MAKALELER / Kalorifer Tesisatı Uygulama Kuralları





Kalorifer  Tesisatı Uygulama Kuralları

1--Bina Kalorifer Tesisatı:

1-Mahal İçi Tesisat:

1.1--Boru Çapı Seçimi: Kombi tesisatının sağlıklı çalışması yani pompanın,en uç noktada bulunan radyatör içinde bulunan sıcak suyu çevirebilecek  kadar basınç yaratmasının tek yolu,döşenecek kalorifer boru çaplarının belli değerden aşağı çekilmemesi ile  mümkündür.Yani bir üst çap uygun iken bir alt veya iki alt çap uygun değildir.

1.2--Mahal Isı Kaybı Hesabı-Pratik Hesap

1.2.1- Radyatör uzunluğu boyu-L(m)--(İstanbul için)- PKKP-600 panel

Ara katlar ve ara odalarda , Alan m2 si……7,5 ile çarpılabilir.,

Köşe  odalar ve üst katlarda Alan m2 si……8  ile çarpılabilir.

Örnek: 20 m2 lik bir köşe salonda gidecek radyatör uzunluğu  L=20x8=160 cm veya 10 m2 ara oda için L=10x7,5=75 cm radyatör gider.

Banyolar için en uygun çözüm havlupan dır.

1.2.1.1--Radyatörlerin Seri  veya Paralel Bağlanması:Radyatörlerin sıcak su hattı art arta seri olarak bağlandığı gibi bir kollektörden kılıflı boru ile mobil- tek tek paralel olarak da  bağlanabilir.Toplam radyatör boyu dairenin ısıtma gücünü verirken , pompanın harcayacağı direnç-basınç  ise toplam radyatör boyu ve bağlama şekli ile ilgildir.Kaloriferli sistemde verimi ifadesi için,daireden  çekilen ısıtma kapasitesi/kazan kapasitesi oranı olarak tarif edersek,bir dairede sistem verimi ne kadar  yüksek ise kazandan gelen sıcak su ile ısıtma alanı-daire o kadar yüksek ısıtılır yada aynı sıcaklık için daha düşük yakıt harcanır .Bunun matematik ifadesi olarak Q=n.Qk olarak yazarsak ,sistem verimi (n)arttıkça kazandan gelen sıcak su o kadar verimli kullanılmektedir.Bu ise bir ölçüde bağlama şeklinde de bağlıdır.Seri bağlamada radyatör dirençleri,paralel bağlamaya göre daha yüksek olduğu için verim daha düşüktür.Öte yandan  paralel-mobil bağlamanın sistem verimi direnç ifadesi düşük olup verim ifadesi direnç ile ters ilişkili olup ,seri bağlamaya göre daha yüksektir.

Örnek:1 m lik 5 adet radyatör seri bağlananırsa sistem verimi  ns=1/(1+1+1+1+1)=0,2 iken,paralel bağlamada np=1/Rp  1/Rp=1/1+1/1+1/1+1/1+1/1=5  Rp=0,2 olup np=1/0,2=5 olur. Yani katsayılar 1 kabul edilirse paralel bağlamada verim np=5>ns=0,2 den daha büyüktür.100 m2 daire için radyatörler seri yerine mobil bağlandığında verim ve ona bağlı yakıt gideri % 25-30 daha düşük çıkmaktadır.Mobil-paralel kılıflı boru bağlantısı daha yüksek ısıtma gücü-daha düşük yakıt giderei-daha düşük elektrik(düşük dirence bağlı düşük pompa gücü) gideri anlamına gelmektedir.

Elektrik devrelerinde olduğu gibi  Seri bağlamada direç ifadesi  R=R1+R2+... paralel-mobil bağlamada ise 1/R=1/R1+1/R2+.... olur.

Sonuç:Mahal içi bütün radyatörler mecbur kalmadıkça kılıflı boru ile paralel bağlanmalıdır.

 

1.2.2—Daire içi borulama da dikkat edilecek hususlar:

a)-Toplam daire içi  Radyatör  boyu  6m den küçük ise tüm kalorifer gidiş-dönüş boruları 3/4” çekilir

b)- Toplam daire içi Radyatör  boyu  6m den büyük ise  tüm kalorifer ana gidiş-dönüş hattı 1” dal(branşman) hatlar ise gidiş-dönüş boruları 3/4” çekilir.

1.3--Radyatörlerin Bağlanması

a)-Radyatör boyu 1,2 m üstündeki radyatörler  (PKKP-600 radyatörler) çapraz bağlanmalıdır:

Kısaca ; kalorifer gidiş üst soldan giriyorsa dönüş borusunu da çaprazından yani alt sağdan çıkmalıdır.Bunun nedeni; radyatör içinde su dolaşımını daha dirençsiz hale getirmek-su dolaşımını iyileştirme amacıdır. 

b)-Radyatör boyu   ; 1,2 m nin altında ise, radyatör gidiş ve dönüş boruları  aynı tarafa bağlanabilir.

c)-Radyatörler bağlanırken pürjörlü taraf hafif yukarı doğru ğim verilecek şekilde montajı yapılır ise burada birikecek havanın pürjör ile atılması sağlanmış olacaktır.

d)-Radyatör Montajı:Radyatör rekorlarının montajında a)-Doğalgaz macunlu keten kullanılır.Sadece keten kullanılrsa,keten kaloriferin sıcak suyunu yiyince çamura döner ve sızdırır.Bu anlamda anahtar doğalgaz macunudur.Teflon bant ise kalorifer hatlarında bu işi çözmez. b)-Radyatör rekorları için 11 numara aylan anahtar gerekir ki bu olmadan sıkma işi gerçekleştirilemez.Ve rekorların yada çevirenin  dönüş yönü her zaman onu çeviren alyanın-anahtarın dönüş yönü sağa doğru-saat yönünde sıkılır ters yönde gevşetilir.Rekorlarda ise çeviren her zaman saat yönünde sıkılr.Diğeri ise sabit kalır.

f)-Plastik borular ; plastik boru  kaynağı  yapılırken,kaynak uzunluğu kesinlikle 15 mm yi aşmamalı-18 mm çıktığında boru çapı daralmakta-20 mm ise tamamen tıkanmaktadır.Tıkanan boruda ise radyatöre su gitmeyeceği için radyatörün ısıtması söz konusu  olmayacaktır.Bu nedenle kaynak uzunluğu kesinlikle 15 mm sınırında tutulmalıdır.

g)-Radyatörler için reglaj-su akışı için dengeleme  yapılmalıdır.Bunun için ilk radyatör kısılırken,en son radyatör  en sona kadar açılır.Bu şekilde radyatörler dengeli ısıtma yapar.Gerekirse radyatörlere termostatlı vana  da takılabilir.

h)-Kombiler düşük sıcaklıkta(kazanlar 90-70—kombiler 70-55 C) çalıştığı İçin Isı Kaybı Hesabı,radyatör boyu kazanlı sisteme göre %30 arttırılmalıdır.Yani 1,3 çarpılmalıdır.

k)--Düşük sıcaklık kalorifer tesisatı(Döşemeden ısıtma+kaloriferli)  45-50 C için uzun radyatör kullanımı.

1.4--Kalorifer Tesisat Borulaması:

1.4.1--Kalorifer Borularının Döşenmesi:  Binada mahal içi   kalorifer boruları  döşenmesinde iki yol olabilir.Normalde borular döşenir ve üzerine şapı atılır yada kalorifer borusu geçen yerlereiçin kanal oluşturulur.Bunun için şaptan evvel  5x10 cm kalaslar döşenir ,şapı atılır-şap kuruduktan sonra şapın helikopter ile düzeltmesi yapılıp-5x10 cm ler çıkarılıp,kalorifer boruları döşenir.Ardından kanal harç ile kapatılır.

1.4.2--Daire içinde Kullanılacak borular 1-Alüminyo folyolo boru 2-PE kılıflı boru olabilir.PE borular kalorifer tesisatı sıcak suyuna oksijen girmemesi ve buna bağlı korrozyon-delinme olmamamsı için oksijen bariyerli tipte seçilebilir.Kazan dairesindeki gidiş-dönüş boruları  ise dikişli siyah çelik boru olarak seçilemelidir.Boru bağlantıları DN40 çapa kadar dişli,DN40 ve üst çaplar için kaynaklı olarak yapılabilir.Uzun hatlarda boru genleşmesine karşı kompansatör kullanılabilir.

1.4.3--Bina Kalorifer  Boruları  Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:

DN15....2m // DN20-25.....2,5m  //  DN32....2,7  //  DN40-100...3 m- //  DN125...5,5 m //DN150...6 m

 Formül:  L(m)=(Boru çapı/4)/10+1,5        yani boru çapını 4 e böl sonrada 10 a böl ve 1,5 ekle.

2--Kazan Daireleri:

2.1--Kazan Dairesi Havalandırması: Kazan dairesinde alt ve üs havalandırma yapılmalıdır.

Alt havalandırma için yerden  min 40 cm yukarıda 50x50 cm sabit menfez-üst havalandırma içinde   yaklaşık 2 m kotundan yukarıdan aşağıya doğru yine 50x40 cm  kanallı havalandırma yada tavandan 50 c m aşağıda 50x50 cm vasistaslı pencere yapılabilir.

2.2--Kazan Dairesinin Kaçış Kapıları: Kazan dairesi için  biri  içe-merdivene  ,diğeri dışarıya doğru olmak üzere 2 adet kaçış  kapısı olması gerekir.Eğer kazan dairesi 2 Bodrum kat da ise dışarı açılan kapıyı,otopark rampasına açmak- suretiyle hem dışarıya hem de ana merdivene ulaşmak mümkün olabilir.Eğer Kazan dairesi  1.Bodrum kat da ise ana merdivene bir kapı bırakılır ve dışarı çıkmak için isebahçe tarafında kurangulez tarzında zemine doğru yükselen bir merdiven yapılmak suretiyle çıkış sağlanmalıdır.                                                                                                                                                                           

2.3--Kazan ve Kombi Bacası:Kazanın bacaya direk ve 30 derece eğimle bağlanmasıher kazan için ayrı ayrı çift cidarlı paslanmaz çelik baca kullanmak suretiyle baca çıkışı sağlanabilir ve ayrıca, baca altında kurum temizleme kapağının bulunmasıda gerekir.Kombilerin ve şohbenlerin hermetik(pencereden bacalı) baca kullanılabilir.

2.4--Kalorifer Kolon Boruları:Kalorifer Boruları Kolon şemasında her kolonun Bodrum Kata  inişinde 45 derece kırmak suretiyle bodrum tavanında ana hata bağlamak ve 45 derece kırılan boruların üstüne de kosva (kolon boşaltma vanası) konulması gerekir.

2.5--Doğalgaz Kazan Seçimi:Kazanların atmosferik brülörlü,yüksek modülasyonlu dilimli kazan olması  gerekir.,Yoğuşmalı kazan veya kombiler seçilmelidir.

2.6--Doğalgaz Bağlantıları:

6.1--Kazan dairesi doğal gaz vanasının kazan dairesi dışında ve de kazana bağlanma noktasında olması.                                                                                                                                                                     

6.2--Doğalgazlı Kazan dairesi için aydınlatmanın  tavandan 1 m aşağıda duvarda olması gerekir.                           

7--Kazan beslemesi için temiz su hattından kazana  hat bağlanması gerekir.                                                                  

8--Kazan dairesi pis suyu için ızgara kanal yapılması ve pis su tesisatına patlama riskine karşı sifon ile bağlanmalıdır.

9--Kazan dairesinde 1 adet yangın tüpü bulundurulması gerekmektedir.

10--Kazan için 20 cm lik betonarme kaide yapılması gerekir.

11--Kazan dairesi için zeminin pürüzlü seramik ile kaplanması gerekir 

12--Kombilerve Kazanlarda  Verimlilik İçin Otomasyon :                                                                                             

12.1--Üç Yollu Vana Kullanılması:Üç yollu Vana Kullanımı:-Kalorifer kazanlarında gidiş ile dönüş boruları arasında 3 yollu vana kullanılacaktır.

Kazan dairesinde kazandan çıkan gidiş-sıcak su alttan pompa kolektörüne girer ve pompadan ana gidişe basılır.Dönüş hattına kapalı genleşme deposu bağlanır kazana bağlanır.Kazan dairesinde kazan gidiş ve dönüş hatları arasına 3 yolu vana konularak,kazan dönüşünden kazan gidişe bağlantı yapılırak,  kazana dönmeden gidişe katılır.Bu şekilde dönüş suyu sıcaklığındanyararlanmak için dönüş suyu belli oranda gidişe katılarak  ısı tasarrufu sağlanır.Ayrıca üç yollu vana kullanmanın ikinci bir faydası kazanın daha çabuk ısınması mükün olur.Aksi takdirde kazanda üretilen sıcak su doğrudan tesisata basılırsa kazanın rejim haline gelmesi uzun sürer..3 Yollu vananın hareketi-açılma oranı için gerekli sinyal kazan-gidiş ve dönüş hatlarına konulan kazan suyu sıcaklık ölçüm farkının bir kumanda devresi kontrolü  ile yapılır.

12.2--Ekonomizer Kullanılması:Kazan çıkışında baca girişine  ekonomizer-baca gazı ısı geri kazanım sistemi  konularak,kazana dönen suyun ön ısıtması ekonomizerde sağlanmak suretiyle yakıt tasarrufu sağlanacaktır.

12.3--Kazan ve Kombi İçin Dış ve İç Ortam Termostadı  Kullanılması:

a)--Kazan brülörü için iç ortam termostadı ve dış ortam termostadı konulur.İç ortam termostadı 18 C ye ,dış ortam termostadı ise 16 C ye ayarlanır.Sıcaklık bu değerlerin altına düştüğünde brülör devreye girer. Sıcaklık bu seçilen eşik değerlerin altına düştüğünde brülör devreye girer.                                                                                                                                  

b)--Kombiye bağlı iç ve dış ortam termostadı kullanmak                                                                                                                                                                                                                                                             

c)--İç Ortam Termostadı Kullanmak:Kazana veya Kombiye Bağlı İç ortam termostadı ile Ortam ısısını genelde düşük tutmak mümkün olur.Bu anlamda odalar için 19-20 derece -yatak odaları için ise  18 C  uygun değerlerdir.                                                                                                                                                                        

12.4--Radyatörlerde Termostatik Radyatör  Vana Kullanılması:

a)--Ortamda her 1 derece sıcaklık değişimi ortlama % 6 tasarruf sağlayabilmektedir.

b)--Her radyatör için termostatik radyatör vanası kullanmak % 30 enerji tasarrufu sağlariken,bu durumda yoğuşmalı kombi kullanımı ile yıllık yakıt tasarrufu  % 20 lere ulaşabilmektedir.

c)--Termostatik radyatör vanası radyatör sıcak su girişine takılır.(0,*,1,2,3,4,5) olmak üzere 7 kademeli ayar sklası ile 6-28 C aralığında sıcaklık ayarı yapılabilir.Örneğin Salon radyatörü 4 konumuna getirilirse 24 C sıcaklığı otomatik olarak ayarlamaya çalışır.Oda soğuyunca sıcak su geçişini arttırır-ısındıkça kısamaya başlar.Algılama elemanı termostatın içinde olup,oda ısındıkça sıcaklıkla genleşir ve  vana gövdesi içindeki salmastra milini iterek vananın kapanmasını sağlar.

d)--Radyatörün arkasına parlak yansıtıcı değil siyah yansıtıcı panel koymak.(araştırmaya göre siyah panel koymak oda verimini artırıyor)

12.5--Doğalgazlı kazan seçiminde Yoğuşmalı kazan veya kombiler seçilmelidir.

12.6--Kalorifer suyu su sıcaklığını ölçen bir sensörle  kazan brülörü  kumanda ettirilerek gereksiz sıcak su ısıtması yapılmaz ve bu suretle tasarruf sağlanabilir. 

12.7-- İnverterli Sirkülasyon Pompası Kullanmak:Kaloriferli kazanların,sirkülasyon pompaları 3 hızlı-inverterli olması gerekir.                                                                                                                                                    12.8--Yılda iki kez baca gazı analizi yaptırılarak,kombi-kazan brülör ayarları yeniden ayarlanmalıdır.

3-- Kalorifer Tesisatında Merkezi Sistem:

3.1--Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde  Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğine (R.G.S : 27539-01.04.2010 )  göre toplam kullanım Alanı-……..m2<2000 m2 olan binalarda Merkezi Kalorifer Tesisatına ve Kazan Dairesine gerek olmayıp,Kalorifer Tesisatı Kombili Olarak yapılacaktır.

3.2--Merkezi kazan tesisatında kalorifer yakıt paylaştırılması

2.1--Yakıt Paylaşım Yöntemi:

a)--Ön ödemeli-kartlı kalorimetre ile yakıt gideri paylaşımı

b)-Ön ödemesiz-kablolu kalorimetre uygulaması ile yakıt gideri paylaşımı.

Kartlı kalorimetre ile kablolu kalorimetre uygulaması maliyet olarak  yakın olup- kartlı kalorimetre kullanılması daha uygundur.Bu sistemde bina yöneticisi akşamdan kazanı yakıp işe gitmekte-doğalgaz yakıt faturası için bilgisayarına bağlı program ile kalorimetrenin kartına önceden örneğin 100 kontür-100 TL lik yükleme yaptığı ve kart sahibi bunu kalorimetresine okutmakta olup ,daire sahibi sadece ödeme yaptığı parası-kontürü kadar kadar ısınabilecektir.

Kablolu kalorimetrede ise ısındıktan sonra gider paylaşımı olacağı için,daire sahibi 1 aylık ödemesini yapmadan yönetime borçlanacaktır-Bu durumda daire sahiplerinden bazıları yönetime para ödemesi yapmadığı  için binanın merkezi kazan doğalgaz faturasını ödeyenemeyecektir.Bu nedenle tavsiye edilen ön ödemeli yani kartlı kalorimetre kullanılması olacaktır.

2.2--KalorimetrelerinBağlanması:

a)--Kalorimetre yani ısı sayacı daire önünden çıkan bir çift kalorifer gidiş-dönüş hattının dönüş hattına bağlanacaktır.Kat da her daire için bir çift gidiş ve dönüş borusu çıkmasının nedeni tek boru ile dağıtımda bazı dairelere sıcak su gidemeyeceği için yol açacağı ısıtma dengesizliği problemine karşı çözüm olarak kullanılmaktadır.

b)--Kat da her daire için,örneğin kat da iki daire varsa her iki daire için her daire kapısı önünde veya şaftta, tıpkı temiz su borusu gibi bir çift boru düşeyde çıkacak aynı düşeyde ki daireler çıkan bu bir çift borulara bağlanacaktır.

c)--Bodrum kat da bu borular kosva vanaları konularak toplanıp-dönüş hattı genleşme deposu ile kazana –gidiş hattı ise pompa grubu kolektörüne bağlanacaktır.Ve pompa olarak 2 adet yani   ikiz tip 3 hızlı sirkülasyon pompası kullanılacaktır.

2.3--Kombili Sistem-Merkezi Sistem İmalat Maliyeti Karşılaştırması:

a)--Kalorimetreli merkezi kazan(kalorifer ve doğal gaz tesisatları bağlanmış+doğalgazlı ocak-hermetik şohben bağlantıları dahil) ile kombili sistem(daire içi kalorifer ve doğal gaz tesisatları ve kombisi bağlanmış) sistem maliyeleri merkezi kazan sisteminde  daire başına yaklaşık 5000 TL

b)--Kombili sistemde ise 3500 TL civarında olup-aradaki fark daire başına 1500 TL civarındadır. 

2.4--Yakıt Paylaşım Sisteminin Kurulum ve Teslimi:Bina sahibi kartlı kalorimetreleri ve kurulum programını ve yönetici bilgisayarını Alarko techem-İsta vs firmalarda satın alacak  ve ciddi doğalgaz-kalorifer tesisat müh. firmasına tüm kalorifer ve doğal gaz sistemini  yaptıracaktır.İmalatın bitiminden sonra kalorimetre kartlarını ve bilgisayarı yöneticiye teslim bir tutanak ile edecek ,yöneticide kartları daire sahiplerine yine bir tutanakla teslim edecektir.Yönetici ise kalorimetrelerin alındığı firmadan,kurulum programı kurdurup-kartlara nasıl kontür yükleneceği eğitimi alacaktır.Daire sahiplerine ödemeleri kadar kontürü bilgisayar yardımıyla kontür yükleme cihazı ile yükleyeceklerdir.

2.5--Daire içi radyatör dağıtımı ya kılıflı borular ile paralel dağıtma yapılabilir yada radyatörler seri olarak bağlanır. 

2.5--Merkezi Kalorifer Tesisatı Sistem Elemanları:

a)--1 adet yönetici bilgisayarı

b)--Daire sayısı kadar kartlı kalorimetre 

c)--Yakıt Gideri Paylaşım Kurulum programı

d)--Daire sayısı kadar doğalgazlı hermetik sıcak su şohbeni 

e)-1 adet dilimli-atmosferik brülörlü-yoğuşmalı kalorifer kazanı

f)--1 adet baca bağlantılı ekonomizer

g)-kazana bağlı iç ve dış ortam termostadı

h)--Çift cidarlı paslanmaz çelik baca

k)-alt-üst havalandırma pencereleri

l)-1 adet 3 hızlı ikiz sirkülasyon pompası ve 1 adet kapalı genleşme deposu

k)--kazan dairesi içi fayans kaplı-kazan için 20 cm kaide-duvardan aydınlatma-dışa ve içe açılır 2 adet kapı.

l)--kazan gidiş-dönüş ü arasına 3 yollu vana

m)--Yeni Enerji performans yönetmeliğine göre  Radyatörlerde termostadlı radyatör vanası kullanılması gerekmektedir.

n)--İşyerlerinde Boylerli merkezi sıcak su sistemi kurulmalıdır.Bu sistem çift serpantinli güneş kollektörü bağlantılı olması halinde sıcak su üretiminde tasarruf sağlanacaktır.

 4-Sıcak Su Üretimi İçin Güneş Enerjisi Kullanımı:

4.1--Güneş enerjisi ile sağlanan sıcak su  ile boyler  yani sıcak su sistemini beslenebilir.

 4.2--Güneş kollektöründen gelen sıcak su çift serpantinli boylere girere ve oradan tekrar güneş kollektörüne geri döner.

4.3--Güneş enerjili destekli Çift serpantinli boylere  giren sıcak su hattı boylerden ısısını alıp sıcak su musluklarına gider.

4.4--Güneş enerjili sistemlerde donmaya karşı ya antifriz kullanılabilir yada sistemdeki su boşaltılabilir.

4.5--Isıtmada Kombi Kullanımı:Daire içinde Kombi kullanımı ile  hem sıcak su üretimi yapılır hemde kalorifer ısıtması yapılır.Bacalı Kombiler banyoya ve 8 m3 den az hacimli yerlere konulması uygun değildir.Hermetik(Penecereden gaz çıkış borusun dışarıya uzatıldığı) kombiler mutlaka dış duvara veya ona yakın bir bir yere monte edilmeli,kombi gaz borusu binadan dışarıya(aydınlığa olmaz) verilmelidir.Modern kombiler ile 30.000( iyi izolasyonlu binada 300 m2 için) -40.000 kcal/h ısı kaybı karşılanabilir.Kombi yerine kat kaloriferi kullanıldığında  sıcak su kullanımı talep edilirse  kazana ayrıca dışarıdan bir boyler ilave edilmelidir.Kısaca kat kaloriferlerinde kombi gibi sıcak su üretimi yoktur.

4.6--Sıcak Su Üretiminde Şofben Kullanımı:Sıcak su üretimi için hermetik şofben de kullanılabilir.Özellikle merkezi ısıtmada sıcak su üretimi için mufaklarda hermetik şofben kullanılabilir.Alev  sönmesi ve lodoslu havalarda ortaya çıkan baca tepmesine karşı gazı anında kesen emniyet sistemleri hem şofben hem kombi hemde sobalarda mevcut olmalıdır.

5--Sobalı Isıtma:Daire ısıtmasında atmosferik brülörlü bacalı sobalar kullanılabilir.Baca bağlantıları kısa tutulmalı ve bu sobalar  ortam havasını tükettiği için 5 m3 den küçük hacimlere yerleştirilmemelidir.Bu sobalar bacalı olduğu gibi hermetik tiptede olabilir.Hermetik doğalgaz sobalarında yanma havası kendi silindirik sac hermetik bacasıyla yanmış gazları ortadaki borudan verirken,onun etrafındaki borudan ise yanma havasını sobaya verirler.Termostat ayarı ile istenilen sıcaklıkta  otomatik ateşleme ile yanar ve alev söndüğünde gazı kesen sistem vardır.

6--Kombi,Şofben,Kat Klaoriferi,Kazan,Doğalgaz Sobalarının mutlaka TSE,CE,ISO 9001-9002 Blegelerin varlığı aranmalı ve emniyet sistemleri niteliklerine dikkat edilmelidir.

7--Boru İzolasyonu:Tesisatta bulunan sıcak su boruları kendi çapları kadar kalınlıkta  hazır fabrike ısı yalıtım elemanları-mantoları-ceketleri ile yalıtılmalıdır.

7--Kombi Seçimi: Kombi seçiminde ON-OFF çalışan kombiler yerine verimleri yüksek modülasyonlu çalışan  yoğuşmalı kombiler tercih edilmelidir.

7--Sıcak su üretimi için ;

1-Doğalgazlı hermetik şohben kullanılabilir.

2-Kazana bağlı merkezi boyler tesisatı yapılabilir.

3-Kazan beslemeli Merkezi boylerin yada daire için küçük boyler kullanmak sureti ile  üretilecek sıcak su  işyerlerinde veya isteğe göre konutlarda  sıcak su ihtiyacını karşılayabilir.Öte yandan çift serpantinli merkezi boylerden sıcak su sağlanmasında  güneş enerjisi-güneş kolektörlerinden yararlanılabilir.

3.1--Kombili sistemde yada merkezi kazan için diğer  bir yöntem olarak ; güneş kolektörlerine direk bağlantı yapılabilir.Çatıya konan güneş kolektörlerinden  gelen sıcak su hattı ,kombi soğuk su  hattına girebilir.Bu suretle Kombi sıcak suyuna ön ısıtma yapılmış olur.Kısaca şehir şebekesi direk güneş kollektörüne girer ve oradan ısınan sıcak su kombiye giriş yapar.Bu suretle sıcak su üretiminde güneş enerjisinden yaralanılmış olur.Bu sistemde ayrıca güneş kolektörü  için pompa  kullanılmasına gerek yoktur.Bu sistemde kgüneş kollektörüne  gelen su su yumuşatma ünitesinden geçirilip gelirse  kollektörde -kazanlarda-kombilerde kazan taşı oluşması önlenmiş olur.Güneş enerjili sistemlerde donmaya karşı ya antifriz kullanılabilir yada sistemdeki su boşaltılabilir.

8--Radyatörlerde termostadlı radyatör vanası kullanılması uygun olacaktır.Radyatörlerde mutlaka termostadlı radyatör vana kullanılması uygun olacaktır.Ayrıca  kalorifer tesisatında reglaj yapılması önemlidir.. Normal radyatör vanalarında  reglaj yapılmaz ise kombi pompasının bastığı sıcak su ilk iki radyatörle kombi arasında dolanır dururve diğer radyatörlere sıcak su gitmez.                             

Kısaca radyatörden uzaklaştıkça radyatör sayısı kadar tur  arttırılır.Bu anlamda normal radyatör vanası 4 tur atıyor ise en son radyatör sonuna kadar açılır.Kombiye yakın ilk radyatör ¼-1 tur , ,2. Radyatör  2/4=%50-2 tur,üçüncü radyatör ise 3 tur,son 4. Radyatör ise tam açılır.                                                                            

Öte yandan sıcaklıklarda dikkate alındığında bu çevirme işlemi örneğin mutfak-18 C-yada1 tur eksiltilir veya salon kullanılıyor ise 22 C için ayrıca 1 tur fazla arttırılır. Salon kullanılmıyor ise normal radyatör gibi işlem yapılır.                                                                                                                                   

Bu tür ayarlama-radyatörlerde reglaj yapmak yerine 12 TL lik normal vana yerine 20-25 TL varilerek ayarlanabilir termostadlı radyatör vanası da takılabilir.

8.1--Kombiye İç Ortam-Dış Ortam Termostadı Takılması: kombiye bağlı fiyatı yaklaşık 200-250  TL olanbir iç ortam-dış ortam termostadı takılır.ve kombi iç ortam termostadı 18-20 C  ye dış  ortam termostadı 10-16 C ye ayarlanır.İşyerlerinde ise iç ortam termostadı ise yine 18 C ye ayarlanır.Yapılan reglaj ve iç-dış ortam termostadları ile kombi sürekli düzenli aynı ısıda çalışır veciddi anlamda  yakıt tasarrufu da  sağlanmış olur.

9--Radyatör montajında Dikkate Edilecek Noktalar:

9.1--radyatör yerden 10 cm yukarıdan yada denizlikten 10 cm aşağıda olacak şekildebağlantı yapılabilir.Montaj yaparken  Radyatör askıları , askı ile  rad.üst veya alt yüzeyinden uzaklık ve   radyatör vana ağzının ,kalorifer borusuna bağlı halde olan  vanaya  yataydaki uzaklığı dikkate alınacak şekilde aynı zamanda konsolların duvara bağlayan vida konsol vida aralığında  ortalanarak bağlanmış olmalı vede  iki konsol ayrıca  askıyı ortalayacak şekilde monte edilir ve düşeyde son ayardan sonra konsolun duvardaki 2.vidalarıda duvara dübellenip-musluk-radyatör bağlantısı askı  konsol üzrinde yatayda çizgide  sağa-sola ötelenerek bağlantı yapılır.

9.2--Ayrıca pürjör su çıkış deliğide aşağı bakacak şekilde olmalıdır.Vede ayrıca ayarda pürjöre doğru %1 eğimle düşeyde konsol montajı yapılmalıdır ki hava pürjör tarafında biriksin ev oradan pürjör açıldığında havası atılabilsin.

10--Kaloriferli Binalarda Kazan Daireleri ve Bacaların Uygulama Esasları

Kazan dairesi ve bacaların yapımında aşağıdaki hususlara uyulur. 

10--Kaloriferli Binalarda Kazan Daireleri ve Bacaların Uygulama Esasları

Kazan dairesi ve bacaların yapımında aşağıdaki hususlara uyulur.

10.1-- Kazan daireleri:

1--Kazan daireleri içe ve dışa açılan iki adet kapısı olacak şekilde düzenlenmelidir.

2-- Kazan dairesinin kapıları yanmaz malzemeden yapılmalı ve direkt merdiven boşluğuna açılmamalıdır.

3--Kazanların önü ve arkası ile sağ ve sol yanında her türlü bakım-onarım ve müdahalenin yapılmasına imkan sağlayacak açıklık bulunmalıdır.

4--Kazan dairesinde için gerekli olan temiz havanın temini ve egzost havasının atılabilmesi için yeterli havalandırma sağlanmalıdır. Bu işlemin sağlıklı olması için kuranglez yapılmalıdır. Alt ve üst havalandırma açıklığı-penceresi sağlanmalıdır.Bunun için 50x50 cm2 iki adet pencere yapılabilir ve pencerelerden birinden  kanalla yer seviyesine inilecek diğer vasistaslı pencere olabilir.

5--Soğuk bölgelerde ve sürekli kullanılmayan kazan dairelerinde donmaya karşı tedbir olarak havalandırma panjurlarını otomatik kapayan donanım yapılmalıdır.

6--Kazan kullanıcılarının kullanılan yakıt cinsine göre eğitimleri yaptırılarak sertifikalandırılmaları sağlanmalıdır.

7--Pompalar:Kalorifer sirkülasyon pompaları,soğutma grubu pompaları frekans kontrollu olması sağlanmalıdır.

 10.2--Merkezi Isıtmada Kaskad Sistem Kullanımı:

1--Kaskad sistemlerde verim yoğuşmalı kombi kullanımı ile %110 kadar çıkabilmektedir.

2--Tek kontrol panosu ile 12 kazana kadar kaskad yapılabilmektedir.50.000 kcal/h lik kombiler ile 12x50.000=600.000 kcal/h ısıtma sağlanabilir.

3--Kaskad sistemde bütün kazanlar modülasyonlu olarak çalışabilmektedir.Kısaca binanın  o anlık ihtiyacı kadar olan ısıyı üretmek için kazanlar sırayla devreye girip-çıkmaktadır.Cihazların birinde arıza olması durumunda diğer kazanlar bu eksikliği tamamlayabilmektedir.

4--Kaskad sistem bütünüyle duvara yerleştirileceği için zeminde yer tasarrufu sağlanabilmektedir.

5--Kazanlar hermetik  veya bacalı olarak uygulanabilmektedir.

6--Baca gazı Emisyonu normal yanmaya göre  COx % 80--NOx de ise % 90 daha düşüktür.

7--Sistem Tasarımı:Kombiler duvara sırayla yan yana monte deilir.Her kombiye bir adet sirkülasyon pompası ve genleşme deposu bağlantısı yapılır.Kombilerin sıcak su giriş ve çıkışları ortak kollekteörde toplanır ve kollektörden çıkan gidiş ve dönüş hatları ile  binaya  ısıtma gidiş ve dönüş hatları ile sıcak su basılır. 

10.3--Çatıda Kazan Dairesi Uygulaması: Sıvı ve gaz yakıt kullanılması durumlarında kazan daireleri, gerekli tedbirleri almak koşuluyla çatıda tesis edilebilir. Bu durumda;

1- Statik hesaplarda kazan dairesindeki yüklemenin etkisi dikkate alınmalıdır. (Çatı döşemesine gelecek yük için Yaklaşık 1000-2000 kg/m2 alınabilir.)

2- Çatının altında ve yanındaki mahallere rahatsızlık verebilecek etkileri aktarmamak için yeterli akustik yalıtım uygulanmalıdır.Kazan dairesi içinin taş yünü ile döşenmesi-Kazan altına 20 cm yüksekliğinde  betonarme+4 cm 32 dansinite strapordan oluşan kaide+kazanın altına titreşim için lastik takoz koymak.Pompaları 15 cm kaidesine lastik kakoz üstünde koymak.

3- Kazan dairesinden çıkış için uygun merdiven(ana merdiven+yangın merdiveni çatıya açılabilmeli) yapılmalıdır. Kapı ve pencereler kaçış yönünde, kilitsiz ve kolay açılabilecek şekilde düzenlenmelidir.

4- Yakıt boru hattı doğal havalandırmalı(atmosfere açık tesisat şaftı), kolay müdahale edilebilen(katlarda açılabilir kapaklı) bir dikey tesisat kanalı veya merdiven boşluğunda duvara yakın olacak şekilde düzenlenmelidir.

5- Havalandırma ve diğer kriterler bodrum kazan daireleri ile aynı olmalıdır.

 10.3--Bacalar:

1--Her kazan için standardına uygun ayrı bir baca yapılmalıdır.

2--Kazan bacalarına şofben, kombi, kat kaloriferi ve jeneratör gibi başka cihaz bacalarının bağlantısı yapılamaz.

3--Bacalar mümkünse bina içinde olmalıdır. Zorunlu hallerde, bacanın bina dışında yapılması gerekirse soğumaması için yeterli ısı yalıtımı ve yoğuşmanın korozzif etkilerine karşı -doğalgaz kazanları için çift cidarlı-ses iletimine karşı iki cidar arsında cam yünlü olacak biçimde  paslanmaz çelik baca.Katı ve sıvı yakıtlı tesis bacaları dolu tuğla (içi sıvalı) veya ateş tuğlası ile yapılabilir.Ayrıca baca topraklaması da yapılmalıdır.

4--Bacaların en altında bir temizleme kapağı bulunmalıdır.

5--Gaz yakıtlı kazanlarda temizleme kapağına ek olarak drenaj düzeni-yoğuşma sularının kanalizasyona sifon ile bağlantısı yapılmalıdır.

6--Bacalar, yanlarındaki bina ve engellerden etkilenmeyecek şekilde en üst noktasından veya münferit binalarda mahya kotundan en az 1 m yükseklikte olmalı ve üzerine şapka yapılmalıdır.

7--Bacalar mümkün olduğunca dik yapılmalı, zorunlu hallerde ise yatayla en az 60ø açıda tek sapmaya izin verilmelidir.

8--Duman Kanalları, kolayca temizlenecek şekilde düzenlenmeli, gaz analizi için üzerinde ölçüm delikleri bırakılmalıdır. Kanal ana bacaya direkt ve %5 lik yükselen eğimle bağlanmalı  2 adet 45ø lik dirsekten fazla sapma olmamalı ve 90ø lik dirsek kesinlikle kullanılmamalıdır.

9--Yüksek binaların bacalarında, genleşme ve bacanın kendini taşıması için gerekli tedbirler alınmış olmalıdır.

10--Baca kesiti zorunlu olmadıkça dairesel olmalıdır.

11--Kombi Kullanım Bilgileri:

10.4--Bacalı kombilerde,
1--Kombi üzerindeki baca çıkış ağzı ile baca deliği arasında dikey olarak en az 33 cm
mesafe bırakılması gerektiği dikkate alınmalıdır.

2-- Cihaz iyi havalandırılan bir ortama monte edilmelidir.
3--Cihaz, müşteri rızası ve talebi olsa dahi banyoya veya duşu, küveti olan kapalı bir
odaya ve yatak odasına monte edilemez.
4--Cihaz dış ortama açık bir balkona monte edilmemelidir.
5--Baca şartlarının sağlanması şartıyla, kapalı balkona cihaz monte edilebilir.

6--Kombi askı kancasının döşemeden yüksekliği 1.9-2.1 metre arasında olmalıdır.

7--Kombi, set veya tezgah üstüne monte ediliyorsa, kombinin alt tarafında en az 30
cm mesafe bırakılmalıdır.
8--Cihaz kapalı bir dolap içine monte edilmemelidir.
9--Hermetik kombilerde,
9.1--Atık gaz sistemi yatay pozisyonda uygulanmalıdır. Sokaktaki yağmur suyunun,
cihazın içine girmesini önlemek için, dışarıya/aşağıya doğru %2 meyilli yapılması
gereklidir.
9.2--Yoğuşmalı kombiler için, atık gaz sistemi yatay pozisyonda uygulanmalıdır.
Fakat cihazın drenaj bağlantısı bulunduğu için dışarıya/yukarıya doğru % 2 meyilli
yapılması gereklidir.

 

12--Formüller:

12.1--Mahal Alanına Bağlı   Spilt Klima  Kapasiteleri

1--Mahal Alanına bağlı Soğutma Yükü:………………Q(Btul/h)=610xMA(m2)+467

2--Mahal Alanına bağlı soğutma yükü katsayısı…………...Kc(kcal/h)=210-0.6xMA 

12.2--Daire Alanına Bağlı Kombi Kapasiteleri

1--Mahal Alanına bağlı Isıtma Yükü:………………   Qh(Kcal/h)=110xDA(m2)+500

2--Mahal Alanına bağlı Isıtma yükü katsayısı…………...... Kı(kcal/h)=160-0.2xDA

 

12.3--Kazan Dairesi İçin Formüller:   5 Katlı Binalar İçin yaklaşık formüller: Qk(kcal/h):Kazan Kapasitesi

1--İstanbul İçin Isıtma Katsayısı….K=140--160 kcal/h/m2

2—Kazan Kapasitesi    Qk(kcal/h)=Faydalı İnşaat Alanı(m2)x(140 veya 160)

3—Kapalı Genleşme Deposu Hacmi…………....V(lt)=0,0015xQk-27

4—Doğalgaz Baca Çapı…………………………..  db(cm)=0,00008xQk+16

5Sirkülasyon Pompası Debisi ……………………..Qp(m3/h)=Qk/20000    

     Pompa Basıncı  Hm(mss)=(0,008x L(m)+3)x1.25            L(m):Kritik devre uzunluğu

6—Emniyet Ventili Çapı…………………………   dem(mm)=0,00006xQk+17

7—Kalorifer  kazan ana boru çapı……………… dg(mm)=0,00006xQk+29

8-- Kartlı kalorimetrili Merkezi Sistem Kalorifer ve Doğalgaz  Tesisat İmalat Maliyeti :

8.1 --Siteler İçin…. Br.Daire Maliyeti F(TL)=4560-18,5xDaire Sayısı

9-- Kazan Dairesi Alanı- Önerilen …………  KDA(m2)=0,008 x Fayd.İnş.Alanı(m2)+ 8

 

10--Bina Kalorifer  Boruları  Duvar Tespit Eleman(Kelepçe) Aralığı Tablosu:

DN15 için..........2m     ,    DN20-25 için........2,5m   ,    DN32  için.........2,7  ,                                  DN40-100 için.......3 m     ,   DN125 için.........5,5 m   ,   DN150 için.........6 m

 Formül:  L(m)=(Boru çapı/4)/10+1,5        yani boru çapını 4 e böl sonrada 10 a böl ve 1,5 ekle.


Kazan Dairesi Tasarımı-Önerilen-Bilgiler:

1—Mimari Uygulama İçin Toplam İnşaat Alanına Bağlı-Kazan Dairesi Alanı Hesabı-Önerilen:

Toplam İnşaat Alanına Bağlı-Kazan Dairesi Alanı-Kazan Dairesi Havalandırma Menfezleri –Baca-Tesisat Şaftı Ölçüleri

 

 

 

2 Ad.Havalandırma
Menfezi

 

Faydalı
 İnşaat
Alanı
(FİA)-
m2

Önerilen

Kazan
 Dairesi
Alanı
(KDA)-m2

Alt
Havalan.
Menfezi Ölçüleri
axb-cm2

Üst
Havalan.
Menfezi Ölçüleri
axb-cm2

Doğalgaz Kazan
bacası
Çapı-cm

1000

14

30x45

30x25

23

1500

18

30x45

30x25

28

2000

22

35*50

35x25

33

2500

27

40x60

40x30

37

3000

32

40x60

40x30

40

4000

42

45x70

45x35

46

5000

52

50x75

50x40

52

7500

70

55x75

55x40

64

10000

80

 

 

 

 

Formül:
KDA(m2)=
0,008*FİA (m2)+8

 

 

 

 

 1.2-Yukarıdaki tabloya göre Toplam İnşaat Alanına göre kazan dairesi alanı  ve kazan dairesi pencereleri vasistaslı üst  havalandırma-yere kadar inen kanallı menfezli alt havalandırma menfezi-penceresi—baca çapı ve merdiven kovasında bir daire içinde yer alan tesisat şaftı ölçüleri bulunmaktadır.

2)-Kazan Dairesi  Tasarımı:

2.1-- Bodrum kat da tasarlanabilir. Bu durumda kazan dairesi havalandırma sı için gereken alt ve üst havalandırma açıklıkları-pencereleri toprak altında kalıyorsa bu durum da ,bu pencereler için kurangulez yapılmalıdır.

2.2—Kazan dairesi özellikle işyerleri için çatıda da tasarlanabilir.Bu durumda :çift cidarlı paslanmaz çelik bacanın boyundan tasarruf edilebilir.Çatı da iskan edilen  kazan dairesinin oluşturacağı  gürültüsüne  karşı kazan dairesi içinde  uygun noktalarda  plastik dükap altı cam yünü ile duvarlarda ve kapıda ses yalıtımı yapılabilir.Ayrıca yaz-kış sıcak su ihtiyacını sağlamak için kurulan bir güneş kolektörü ,kazan dairesine direkt bağlanabilir.

2.3)-- Kazan bacası da  40 cm seçilirse , baca yekpare olarak 40x80 cm yapılabilir ve bu baca ikiye bölünerek yarısı üst havalandırma menfezi ı yarısıda kazan bacası için kullanılabilir.Kazan bacası İçine doğalgaz kazanı için çift cidarlı paslanmaz çelik baca  yapılacaktır.

2.4)--Kazan Dairesinde  Yerler pürüzlü seramik kaplı  olacak

2.5-Makine Projelerinde  Uygulama Kriterleri 

1)-Kazan 20 cm yüksekliğinde beton kaide üzerinde kauçuk tamponlar   üzerinde monte edilecektir.

2)-Kazan dairesi aydınlatması tavandan 1 m aşağıda duvarda yapılacaktır.

3)-Kazan dairesi dışında da ayrıca kazanın doğalgaz vanası olacaktır.

4)-Kazan bacaya 30 derece açıyla bağlanacak ayrıca,baca yere kadar indirilecek ve yerde baca kapağı olacaktır.

5)-Kazan-gidiş kolektöründen çıkan borular,katta daire sayısı kadar bir çift gidiş-dönüş (katta dört daire varsa 4 çift=8 adet boru) çıkacak ve borular en üst radyatörden 1 m yukarıda uçlarında hava almak için pürjörler ile  sonlanacaktır.

6)- Kalorimetreli  ısı dağıtım sisteminde kullanılan elemanlar

a)-Dönüş borularında kullanılan kalorifer için kalorimetreler(kablolu veya ön ödemeli) ve sıcak su için ısı sayaçları

b)-Bunların yönetim odasıyla bağlantısını sağlayan2X0,8 lik TTR kablo bağlantı.Ön ödemeli kalorimetre  sistemde bu bağlantı yapılmaz.Sadece ısı sayaçları için yapılmalıdır.

c)-Faturalandırma programını kullanan  Yönetim odası bilgisayarı.

2.6)-Sistemim Tasarımı:

Merdiven sahanlığında her daire için  Bir çift gidiş-dönüş borusunun sadece dönüş borularına önce a)-kalorimetreler için vana+pislik toplayıcı+kalorimetre+selenoid vana+vana+kolektör ,

b)-Sıcak su için ise  vana+ısı sayacı+pislik toplayıcı+ısı sayacı+selenoid  kullanılacaktır.

c)—Bu anlamda kalorifer için kalorimetre  b)—Merkezi Boylerden gelen sıcak su için  ısı sayacı takılacaktır.

2.7)-Sistemde kullanılan  cihazların yaklaşık Fiyatları:

1--Okuma programlı bir sistemde Kalorimetre için fiyat ..... EU/adet ve ısı sayacı için ...EU/adet vede mbus toplayıcılı panel .... EU-bu panele 2x08 TTR kablo çekimi yapılır.Ayrıca kalorifer suyunu kapatmak için kablosuz bağlantılı selenoid vana takılmalıdır ki bu vananın fiyatı da .... EU olmaktadır.Ayrıca mbuslu sistemde opsiyonel faturlandırma programı ..... EU dur.Eğer markezi boyler kullanılmaz ise  ki ( şart değildir) sıcak su ihtiyacı… hermetik doğal gaz şohbeni ile sağlanır.Bu durumda boylerden gelen sıcak suyu okuyan ısı sayacı ve onu gerektiğinde kapayan kablosuz selenoid vanaya gerek yoktur.

1--8 Daire İçin: Maliyet Hesabı:Okuma programlı(kablolu) kalorimetre…...... EU x 8 Daire=...... EU +mbus toplayıcı panel…..... EU+Opsiyonel Faturalandırma Programı… .....EU=......+.....+2....=..... EUx2,1=...... TL daire başına maliyet…...... TL

2--Ön ödemeli sistemde ise kalorimetreler ön ödemeli olup ön ödemeli kalorimetre fiyatı 250 EU olup-kredi programı-yazılımı 2000 EU dur.

2--8 Daire İçin: Maliyet Hesabı: ön ödemeli  kalorimetre…..... EU x 8 Daire=..... EU +kredi programı yazılımı…...... EU=......+.....=...... EUx2,1=....... TL daire başına maliyet….... TL

3--Büyük sisteler için (20 daireden sonra) ön ödemeli sistem, altında ise mbuslu kablolu bilgisayar bağlantılı kalorimetreler uygulanabilir.Hiçbir şey yapılamıyorsa normal su sayacı gibi ısı sayacı takılır ve sayaçlar okunarak  ısı giderleri hesaplanır.

4—Firma adresleri için Alarko, İsta  vb. firmaları veya internette google dan kalorimetre adı altında tarama yapılabilir.

5—Ödemede zorluğu önlediği için Ön ödemeli olması sistemler daha avantajlıdır.Bina yöneticisi, yönetim odasındaki bilgisayardan daire sahiplerinin kartlarına  hem kalorifer hem de sıcak su için ayrı ayrı örneğin peşin ödenen 100 TL+100 TL  lik kontör yükleyebilir ve daire sahibi kartını sayaca okutarak 100 TL lik ısınma ve 100 TL lik sıcak su imkanı elde edecektir.

6—Diğer bir sistem ise kablolu bağlantılı sistemde ise kalorifer ve sıcak su ısı sayaçları,kablo veya telsiz ile yönetim bilgisayarına gelir.Daire sahibin kullandığı kalori hesaplanıp,bunu ödemesi halinde ısı sayacı açık tutulabilir Aksi durumda sayaç yönetici uzaktan kumadalı bağlantı cihazı ile selenoid vanası  kapatılacaktır.Bu sistem ön ödemeli sisteme göre suistimale  açık olabilir.

7—Başka  bir yöntem ise radyatörlerde termostatik vana ve pay ölçer kullanma ile sağlanır..Bu sistemde her radyatörün kullandığı ısı radyatörün  pay ölçeri ile ölçülüp ,kullandığı kalori yine ı ısı sayaçlarında olduğu gibi  kablo veya telsiz ile yönetim bilgisayarına gelir.Ödeme bu bilgisayardan yapılır ve gereğinde yönetim  ilgili  radyatörün pay ölçerini kapatır.

3)-Kullanılan kazan sistemi

1-- kaskad yani birkaç Kat kaloriferlerinin bir kollektörde toplanması olabilir.Bu sistemde kat kaloriferleri 1 den fazla olup ihtiyaca göre devre girerler.Kollektörde giriş ve çıkışlar aynı doğrutuda olmaz ve kolektör çapı DN100 civarında olabilir.

2-Modülasyonu yüksek (örneğin 0,30 olabilir) atmosferik brülörlü-ekonomizerli yoğuşmalı  doğalgaz kazanı olabilir.0,30 modülasyonda kazan kapasitesi 200.000 kcal/h ise ihtiyaca göre 0,30x200.000=60.000 kcal/h e kadar düşebilir ki bu yazın sıcak su ihtiyacı olabilir.

b)-Merkezi boyler kullanılabilir.Bu boylerden tesisat şaftından çıkan sıcak su hatları sıcak su için kullanılan daire  sıcak su ısı sayacından geçip daireye girer.

9)—Sıcak su ihtiyacı için konutlarda a)-Belli daireye kadar doğalgazlı hermetik şohben b)-Belli dairenin üstünde ise merkezi boyler c)-İşyerlerinde ise merkezi boyler kullanılabilir.

10)-Merkezi boyler , çift serpantin ile desteklenebilir.Bu durumda 1-Çatıda güney cepheye 30 C açıyla ki çatı yüzeyine tam yatırılmış(çatı eğimi 30 C)  yatırılmış Güneş Panelleri İle  sıcak su sağlanabilir ki özellikle yazın oldukça iyi bir uygulamadır.Özellikle Bütün bir firmaya ait İşyerleri için kazana bağlı merkezi çift serpantinli merkezi boyler kullanılması oldukça uygun bir çözümdür..Bu boyler ile binanın sıcak suyu güneş enerjisi desteği  +kazan  tarafından  üretilir .

10)-Dairelerin sıcak su ihtiyacı için ısı sayacından daireye giren kalorifer hattına bağlı daire içi boyler kullanılarak sıcak su ihtiyacı sağlanabilir ki bu durumda merkezi boylere gerek yoktur.

11)-Kullanılacak sıcak su ihtiyacı için kullanılacak sıcak ve soğuk su boru çapları DN20 seçilebilir .        Boyler-kazan sirkülasyon pompası ise 0,5 m3/h-2 mss veya 1 m3/h-5 mss seçilebilir.

12)--Merkezi kazan sisteminde kazan çıkışı ile baca arasına  bağlanan  ekonomizer ile baca gazlarının ısısından yaralanılarak kazana giren  sıcak su ön ısıtma yapılarak,ısıtma verimi % 30 yükseltilebilir..Özellikle İşyerlerinde bu yapılmalıdır.

13)--Kazan için dış ortam ve iç ortam sıcaklığına bağlı kompanzasyon yapılamalı ,bunun için dış-iç ortam termostalarının kazan brülörüne  bağlantısını projede gösterilmelidir.

14)—Seçilecek Kazan verimi yüksek verimli yoğuşmalı atmosferik brülörlü doğalgaz kazanı olarak seçilmelidir.Bu kazanlar  dilimli-döküm olup-yerinde montajları yapılır.Döküm kazanlarda kazan gidiş ve dönüşü kazanı ısıl şoklara karşı korumak için kazan gidiş ve dönüş boruları 3 yollu vana ile birbirine bağlanmak zorundadır.Bu anlamda bu bağlantı çizimi kalorifer tesisat kolon şeması ve kat planında gösterilecektir.

15)-Merkezi Sistem Kalorifer Tesisatı Projelerinde yapılacak Hesaplar :

1-Isı Kaybı Hesabı     1.1-Sıcak Su Boru Çapı Seçimi tablosu(Her gidiş ve dönüş borusu için)  2-Radyatör teferruatı cetveli     3-Kazan Hesabı    4--Boyler Hesabı    5-Kapalı genleşme deposu ,6--Sirkülasyon pompası hesabı   7--Baca çapı hesabı   8--Emniyet ventili çapı hesabı 8-Güneş paneli alan hesabı

16)-Dış-İç  Ortam Sıcaklığına Göre Tesisat Gidiş Sıcak Suyu Sıcaklıkları:

a)--Dış  hava sıcaklığı ve tesiasat sıcak su sıcaklıklarına bağlı olarak dış ortam  termostadı  aşağıdaki  değerler e ayarlanarak,sıcak su sıcaklığı ve dış ortam sıcaklık ayar değerine göre   kumanda eden bir kontrol devresi ile brülör kumanda edilerek  tesisat sıcak suyunu anılan değerlerde otomatik olarak sağlanmaya çalışılır. 

Dış Ortam Sıcaklığı………-3 …….0 ……3 ……..6 …….9 ……..12  ……15  …..18 …..20

Tes Gidiş Sıcak Su Sıcaklığı.90…83…..75…….67…….59…….51…….41…….31…….20

Not:Yukarıdaki değerler İstanbul İçin ve Döküm-Çelik Radyatörler İçin

b)—Uygulama  da kullanılacak ve projede gösterilecek İç ortam termostadı sıcaklık değerleri ise:i  depolarda 18---Ofislerde 20—yatak odaları için yatarken 18—Odalar için 20 C ye   ayarlanabilir.

17)—Kalorifer Tesisatında Isı Yüküne Göre Emniyetli Boru Çapları Tablosu:

Q(kcal/h)...2500……6000…11000…24000…34000………62000……81000….160000……270000

d (“)…1/2……..3/4…….1 …….1 ¼……1 1/2…………. 2 ………2 ½…….. 3 ………... 4

d (mm)15……….20…….25……32……..40…………….50……… 65……..80………100

18)—Isı Kaybın İçin Kullanılacak Önerilebilen Yaklaşık Isıtma Katsayıları:

İyi yalıtımlı Bina için(5 cm-20 dans Strafor dd+çatı+taban yalıtımlı))……………70-80 kcal/h.m2

Orta Yalıtımlı Bina İçin(3 cm-20 dans Strafor+çatı+taban yalıtımlı)……………100-120 kcal/h.m2

Kötü Yalıtımlı-Yalıtımsız Bina İçin………………………………………………140-160 kcal/h.m2


11-Mahal Tasarım Değerleri:

1--Yaz(C-% RH)/Kış( C) Klima Tasarım Değerleri:

1.1--Konut...Salon(22 C)-Mutfak(18 C)--Oda (20 C)-Banyo( 26 C)--Hol( 18 C)

1.2-Ticaret: Dükkan (25 C-50%RH-21 C)   ,  Ofisler(25 C-50%RH-21 C)   , WC( --,18C), Genel Depo(--,18 C) ,  Koridor(--,--),  Otel Odası(25 C-50%RH-21 C) ,  Otel Oda Banyo(--,22 C), Restorant-Bar(  25 C-50 %RH-21 C) , Yüzme Havuzu(30 C-60%RH--21 C) Fitnes(25 C-60%RH-21 C) , Masaj Odası(25 C-50%RH-25 C) ,Soyunma Oda-Duş(25 C-23 C),Pers.Dinl.Od(24 C-21C), Atölye(25 C-20 C) , Mutfak(25C-20 C)

1.3--Max.İnsan Yoğunluukları(m2/kişi):Toplantı Salonu(2 m2/kişi)--Restoran(1,4 m2/kişi)--Lobi(3,5 m2/kişi)--Dükkan(5 m2/kişi)--Ofis(14 m2/kişi)--Fuaye(2 m2/kişi)--Yatak Oda(2 kişi)

1.4--Taze Hava Miktarı(m3/h.kişi):Yatak Od(50 m3/h.kişi)--Toplantı Salonu(24 m3/h.kişi)--Restoran/Lobi/Dükkan/Ofis/Fuaye.....36 m3/h.kişi....Filtrasyon..G4+F5

1.5--Aydınlatma Yükleri(W/m2):Ofisler...20  ,Toplantı Salonu...20  , Lobi...25 , Restoran-Cafe...20 , Dükkan...50 , Otel Odası....10 , Balo Salonu...20  ,  Fuaye.....20  , Bar.....20

1.6--Duyulur-Gizli Isı kazançları(W/kişi):Ofisler...75--55  , Toplantı Salonları.....70--30 , Restoran-Cafe..80--80  , Yatak Odası...70--45  ,  Balo Salonu....80--80  ,  Lobi...70--45

2--Mahal Ses Seviyeleri(NC):Otel Odaları....25--35  ,  Ofisler....25--35  ,  Toplantı Salonları...25-35  Restoran....35--45 ,  Lobi....35--45

3--Mahal Ortam Basınçları:Yatak Odaları...(+) , Toplantı Salonları...(+ )  , Ofisler....(+ ) , Lobi...(+ ) , Dükkan...( + ) , Restoran-Cafe....Nötr  ,  Mutfak.... (- ) , WC....(-) ,Mekanik Oda..(-)  İşaretin Anlamı:  (+)........Ortama Hava Basma-Vantilatör  ,  ( - ).......Ortamdan Hava Emiş-Aspiratör

4--Isıtma Sistemi Su Rejimleri:                                                                                                                                        Klima Havalandırma Santralı Isıtma Hattı......70/50 C  , Kullanma Sıcak Suyu Isıtma Hattı......70/50 C  Döşemeden Isıtma Hattı.................................55/45 C  ,  Fan-Coil Isıtma Hattı...........................70/50 C  Klima Havalandırma Santralı Soğutma Hattı....7/12 C ,  Fan-Coil Soğutma Hattı........................7/12 C

5--Pis Su(WSFU) ve Temiz Su (lt/h) Yük Birimleri:

Eviye....3--114 lt/h  , Lavabo(Özel)....0,5--7,6 lt/h   , Lavabo(Genel)....1,5--30 lt/h   , Küvet...3--76 lt/h  Duş(genel)...3--284 lt/h  ,   Pisuar(Genel).....5  ,  Klozet....5--  ,     Bulaşık Mak.....3--350 lt/h

6--Kullanım Noktasındaki Suyun Sertliği( Fr)-Filtre Tipi(Ön Filtre(SF)-Aktif Karbon Filtre(AKF)-UV(UV Filtre)                                                                                                                       Genel Hacim(Sıcak-Soğuk Su Hattı).........8--SF   ,                         Yatak Odaları..............8--SF  ,                                   Mutfak........................................................8--SF+AKF-UV  ,        Sistem Doldurma.........4--SF 

7--Klima Sistemi Tasarımında :Lobi,restorantçok amaçlı salon,balo salonu,mutfak,havuz  için kullanılacak klima santralleri bağımsız olmalıve Spa-Fitnes Alanı-Hamam-Yüzme Havuzu ıslak zeminine döşemeden ısıtma sistemi uygulanmalıdır.Havuz suyu ısıtması,kullanma suyu ısıtması kendi içlerinde ayrı devre olukları için bunların ısı ihtiyacı  için plakalı eşanjör kullanılabilir.Soğutma sisteminin soğutma suyu ihtiyacı için sessiz vidalı kompresörlü su soğutma grubu kullanılabilir. Soğutma sistemi için klor içermeyen ozon dostu soğutucu akışkan kullanılmalıdır.Yatak odaları,Lobi  4 borulu fan-coil cihazları kullanılabilir.

13--Mekanik  Tesisat İşlerinde Uygulama  Kriterleri:

1--Oda,koridor vb.duvarlarını olası rutubetten korumak için boru tesisatı sulu hacimlerin ara duvarları,aydınlık vb.duvarlarına geçirilmeye çalışılmalıdır.

2--Pissu, düşey borularının yataya dönmelerinde geniş dirsek kullanılmalıdır.

2.1--WC ler içinde kalan tüm atık su ve kanalizasyon tesisat U-PVC tipi ses izolasyonlu borularla yapılmalıdır.Tüm giderlere borulara sifonla bağlanmalıdır.

2.2--Her kolonda sıhhi tesisat boruları 45 den fazla yön değiştirdiğinde ve yatayda her 15 m de ve ana drenajlarda temizleme kapağı konulmalıdır.

2.3--Yağmur suyu tesisatı ayrı toplanacak ve harici rögarlara bırakılacak.

3--Yatay pik vb.borular olanağınca gömme yapılmamalı borular alt kat tavanından serbestçe geçirilip açılabilir bir asma tavanla gizlenmeleri yeğlenmelidir.

4-- Tesisatın bütün duvar ve döşeme geçişleri baştan özenle etüt ve delikler projelere özenle işlenmelidir.Betonarme, çelik ya da yığma inşaat gibi olmadığından sonradan delme ve onarma zordur.

5--Montaj işlerinde tavan ve duvarlarda gereksiz kırıp dökmelerden kurtulabilmek için iri boyutlu tank, makine vb. nin girebileceği montaj boşlukları, asma ve çekme için gerekli delik ve kancalar önceden düşünülmelidir.Tank vs yerine geçirildikten sonra duvar örülmeli yada kazan vs dilimli döküm kazan olarak sipariş edipi yerinde montajı sağlanmalıdır.

6--Döşeme ve kirişlerdeki delme ve oymalar bir katı, kolonlardakiler ise tüm binayı tehlikeye sokabilir.Özellikle kolonlar olmak üzere herhangi bir betonarme elamanı oyup delmeden önce kesinlikle inşaatçıların izni alınmalı ve de hiçbir şekilde betonarme demiri kesilmemelidir.

7--Montajda kolon diplerine kayar kablo bağlayıp ya da beton köşesini kırıp kanca vb. kaynaklayıp ağır yük çekmeden önce inşaatçılarla anlaşmaya varılmalıdır.

8--Bir kısım nervürlü çelikler kaynakta özelliklerini kaybeder, kaynaktan önce kesinlikle inşaatçılara danışılmalıdır.

9--Kullanılacak boruların içleri temiz ve boş olmalı, bütün ağızlar içlerine bir şey girmemesi için dikkatle ve sıkıca kapatılmalıdır.

10--Borular basınç deneyi yapılmadan boyanmamalı, sıva ya da kaplama ile örtülmemelidir.

11-- Ketenli boru eklemelerinde keten bir koruyucu boya ile kullanılmalıdır.

12—Batarya  montajlarında mutlaka şablon(demir vs) kullanılmalıdır.

 

14-- Daire Alanına Bağlı Kombi Kapasiteleri 

Daire Alanına Bağlı Kombi Kapasiteleri

Daire Alanı-
DA(m2)

Isıtıcı
Kapasitesi
kcal/h

Isıtıcı
Tipi

Önerilen
Isı Kaybı
Katsayısı
Kh(kcal/h.m2)

70

9500

Doğalgaz
Sobası

146

120

18000

Kombi

136

175

20000

Kombi

125

200

24000

Kombi

120

300

30000

Kombi

100

Formül:   Q(Kcal/h)=110xDA(m2)+500
                   Kı(kcal/h)=160-0.2xDA

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 451

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.