MAKALELER / Elektromanyetik Radyasyon-Korunma-Elektrikli Cihazlar






Elektromanyetik Radyasyon-Korunma-Elektrikli Cihazlar:


1--Elektrikli Cihazların EMR Alanlarına Karşı  Çözümler:


1--Bilgisayar Kullanırken:


1.1--Dizüstü bilgisayarlar kucağa almak yerine uygun bir mesafede masa üstüne koymak daha sağlıklı davranış biçimi olacaktır.                                                                                                                         


1.2--Dizüstü bilgisayarların, şarjlı kullanıldıklarında daha az zarar verdiklerini unutmayın.                                                       

1.3--Normal bir ekran saniyede 70Hz dediğimiz bir hızda titreşir ve görüntüsünü tazeler. Oysa sağlık için alt sınır 100Hz’dir. Bu TV’ler için de böyledir. Daha düşük hızlarda bozulmaya yüz tutan flüoresan lambalar gibi gözleri ciddi anlamda yorarlar.                                                                                                   


1.3--Ekrana 60-80 cm mesafede bulunulmalı  Ekran çözünürlüğü 14 inç için….640x480  ,15 inç için….600x800,  17 inç için…1024x768 olması idealdir.                                                                                                 


1.4--Ekran karşısında en fazla 45 dk kalınmalı ve her 45 dk da 15 dk mola verilmeli.Bunun için cep tlf vs sesli uyarımları kullanılabilir.                                                                                                                                            


1.5--Ekranın üst seviyesi  ile göz seviyesi aynı olmalıdır.                                                                                 


1.6--Televizyon veya bilgisayarların arkasına 1.5 metreden daha fazla yaklaşılmamalı ve arkası kullanılmayan bir alana yönlendirilmelidir. Manyetik alan duvarlardan geçebildiği için bina dışına doğru gelmesi sağlanabilir.                                                                                                                                                        

1.7--Bilgisayar monitörlerinin yaydıkları elektirik alanlar topraklı iletken filtreler aracılığı ile azaltılabilmektedir. Ve bu filtreler monitör parlamasını önler.Bu ekran filitresi kullanılabildiği gibi tüplü monitör yerine  LCD monitör de kullanılabilir.                                                                                                    


1.8--Cep Tlf,Bilgisayar,TV yanına elektromanyetik dalgaları çeken orta büyüklükte ametist kristalleri, kaktüs,bakır tas içinde kaya tuzu,şişe içinde  nane yağı bulundurmak uygun olacaktır. ametist kristalleri ve içinde kaya tuzu  Çevrelerindeki elektriksel yükleri toplamaları nedeniyle belli aralıklarla deniz suyuyla topraklandıklarında elektrik yükleri sıfırlanarak gereken koruma alanını sağlayacaklardır.


1.9--Lap Top bilgisayarlar (LCD ekran) şarjlı kullanıldığında düşük EM alana sahiptir


1.10--Bilgisayar masanızı metal olmayan malzemeden  özellikle ahşap malzemeden ve elektrik yükü tutmayacak-topraklı olacak şekilde oluşturmak gerekir.


1.11--Bilgisayarınızın bağlı olduğu prizi mutlaka topraklı yaptırın.Zorunlu olmadığı sürece  Günde bir kaç saatten fazla PC karşısında zaman harcamayın.


1.12-- Bilgisayar ve televizyondan mümkün olduğu kadar uzak oturun çünkü bu aletlerin yaydığı elektromanyetik dalgalar çok güçlüdür.


Televizyon içinse.................. en az 80 cm bırakılmalıdır.                                      


Monitör-17 inç için.........en az 70 cm    ,  14-15 inç için ise.................................. en az 60 cm


1.13--Havayı iyonize eden elektromanyetik alan yüzünden çoğu zaman bir koku ile algıladığımız ancak gözle görmediğimiz elektrik yüklü parçalar havada asılı kalırlar. Saatlerce havalandırılsa bile tam olarak ortamdan süpürülmezler. Bu iyonize parçacıklarının vantilatörün meydana getirdiği güçlü hava akımı ile odadan çıkarılmaları gerekir. Aksi takdirde bu iyonize parçalar ciğerlerinize çekilmek zorunda kalınmaktadır. Bilgisayarlar  oturma odalarında olmalıdır, yatak odalarında değil.


2--Kullanmadığınız aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkarın. Stand by konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.


3--Yatak odasında TV ve radyo bulundurmayın.


4--Elektrikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce yatağınızı ısıtarak kullanın.


5--Saç kurutma makinesinin manyetik alanı çok yüksektir ve hipofiz bezinden melatonin salgılanmasını etkiler. Sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Akşamları kullanmayın.


6--Evinizdeki ve işyerinizdeki elektrik ve manyetik alanları ölçtürün.


7--Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m' den uzakta durun. Gerekmedikçe kullanmayın.


7.1--Mikrodalga fırın çalışırken mutfaktan çıkmaya çalışın.


7.2-- Mikro dalga fırınlar çalışırken vücut, özellikle gözler, en az bir metre mesafede kalarak korunmalıdır.


7.3-- 2 yıldan fazla süredir kullanılan mikrodalga fırınların yaydıkları elektromanyetik radyasyon seviyesi ölçtürülmeli, kaçak seviyesi ve yaydığı EMR fazla olan mikrodalga fırınlar kullanılmamalıdır.


8--Fotokopi makinelerinden (yüksek manyetik alan) en az 50 cm uzakta durun.


9--Elektrikli tıraş makinesi kullanmayın veya şarjlı kullanın veya jilet tercih edin.


10--TV ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m uzakta bulunun.


11--Çamaşır / bulaşık vs. makineleri çalışırken yakınında bulunmayın.                                                            


12-- Enerji verimliliği açısından olumsuz olmakla birlikte akkor telli ampuller en az manyetik alan yayar.                                                                                                                                                               

12.1--Tasarruflu ampuller dikkati çekecek değerde alan oluşturur. Ancak 75 cm  sonra şiddetleri azalır.

 

12.2--Florasan lambalar da tasarruflu ampuller gibi yakınlarında şiddetli alan yayarlar. Bunların en az 1 m uzakta bulundurulması gerekir. 


6--Elektromanyetik Radyasyon Kirliliğine Karşı:


1--Üzerinden baz istasyonu geçen ve odaları baz istasyonun yayın doğrultusunda olan


2--Üzerinden yüksek gerilim hattı(pilon) geçen binaların odalarını


3-- İşyeri vs Bilgi işlem odalarını -server odalarını dış ortam parazitine- bağlı bilgisayarların bozulmasına karşı insanların  kanser nedeni olan EM radyasyonuna karşı


a)--Çatı izdüşüm alanını-çatı altını boyadan boya


b)--Odaların iç veya dış duvarını

 

içten bakır levhalar ile kaplamak ve levhaları bakır tel ile birleştirip-toprak hattına bağlamak en iyi çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.


Zira yapılan sözleşmeler en az 10 yıllık yapılmaktadır.ve insanların baz istasyonundan 50 m mesafede bulunması gerekir.Baz istasyonu altında kalan binadan çok  , direk yayın yatay doğrultusunda kalan binaların içinde bulunanları etkiler.


4-- Almanya da elektromanyetik dalgaların etkisini azaltmak amacıyal metal lifli perdeler,metal lifli yatak ve metal lifli yorganlar,EMR radyasyonuna karşı zırhlayıcı duvar,çatı malzemeleri,metal katkılı çift pencereli camlar satılmaktadır. Bu çesit EMR önleyici malzemelerin bulunduğu odada yapılan cep telefonu konuşmalarında baz istasyonu ile iletişim kurmak zor olduğu ve daha fazla güç çekileceği-daha fazla cep telefonu radyasyonuna maruz kalınacağı için bu odalarda cep telfonu konuşma yapılmamaması yada pencere açılarak konuşmanın yapılması uygun olacaktır.Bu gibi önlemler yakın çevrede bulunan baz istasyonlarında yayına direk muhatap olan odalar için  EMR azaltmak için kullanılabilir.


5--Baz istasyonlarının konut-işyerleri üstüne izin vermeyip-kavşaklarda 20 m yükseklikli aydınlatma direkleri üzerinde konumlandırmak.Bunun için belediyelerin buna onay ve destek vermesi en uygun çözüm olacaktır.


6--EMR kaynakları 1-Cep Telfonları ve Baz İstasyonları 2--Yüksek Gerilim Hatları 3--Toprağa gömülmemiş elektrik tellleri 4--trafolar 5--Elektrik hattı eşanjörleri


7--EMR bağlı oluşan kirlilik-Elektrosmog bağlı rahatsızlıklar: tümör oluşumu,oryantasyon bozukluları,fobik reaksiyonlar,sinir nöbetleri,kısırlık,kan hastalıkları oluşabilmekte.


7.1--Yüksek gerilim hatlarının toprağa gömülmesi halinde  kabloya bağlı elektrik alan toprakta sıfır olurken,manyetik alan aynen devam ettiği için kabloların derine gömülmesi gerekir.Bu ise maliyetten  dolayı uygulanmayabilir.


8--EMR yi konut ve ofislerde olçmek için elektromanyetik dedektör,manyetik alanı ölçmek için gausmeter yada teslameter gibi hassas aletlerle ölçüm yapılabiliyor.EMR  karşı özellikle çocuklu ve bebekli ailelerde EMR karşı izolasyon yapılıyor.ve tekrar ölçüm yapılarak EMR nin sınır değerin altında olduğu çek ve yazılı olarak beyan ediliyor.Kişisel koruyucu blokaj cihazları(jamer ) 30-50 dolar arsında fiyata sahip.Emisyonları bloke dene alet için ilgili siteler: radar3.com,protector.co.il ,rfsafe.com adlı siteler olabilir.


7--Elektromanyetik Alan Ölçmeleri İçin :


7.1--NARDA SRM-3000-Selektif elektromanyetik alan ölçü aleti, 100 kHz-3 GHz-                                        


7.2-- NARDA ELT-400-manyetik alan ölçü aleti, 1Hz-400kH                                                     www.protelturkey.com- Perpa Ticaret Merkezi-OkmeydanI-İst-Telefon: (212) 221 80 60 

 

8--Manyetik Alanlar:


8.1--Elektrik ve Manyetik Alan Sınır Değerleri:

                                Elektrik Alan-V/m     Manyetik  Alan-miligaus-mG

Sınır Değerler....................1--10........................................1


8.2--Manyetik  Alanların Etkileri:


1--Manyetik Alan Kaynakları ve Sınır Alan Şiddetleri:Manyetik alanın sınır değerleri için manyetik akı yoğunluğu(tesla) kullanılmaktadır.Zira manyetik akı ,manyetik alan yoğunluğu ile doğru orantılıdır.


2--Manyetik alan ve elektrik alan aradaki uzaklık ile azalır.Cihaz çalışmayıp,sadece şebekeye bağlı ise elektrik alan yok olduğu halde manyetik alan varlığını aynen korur.Bu nedenle çalışan elektrikli cihazlarda  cihaz çalışıncaya kadar manyetik alan,cihaz çalışınca hem elektrik hem de manyetik alan oluşmaya başlar.Fişi çekince her iki alan yok olur.Dolayısıyla cepte açık bekleyen cep telefonu çalmadığı sürece manyetik alan olarak çevresindeki organlara etki eder.


3--Elektromanyetik alanlar ,yüksek frekanslarda tanecik özelliği,düşük frekanslarda dalga özelliği ile etki ederler.


4-Manyetik Alanın Biyolojik Etkileri:

1-Kanser riskinin artması    2-Bunama riskinin artması    3-Elektrikli Battaniye akciğer kanser riskini artırmaktadır.    4--2mG büyük manyetik alanlar çocuklarda  kanser riskini 1,5-2 kat arttırmaktadır.5-12mG dan büyük manyetik alanlar işçilerde beyin tümörü riskini 12 kat arttırmaktadır.

 

8.5---Elektrikli  Cihazlara Bağlı Manyetik Alan(miligaus) Şiddetleri Tablosu:

 

Manyetik Alan(miligaus)

Cihaz

3 cm

15 cm

30 cm

60 cm

99 cm

Elektrikli Battaniye

80

 

 

 

 

Çamaşır Makinesi

400

 

 

 

0.1--2

Televizyon

500

 

 

 

0.1--2

Elektrikli Soba

2000

 

 

 

0.1--2

Mikrodalga Fırın

2000

 

 

 

3--8

Traş Makinesi

15000

 

 

 

0.4--3

Floresan Lamba

 

4000

600

 

0.1--0.3

Saç Kurutma Makinesi

 

30000

 

 

0.1--0.3

Elektrikli Fırın

 

900

400

 

 

Buzdolabı

 

200

200

100

 

Ütü

 

800

100

 

 

Elektrikli Süpürge

 

30000

6000

 

 

Renkli TV

 

 

700

200

 

Fotokopi Makinası

 

9000

2000

 

 

Bilgisayar Ekranı

 

1400

500

200

 

Matkap

 

15000

3000

400

 

 

9--Güneş Radyasyonu:


a)-Satın Aldığınız Güneş gözlüğünün  UV  radyasyonunu %97-100 arasında engellediği belge ile  kanıtlanmalıdır.


b)-Güneş ışını radyasyonu  güneşin dik olduğu saatlerde-sisli-az bulutlu-öğlen saatleri ve yüksek rakımlı yerlerde daha yoğundur.     c)-Güneş ışını radyasyonuna karşı güneş gözlüğü-geniş hasır şapka ve yüksek UV koruyucu güneş kremleri ile korunabilir.Hasır şapkanın tepe kısmına ışınımın kafaya en az etki etmesi için ısıl geçirgenliği düşük keçe-vs kullanılabilir.


10--Röntgen vs Radyasyon Limitleri:

İzin Verilen Radyasyon Limitleri


Organ

Radyasyon
Görevlisi
mSv (rem)

Toplum
Üyesi
mSv( rem
)

Bütün Vücut

20(2)

1(0.1)

Göz Merceği

150(15)

15(1.5)

Cilt

500(50)

50(1.)

Yıllık Doz Limitleri-doz(rem)/yıl

Gonat-Kemik İliği

5

0.50

Kemik-Troit-Deri

30

3

Eller-Ayaklar-Kollar

75

7.5

Bunların Dışında Her Organ

15

1.5

 


10.1--Bilgisayarlı Tomografi Radyasyon Değerleri:


1--Bir akciğer tomografisi çekiminde maruz kalınan ortalama radyasyon 4mSv iken,günümüzde bu inceleme 1,5 mS v hatta daha düşük dozlarda yapılabiliyor.


2--İstanbulda yılda ortalama 0,66 mS v,Ankarada  0,9 mS v dozda radyasyona maruz kalınıyor.Bu değer sivrihisarda 3,74 mS v dır.riode Jenerio kumsallarında 6 mS v,iran ın ormanlarla çevrili Ramsar kentinde 148 mS v,Breziya Guarapari kumsalında  788 mS v,burada geçirilecek 5 günde alınan doz 10 mS v olup,bu değer 250 akciğer filmi yada 10 düşük doz akciğer tomografisine eşdeğerdir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 295

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.