MAKALELER / Klima Sistemleri





Klima Sistemleri:

15.1--Fancoilli Sistem:

1--Bu sistemde fancoil cihazları ile kışın ısıtma-yazın soğutma sağlanır.Yazın fancoillere için  gereken soğuk su ,bahçeye çelik konstrüksiyonlu  korumalı olarak konulmuş hava soğutmalı yada soğutmalı  paket soğutma ünitesinde sağlanır.

2--Fancoil e kışın ısıtma için gereken sıcak su ise kalorifer kazanından sağlanır.Havalandırma ise paket havalandırma kanal+fanı ile sağlanır.Fancoil cihazları duvar tipi yada tavan tipi olabilir.

15.2-VRF Sistemi:

1--Bu sistem split kima sisteminin çoklu iç üniteli durumudur.Bu sistemde çok sayıda iç üniteler ve bu üniteleri toplayan bakır borular ve iç ünitelerin bağlandığı çatı-tersata  dış ünite.

2--Yazın iç üniteler ile ortamda soğutma yapılırken,kışın ısıtma yapılabilir.

3--Genel olarak VRF Sistemi ve Split Kima cihazlarının çalışma sistemi buzdolobının çalışma sistemi tarzındadır.Buzdolabında bakır borular içinde dolaşan soğutucu gaz kondenser içindeki borucuklarda yoğuşurken çevreye ısı salar.

3.1--Öte yandan evaporatör içindeki borucuklarda soğutucu gaz buharlaşırken de etrfatan ısı çeker.Pompanın görevi soğutucu gazı sıkıştırmak ve devirdaimi sağlamak.

4--Sonuçta klimalarda iç ünite ile dış ünite arasında soğutucu gaz dolaşımı olur.İç ünite soğutma amaçlı olarak evaporatör,ısıtma amaçlı olarak kondenser rolü oynar.Sonuçta bireden fazla iç üniteye bağlı terasta bulunan dış ünite ile sistem soğutma yada ısıtma gereksinimini karşılar. Havalandırma ise paket havalandırma kanal+fanı ile sağlanır.

15.3--Kanallı Kima Sistemi:

15.3.1--Bu sistemde ortam kliması için ; kışın  ısıtma amacıyla şartlandırılmış sıcak+nemli hava ile  yapılırken , yazın ise soğutulmuş hava ile yapılır.

15.3.2--Mahallere gönderilen hava havanın kısılmasını sağlayan değişken debili hava kontrol cihazı olan VAV kutuları ile yapılabilir.VAV kutuları yüksek hız ve yüksek basınçlı havalandırmalı klima sistemleri için uygundur.

15.3.3--Kanallı klima sisteminde hava kanalları emici ve basıcı olarak havalandırma şaftlarından katlara ve mahallere dağılır.

15.3.4--Klima santralında kışın ısıtma batarylarında ısıtılmış ve nem nozülleri ile nemlendirilmiş sıcak ve şartlandırılmış havayı mahallere basarken,yazın klima santralı soğutma bataryalarında soğutulmuş hava yine aynı kanallara ile mahallere basar.

15.3.5--Mahalde  emme ve basma kanalları  ayrı ayrı çekilir ve kanal havalandırma menfezleri ile son bulur.

15.3.6--Emme kanalları klima santralının emiş ağzına,basma kanalları ise ana kanal olarak klima santrali basma ağzına bağlanır.

15.3.7--Ayrıca,emilen havaya belli bir oranda taze hava katılarak,klima santralı basış ağzından fan ile basınçlandırılarak basılır.

15.3.8--Klima santrali ısıtma batarylarına kalorifer kazanın sıcak su gidiş kollektöründen  gelen sıcak su hattı bağlanırken,klima santralı soğutma bataryalarına ise hava veya su  soğutmalı paket soğutma grubu gidiş kollektöründen gelen soğuk su hattı bağlıdır.

15.3.9--Klima santralında havanın bu bataryların üzerinden geçerken ısıtılması yada soğutulması için gereken cebri hız,santral içindeki fan ile sağlanır.Fan emişten gelen kirli havayı belli oranda taze hava katarak  hız kazandırkıktan sonra ısıtma yada soğutma batarylarında ısıttıktan yada soğuttuktan sonra basış ağzından basma ana kanalına gönderir.

15.3.10--Bu sistemlerde en önemli konu zaman içinde kanalların içine bakteri ve virusların yerleşme durumuna bağlı olarak şartlandırılmış havanın basıldığı ofislerde ofis hastalıklarının oluşabilmesidir.

15.3.11--Bu konuda kullanılabilecek  en önemli araç  ortama giden havanın ince olarak filter edildiği filtrelerin kullanımı olacaktır.Kullanılan kanal malzemesi galvaniz olup,kalitesiz ise ortama basılacak havanın hijyeni bayağı zayıflayabilir.

15.3.12--En iyi ve hijyen şartı olarak  kanal malzemesi seçerken paslanmaz çelik saclardan yapılacak kanalların  ve ince hava filtrelerinin seçilmesi olacaktır.

15.3.13----Lobi,restorantçok amaçlı salon,balo salonu,mutfak için kullanılacak klima santralleri bağımsız olmalıdır.

15.3.14----Klima Santrallarının ısıtıcı ve soğutucu bataryaları 2-yollu oransal motorlu vanalar ile kontrol edilecek 

15.4--Split-tekli  Kima Sistemi

Mahal Alanına Bağlı Spilt Klima  Kapasiteleri

Mahal Alanı-
MA(m2)

Spilt Klima
Kapasitesi
Btu/h

Önerilen
Soğutma Kaybı
Katsayısı
Kc(kcal/h.m2)

Ortalama Fiyat

TL/adet

 

15

9000

201

700

 

17

11000

200

950

 

22

13000

197

1100

 

24

16000

196

 

 

30

20000

192

 

 

40

24000

186

 

 

Formül:   Q(Btul/h)=610xMA(m2)+467
Kc(kcal/h)=210-0.6xMA

 

 15.4.1--Klima Cihazları ısı pompaları olup-verimlilikleri COP değeri ile ölçülür.Örneğin bir klimanın COP değeri 4,5 ise bunun anlamı harcadığı 1kW lık elektrik enerjisine karşılık 4,5 kat soğutma yadayada 3 kat  ısıtma yapar anlamındadır.Şuanda üretilen son model klima cihazları yüksek verimli (%80),çevre dostu(bu sistemler kullanılarak CO2 salınımı % 33 oranında düşürülebilir),sera gazı olmayan soğutucu gazlar kullanılabilmektedir.

15.4.2-- Daire Alanına Bağlı Kombi Kapasiteleri

Daire Alanına Bağlı Kombi Kapasiteleri

Daire Alanı-
DA(m2)

Isıtıcı
Kapasitesi
kcal/h

Isıtıcı
Tipi

Önerilen
Isı Kaybı
Katsayısı
Kh(kcal/h.m2)

70

9500

Doğalgaz
Sobası

146

120

18000

Kombi

136

175

20000

Kombi

125

200

24000

Kombi

120

300

30000

Kombi

100

Formül:   Q(Kcal/h)=110xDA(m2)+500
                   Kı(kcal/h)=160-0.2xDA

 

 15.4.1--Doğal Klima Sistemleri-Önerilen:

1)--Basit Bir Doğal Klima Sistemi:Konut yada işyereleri için basit klima sistemi şöyle olabilir.

a)--İşyerlerinde Binanın kaba halinde,döşemenin şapı atılmadan önce bulunulan mahalde  oda sınırından 30 cm içeride derinliği 3 cm olan bir beton havuz yapılmakta.Bu havuzun altındaısı yalıtımı için  normal katlarda 5 cm plak aralıklı 2 cm kalınlıklı 28 dansinite beyaz strafor döşenmiştir.Strafor üstünde beton havuz tabanı için 2 cm şap atılmakta.

Beton şap havuzu3 cm derinliğinde olabilir.Beton havuz içini 2 kat sürme su yalıtımı yapıtlıktan sonra,havuz içine 40 cm aralıklarla damlama sulama boruları döşendikten sonra yine içi gözenekli çömlek parcaları mıcırı(0,5-1 cm parça büyüklüklü) ve iri kum doldurulabilir.

Havuz içine döşenen damlama sulama boruları üzeri çömlek parçalı mıcır tabakasının üzeri üzeri  ince hasır  ile örtüldükten sonra yine üzerine geçirken taban tuğlası ile kaplanmalıdır.Havuz içine döşenen  Damlama sulama borularına zaman taymır kontrollu basit bir 0,5 m3/h-5 mss bir pompa bağlanabilir.

Pompa Taymırın ayarı 2 saatte bir ,5 dk ya  ayarlanarak damlama sulama borularına su basacaktır. Su damlama borularından çıkıp,çömlek parçaları mıcırına girmekte.Mıcır içi gözeneklerdeki su ortam sıcaklığının etkisi ile  buharlaşırken çevrenin ısısı almakta ve ortamı serinlemektedir.Bu havuzun üstü gözenekli taban tuğlası ile estetik olarak kaplanmaktadır.Kısaca su buharlaşması suretiyle ortam serinletilmektedir.

b)—Konutlarda ise bu sistem banyoda yapılmakta,banyonun düşük döşemesi içine tuğla ve çömlek ve iri kum doldurulmalıdır yine  hasır sac ile örtülüp  havuz içine  damlama sulama boruları döşenebilir yada döşenmez ise arasıra banyoda zemine su basılmalıdır.Bu su havuz içinde çömlek parçalarına nufuz edecektir.üzeri geçirgen taban tuğlası ile döşenmektedir.

Banyonun içinde oluşan soğuk hava, buradan odalara dağılmakta.Banyo kapısına bakan koridor  genişliği kesiti olarak daratılarak,buradan geçene havanın banyonun soğuk havasını emmesi sağlanabilir.Bu şekilde daire içinde güney-kuzey cephesinde koridorda akan havanın banyonun serin havasını emmesi sağlanabilir.Konutta Vasistaslı dış pencerelerden gelen sıcak hava,banyo kapısından geçip,serin havası emecek ve ordan diğer mahallere bağılacaktır.

c)-Merdiven Kovası Doğal Kliması:

Bodrum katda merdiven kovası zemini  düşük döşeme yapılmalı.Ve derinliği 20 cm olan düşük döşeme içine iri tuğla mıcırı ve iri kum doldurulmalı ve üzeri hasır sac ile örtülüp  geçirgen taban tuğlası kaplanmalıdır.

Bu havuza ortak saatten alınan hat ile taymıra bağlı selenoid vanalı damlama sulama hatlı su bırakma imkanı sağlanmalı.Havuz içi buharlaşmayla oluşan soğuk hava merdiven kovası boyunca  ısındıkça yukarı çıkarak merdiven kovası havasını soğutmaktadır.soğuk hava merdiven kovasını soğuttuğu için-binayıda soğutacaktır.




Makalenin İzlenme Sayısı : 193

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.