bir araştırmaya göre  deney tüpünde nanomıknatıslar ile kan karşının hafif bir şekilde sallanmasına bağlı olarak 5 dakikadan daha kısa bir sürede kan içindeki zehirli maddelerin neredeyse tümü mıknatısa yapışırken antikor yada plazma proteinleri gibi yaşamsal öneme sahip maddeler kan içinde kalmış.


2--Moleküllerin mıknatısa yapışma hızı bir bağlanma sabitine bağlı.Bu çalışmadan başarılı sonuçlar alınırsa kan zehirlenmesi ve birçok bağışıklık hastalığına bu yöntem uygulanabilecek.


Kaynakça:Cumhuriyet Bilim-Teknoloji Dergisi Sayı:1224/4

 


5--Eğitim Düzeyi Yükselirken Tansiyon Düşüyor.

1--Framingham Kalp araştırmasına göre  en fazla 12 yıl eğitim gören kadınların kan basıncı daha eğitimli olanlarına kıyasla 3,26 mm Hg-Erkeklerde ise 2,26 mmHg yüksek olduğu saptanmıştır.


2--Bunun nedeninin eğitim seviyesi düşük kadınların çok daha stresli işlerde çalışmak zorunda olmaları ve yoksul semtlerde  yoksulluk sınırında yaşarken daha fazla depresyona girmeleri neden olabilir.


Kaynakça:CBT-1251/4-11.03.2011

 

 

6-Nükseden Kanserin Nedeni

1--Massachusetts Teknoloji Enstitüsü biyologları, az sayıdaki kanser hücresinin bağışıklık hücrelerinin olgunlaştığı timus bezine saklanarak kemoterapiden kaçtığını keşfetti. 


2--Timus içinde büyüme faktörleriyle yıkanan kanser hücreleri ilaçların etkisinden korunuyor.


3--Çalışmayı yöneten Michael Hemann'a göre bu hücreler, nükseden kanserin sorumlusu. Şimdilik timus bezinde tespit edilen koruyucu etki, kemik iliğinde de bulunabilir. 


Kaynakça:http://tiny.ee/saklambac

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 163

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.