MAKALELER / Korkuya Sanal Tedavi






Korkuya Sanal Tedavi:

 

1--Fobileri sanal gerçeklik gözlüğü ile yenmeyi sağlayan tedavi metodu, başarıyı artırıyor.

 

2-- Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy tarafıdan ifade edildiği gibi Fobiler, nöroterapide yıllardır kullanılan biofeedback yani biyolojik geri bildirim yöntemi ile sanal gerçekliğin birleştirildiği yeni bir yöntemle tedavi ediliyor.

 

2.1--Korkunun her insanda bulunan son derece doğal bir duygu olduğunu söyleyen  Çiğdem Demirsoy “İnsanın hayatta kalmasını sağlayan sağlıklı bir duygudur. Yangından korkacağız ki önlemimizi alalım. Hırsızdan korkacağız ki kapımızı kapatalım.

 

2.2--Fobi, ise korkunun aşırı boyutta yaşanan ve kişiyi işlevsiz kılan hâlidir. Korkunun bir mantığı vardır. Fobinin ise mantığı yoktur. Mesela köpekten korkarsınız yolunuzu değiştirirsiniz ama köpek fobiniz varsa yoğun bir ter boşanır, kilitlenir kalırsınız ya da düşer bayılırsınız” dedi.

 

2.3--Sebebi ne olursa olsun, ne kadar uzun sürmüş olursa olsun fobi tedavisinde yakın dönemde kullanılmaya başlanan sanal gerçeklik, tedavi başarısını artırıyor.

 

2.3.1--Yöntemin amacı terapi odasında, kişiyi korkutan ortamı sanal gerçeklikte oluşturup, tepkilerini ölçmek ve aşamalı olarak korku kaynağına karşı duyarsızlaştırmak.

 

2.3.2--Sanal gerçeklik tedavisinde üç boyutlu gözlük ve biyofeedback uygulaması birleştiriliyor.

 

3—Uygulama:

 

3.1--Sanal gerçeklik yöntemini denerken klinik psikolog Çiğdem Demirsoy önce fobim olup olmadığını sordu. Yükseklikten korktuğumu söyleyince, tecrübeyi bunun üzerinden yaptık.

 

3.2--Tepkilerimi ölçmek için parmaklarıma bir tür elektrot bağlandı.

 

3.3--Gözüme sanal gerçeklik gözlüğü takıldı. Böylece üç boyutlu şekilde, o ortamda o anı yaşıyormuş hissi verilmeye çalışıldı.

 

4--Kaygı ve korkudan kurtulabilmek için sadece konuşmanın yeterli olmadığını aynı zamanda yüzleşmek gerektiğini de söyleyen Çiğdem Demirsoy “Sanal gerçeklikte kişiye o realiteyi üç boyutlu olarak birebir yaşayabiliyor.

 

4.1--Genelde kişi kendini rahatsız eden durumlardan kaçar. Bu yöntemde terapistin yanındayken karşı karşıya kaldığı için onun rehberliğinde duruma alışıyor. Kaygısını kontrol etmeyi başarıyor.

 

4.2--Aynı zamanda biofeedback desteğiyle kişinin beyin, solunum, vücut ısısı ve kas hareketleriyle korku, kaygı ve takıntılarıyla yüzleşirken korkusunun düzeyini de ölçmek mümkün oluyor.

 

4.3--Bazen kişiler korkuyorum der ama kaygı seviyesi çok yüksek değildir. Ya da tam tersi korkmuyorum der ama kaygı seviyesi çok yükselmiştir ve farkında olmadan fizyolojik davranışlar gösterir. Bunu ölçebiliyoruz.

 

4.4--Korkular sönmeye başladığında da ölçümleyebiliyoruz” dedi.

 

5--Biofeedback tedavisinde kişiye bazı sensörler bağlanıyor. Bana da bağlandı. Bu sensörler gördüklerimi, duyduklarımı, solunumumu, cilt ısımı ve kalp ritmimi ölçerek bilgisayara gönderiyordu.

 

5.1--Demirsoy, bu sayede kişinin kendi duygularını kontrol edebilmesinin mümkün hâle gelebildiğini söylüyor. Yani korkuyorsanız bu korkunuzu yönetmek, heyecanınızı, sevincinizi yönetmek mümkün hâle geliyor.

 

6--Biofeedback tedavisinde danışanlar terapistin de rehberliğinde zihinle beden arasındaki bağı fark edip kontrol etmeyi öğreniyor.

 

7—Yorum:

 

1—Korkuları sıkıştırdıkça o sizi sıkıştırır-kaçtıkça üzerinize gelir.Bu anlamda korku anlarında kontrolü elde tututup onu yaşamak sağlıklı bir duygu hali olabilir.Fobiye dönüşmüşse tedavi edilmesi gerekir.

 

2—Günlük stresler ile dolan psikolojik kabınızda oluşane negatif gerilmeleri nötralize etmek için ertesi güne bırakmadan artı pozitif gerilme oluşturan bir şey yapmak önemli.

 

2.1--Bunlar

 

1--hoşlandığınız müzik dinlemek-film izlemek-kitap okumak

 

2--sevdiğiniz kişilerle konuşmak-yemek yemek

 

3--stresle nedeni ile ilgili içinizdeki düşünceleri bir boş kağıda yazıp yazdıktan sonra kağıdı çöpe atmak

 

4--erken yatıp erken kalmak-kaliteli uyku almak-yatmadan önce çekirdek yemek-ılık süt içmek faydalıdır.

 

Kaynak: /www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/





Makalenin İzlenme Sayısı : 564

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.