MAKALELER / Isı Yalıtımı-1





Isı Yalıtımı-1

1--TS 825e Uygun Isı Yalıtım Uygulama Kuralları-Teorik Çerçeve:

1--Dış Duvar Yalıtımı:

1.1--Dış Duvar Isı Yalıtımında 2.Bölge-İstanbul İçin 5 cm-(24-26) dansinite EPS-Beyaz Sert Strafor Kullanılacak.

1.2--Dış duvar örülmesinde:

1.2--Dış duvar 19 cm kalınlığında ( 5 cm kalınlıklı Straforlu)  Blok BİMS i ile örülebilir.  veya

1.3--Dış duvar Sandaviç  (8.5 cm tuğla+5 cm-(24-26) dansinite EPS Sert strafor+8.5 cm tuğla)  olarak örülebilir.  veya

1.4--Dış duvar Zemin kat Straforlu Blok Bims veya Sandaviç Duvar olarak örülürken   Normal Katlar 5 cm sert beyaz straforla mantolama yapılabilir.

1.5--Dış duvar 30 cm Gazbeton +kaba sıva olarak örülebilir.

1.6--Dış duvar 19 cm Gaz beton üzeri 3 cm  sert beyaz straforlu mantolma veya 4 cm sıva perli mantolma olarak örülebilir.

1.7--Mantolama-Yalı baskı yaparken hem duvar hemde plakanın taraklandıktan sonra yapıştırma yapılması dışında plakaya en az 3 dübel atılacaktır.

1.8--Dış duvar örüldükten sonra üzerine içten ve dıştan 1 cm perlitli sıva yapılması halinde tam ısı yalıtım sağlanacaktır.

 1.9--Daire içinde Kaba sıva üzerine alçı sıva çekilmesi uygun olacaktır.

1.10--Duvarlar örülürken  duvar-kiriş bileşimlerine iki taraflı olarak file yapılması halinde bu uygulama duvarın depremde stabiliesini sağlar.

1.11--Bitişik Nizam Binalarda bitişik dış  duvarlar 2 tuğla arası 2 cm 24 dansinite EPS-Beyaz   Sert straforlu sandaviç-çift duvar olacak.       

1.12--Katda çift daire varsa ortak duvar 2 tuğla arası 2 cm 24 dansinite EPS-Beyaz  Sert straforlu sandaviç-çift duvar olacak. 

1.13--Cephe kaplamada zeminden 1 m yukarıya kadar olan kısım kısımda profil içinde 5 cm cam yünü-izocam kullanılacaktır.

1.14--Pencerelerde ahşap-plastik 12-16 mm aralıklı çift cam kullanılması uygun olacaktır.

2- Çatı Yalıtımı:

2.1-- Çatı Yalıtımında konutlarda  mertek altına 8-10 cm Cam yünü şilte-izocam  ile kaplandıktan sonra , üzeri 8 mm OSB ile kapatılıp-lambri yada alçı sıva yapılabilir.

2.2--İşyerlerinde ise çelik çatı üzeri  panel sandaviç yapılabilir.

2.3--Çatılarda kaplama malzemesi olarak yüksek ısı depolaması vede dengelemesi nedeniyle kiremit kullanılabilir.Şehirde doğal yaşamın mimarinin dışında olmaması için Binada sadece ön 1.sıraya alaturka kiremit döşenirse,bu kiremitler serçe vs kuşlara yuva oluşturacaktır.

2.4--Çatılar ayrıca metal kiremit(eski çinko çatılar gibi),şıngıl veya ondulin ile kaplanabilir.

2.5--Isı tasarrufu için; Binanın dış cephesinin beyaz-krem rengi gibi açık renklerle kendini temizleyen boyalarla boyanması vede çatısının beyaz-açık renk malzeme ile kaplanması binanın  yazın 1-3 C daha serin kalması açısından uygun olacaktır.

4--Taban ve Katlar Arası-Kiriş Yalıtımı:

4.1--Bina taban yalıtımında Bodrum Katta daire varsa  şap altına 5 cm, 32 dansinite sert XPS-Mavi Starfor kullanılacaktır.  

4.2--Katlar arası ses ve ısı yalıtımı için  Zemin ve Normal Katlar için Şap altına 32 dansinite 2 cm sert XPS-Mavi  Strofor kullanılacaktır.

4.3--Kolonlar,Açık Çıkmalar ve kirişler 3 cm 32 dansinite XPS-Mavi Straforla yada 4 cm perlitli sıva-Styronit sıva ile yalıtılacaktır.  

5--Temel su yalıtımı için minimum 10 cm grobeton üzerine minimum 2 mm membran serildikten sonra bohçalama yapılması uygun olacaktır.   

6--Yapı ve Yalıtım Malzemelerinin CE veya G uygunluk isareti ve uygunluk beyanı veya belgesi alması zorunludur.Kullanılan malzemeler mutlaka TSE li olacaktır.

2- Isı Yalıtım Uygulaması:

2.1-- Isı yalıtımı ; Binaların çatısına  ve dış duvarlarına, Bodrum Kat da Toprak temaslı mahallere, Katları ayıran döşemelere,Bağımsız Bölümleri ayıran duvarlara Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına,Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlarına yapılır.

2.2--Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar.

2.3—Isı Yalıtımı ; Dış ve iç ortam sıcaklıkları tavanda değil,teras üstüne döşenmiş yada dış duvarın üzerine döşenmiş yatlım straforunda karşılaştığı için Evlerde duvarlarda ve çatı katında tavanda  küşenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler.

2.4--Isı yalıtımı bina maliyetinin % 2 si ile 5i arasındadır.

2.5--Isı yalıtımı için yapılacak harcamalar, sağlanan enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri öder.-

2.6-- Isı yalıtımı yapılmış bir binada; daha düşük kapasiteli kazan, klima, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için ilk yatırım maliyetleri ve işletme maliyetleri de azalır.

2.7-- Hesaplamalar, Türkiye de tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir.

2.8—Isı yalıtımı yaptırırken sadece tek cephede yapılan yalıtım, ısı köprüleri oluşturur. Yalıtımın yapılmadığı diğer cephelerde problemler devam edecektir. Bu nedenle tüm yapı bileşenlerinde (çatı, duvar, döşeme, çıkma, cam ve doğrama) yalıtım yapılmalıdır.

2.9-- Isı yalıtımı kışın ısınmak, yazın serinlemek için yapılır.Cam mozaik, PVC, alüminyum- vb.  Sıva ve boya tabakaları,kaplama malzemeleri ve Gaz beton gibi yapı malzemeleri ısı yalıtım malzemesi olmayıp ısı yalıtımı yapmazlar.

2.10—Isı Yalıtımında Kullanılan Bazı Malzemeler:

1—Dübel:Geri dönüşüme uğramamış plastikten mamul veya tercihen polyamit

esaslı, geniş başlıklı, mekanik tespit elemanıdır.Gerekli tutunmayı sağlamak için mutlaka sistem üreticisi firmaların görüşüne başvurulmalı, yüzeye göre plastik veya çelik çivili dübeller tercih edilmelidir.

2--Sıva Filesi:Sıva filesi, ısı yalıtım levhalarının üzerine kaplanan sıvada oluşacak çekme gerilmelerini karşılamak ve çatlamasını önlemek amacıyla kullanılır. Örgü gözü (file aralığı) boyutları 3,5x3,5, 4x4 veya

5x5 mm olan, alkali ortama dayanıklı, 145–160 gr/m2 aralıkta cam elyafı tekstil malzemedir.

3-- Yalıtım Sıvası- Yapıştırma harcı:Isı yalıtım levhaları yüzeyine uygulanan ve ilk kat uygulamadan sonra içine sıva filesi yerleştirilerek tekrar bir kat sıva ile sıvanarak tamamlanan organik polimer katkılı sıva malzemesidir.

4-- Köşe Profili:Bina köşeleri ve pencere kenarlarındaki dış köşeleri mekanik etkilerden korumak ve düzgün köşeler elde etmek için plastik, polistrol veya alüminyumdan imal edimli malzemelerdir

5-- Son Kat Dekoratif Kaplama:İkinci kat yalıtım sıvasının üzerine dekoratif ve dış etkenlere karşı sistemi koruma amaçlı uygulanan TSE ve/veya TSEK belgeli; çimento, akrilik (TS 7847’ye uygun) veya silikon esaslı cephe kaplama malzemeleridir.Solvent(tiner vs) bazlı cephe kaplama malzemeleri kullanılmamalıdır.Dekoratif kaplamaların renklendirme veya yenileme amacıyla boyanması durumunda TS 5808’e uygun solvent içermeyen dış cephe boyaları kullanılmalıdır.

6—Eski binalarda Dış duvara ısı yalıtımı yapılmadan önce yüzeye yapışmış kalın harç artıkları temizlenmeli ve sağlam olmayan (yapışmamış) sıva kazınarak tamir edilmelidir. Cephede oluşmuş yosun, bakteri ve kirliliklerin uygun temizleyiciler ile temizlenmesi gereklidir. Uygulama yapılacak yüzey eski boyalı ise, boya kazınmalı veya akrilik esaslı özel yapıştırıcı kullanılmalıdır.

7—Bodrum kat ve Zemin-Normal katlarda ıslak mahaller dışında olan yerlerinoturan döşemelerinde, ısı yalıtımı için şap altına bünyesine su emmeyen ve yüksek basma mukavemetine sahip XPS levhalar kullanılmalıdır.Bodrum kat da Ahşap kaplamalı döşemelerde, döşeme betonu üzerinde-şap altına ya sürme esaslı yada membranlı  su yalıtımı yapılmalı yoksa, ısı yalıtımı ile kaplama arasında buhar kesici konulması gerekir.

3--Yalıtım Kalınlığının Isıl Dirence Etkisi:

Yapılan ,bir  bilimsel çalışmaya göre yalıtım kalınlığının,hesap edilen yalıtım kalınlığına göre % oranı ile ısıl dirençleri arasındaki ilişki aşağıda ifade edilmiştir.

8.1--Poliüretan, cam yünü, cam köpüğü ve mantar % 8 - % 10 yalıtım kalınlıkları arasında ısıl direnç En kötü yalıtım kalınlığı olarak minimum değerine sahip olmaktadır.Örneğin 5cm lik EPS straforda 5 mm lik kalınlık gibi.

8.2--Poliüretan % 100 yalıtım oranına kadar sürekli artma göstermiştir.

8.3--Cam yünü ile cam köpüğü birbirine yakın bir eğri ile % 85 yalıtım oranına kadar artma göstermekte bu orandan sonra, her ikisi de çok az azalmaktadır. Cam yününde en az % 85 değerine inebiliriz.İstanbul için çatılarda kullanılan cam yünü 10 cm çıkmakta olup,8 cm lik şilte değerine kadar inebilir anlamına gelmektedir.

8.4--Mantar yalıtımı ise % 10 yalıtımdan % 60 yalıtım oranına kadar yavaşça artarak maksimum değerine ulaştıktan sonra, % 100 yalıtım oranına kadar hızla azalma göstermektedir. Mantarda en az % 60 değerine inebiliriz.İstanbul için çatılarda kullanılan mantar cam yünü gibi 10 cm çıkmakta olduğu esas alınırsa 6 cm lik plaka  değerine kadar inebilir anlamına gelmektedir.

8.5--PVC ise yine % 0 yalıtım oranından % 100 yalıtım oranına kadar sürekli azalmaktadır.Bu anlamda PVC li yalıtımda hesap değeri aynen korunmalıdır.

9—Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre Ülkemizdeki optimum yalıtım kalınlıklarına baktığımızda ise yaklaşık 2,8 ile 9,6 cm arasında oldukça geniş bir aralıkta değiştiği görülmektedir.

9.1--İskenderun ili için optimum yalıtım kalınlığı yaklaşık 2,8 cm okunurken, Ardahan için yaklaşık 9,6 cm okunmaktadır.

9.2-- Bu nedenle ülkemizde, enerji verimliliği ve binaların ısıtma-soğutma hesaplamalarında ve de yalıtım kalınlıkları için ilin yanı sıra ilçe bazında tek tek iklim koşulları belirlenmeli ve yerel çözümler sunulmalıdır.

Kaynakça:

1--F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17 (1), 181-189, 2005-

Farklı Yönlere Bakan Bina Duvarlarında Duvar Kalınlığı ile Yalıtım Kalınlığı Arasındaki İlişkinin Isıl Yük Seviyesi Açısından İncelenmesi-Meral ÖZEL ve Mehmet DURANAY-Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, Elazığ

2-- Mühendis ve Makine Dergisi--Isıtma Süreci ve Optimum Yalıtım Kalınlığı Hesabı-Makale- -Araş. Gör. Ömer KAYNAKLI Prof.Dr. Recep YAMANKARADENİZ

3-- Okan Yapı İnşaat Taahhüt San. Tic. Ldt. Şti.




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.