MAKALELER / Kazan Dairesi Tasarımı-Önerilen-Bilgiler





Kazan Dairesi Tasarımı-Önerilen-Bilgiler:

1—Mimari Uygulama İçin Toplam İnşaat Alanına Bağlı-Kazan Dairesi Alanı Hesabı-Önerilen:

Toplam İnşaat Alanına Bağlı-Kazan Dairesi Alanı-Kazan Dairesi Havalandırma Menfezleri –Baca-Tesisat Şaftı Ölçüleri

 

 

 

2 Ad.Havalandırma
Menfezi

 

Faydalı
 İnşaat
Alanı
(FİA)-
m2

Önerilen

Kazan
 Dairesi
Alanı
(KDA)-m2

Alt
Havalan.
Menfezi Ölçüleri
axb-cm2

Üst
Havalan.
Menfezi Ölçüleri
axb-cm2

Doğalgaz Kazan
bacası
Çapı-cm

1000

14

30x45

30x25

23

1500

18

30x45

30x25

28

2000

22

35*50

35x25

33

2500

27

40x60

40x30

37

3000

32

40x60

40x30

40

4000

42

45x70

45x35

46

5000

52

50x75

50x40

52

7500

70

55x75

55x40

64

10000

80

 

 

 

 

Formül:
KDA(m2)=
0,008*FİA (m2)+8

 

 

 

 

 1.2-Yukarıdaki tabloya göre Toplam İnşaat Alanına göre kazan dairesi alanı  ve kazan dairesi pencereleri vasistaslı üst  havalandırma-yere kadar inen kanallı menfezli alt havalandırma menfezi-penceresi—baca çapı ve merdiven kovasında bir daire içinde yer alan tesisat şaftı ölçüleri bulunmaktadır.

2)-Kazan Dairesi  Tasarımı:

2.1-- Bodrum kat da tasarlanabilir. Bu durumda kazan dairesi havalandırma sı için gereken alt ve üst havalandırma açıklıkları-pencereleri toprak altında kalıyorsa bu durum da ,bu pencereler için kurangulez yapılmalıdır.

2.2—Kazan dairesi özellikle işyerleri için çatıda da tasarlanabilir.Bu durumda :çift cidarlı paslanmaz çelik bacanın boyundan tasarruf edilebilir.Çatı da iskan edilen  kazan dairesinin oluşturacağı  gürültüsüne  karşı kazan dairesi içinde  uygun noktalarda  plastik dükap altı cam yünü ile duvarlarda ve kapıda ses yalıtımı yapılabilir.Ayrıca yaz-kış sıcak su ihtiyacını sağlamak için kurulan bir güneş kolektörü ,kazan dairesine direkt bağlanabilir.

2.3)-- Kazan bacası da  40 cm seçilirse , baca yekpare olarak 40x80 cm yapılabilir ve bu baca ikiye bölünerek yarısı üst havalandırma menfezi ı yarısıda kazan bacası için kullanılabilir.Kazan bacası İçine doğalgaz kazanı için çift cidarlı paslanmaz çelik baca  yapılacaktır.

2.4)--Kazan Dairesinde  Yerler pürüzlü seramik kaplı  olacak

2.5-Makine Projelerinde  Uygulama Kriterleri 

1)-Kazan 20 cm yüksekliğinde beton kaide üzerinde kauçuk tamponlar   üzerinde monte edilecektir.

2)-Kazan dairesi aydınlatması tavandan 1 m aşağıda duvarda yapılacaktır.

3)-Kazan dairesi dışında da ayrıca kazanın doğalgaz vanası olacaktır.

4)-Kazan bacaya 30 derece açıyla bağlanacak ayrıca,baca yere kadar indirilecek ve yerde baca kapağı olacaktır.

5)-Kazan-gidiş kolektöründen çıkan borular,katta daire sayısı kadar bir çift gidiş-dönüş (katta dört daire varsa 4 çift=8 adet boru) çıkacak ve borular en üst radyatörden 1 m yukarıda uçlarında hava almak için pürjörler ile  sonlanacaktır.

6)- Kalorimetreli  ısı dağıtım sisteminde kullanılan elemanlar

a)-Dönüş borularında kullanılan kalorifer için kalorimetreler(kablolu veya ön ödemeli) ve sıcak su için ısı sayaçları

b)-Bunların yönetim odasıyla bağlantısını sağlayan2X0,8 lik TTR kablo bağlantı.Ön ödemeli kalorimetre  sistemde bu bağlantı yapılmaz.Sadece ısı sayaçları için yapılmalıdır.

c)-Faturalandırma programını kullanan  Yönetim odası bilgisayarı.

2.6)-Sistemim Tasarımı:

Merdiven sahanlığında her daire için  Bir çift gidiş-dönüş borusunun sadece dönüş borularına önce a)-kalorimetreler için vana+pislik toplayıcı+kalorimetre+selenoid vana+vana+kolektör ,

b)-Sıcak su için ise  vana+ısı sayacı+pislik toplayıcı+ısı sayacı+selenoid  kullanılacaktır.

c)—Bu anlamda kalorifer için kalorimetre  b)—Merkezi Boylerden gelen sıcak su için  ısı sayacı takılacaktır.

2.7)-Sistemde kullanılan  cihazların yaklaşık Fiyatları:

1--Okuma programlı bir sistemde Kalorimetre için fiyat ..... EU/adet ve ısı sayacı için ...EU/adet vede mbus toplayıcılı panel .... EU-bu panele 2x08 TTR kablo çekimi yapılır.Ayrıca kalorifer suyunu kapatmak için kablosuz bağlantılı selenoid vana takılmalıdır ki bu vananın fiyatı da .... EU olmaktadır.Ayrıca mbuslu sistemde opsiyonel faturlandırma programı ..... EU dur.Eğer markezi boyler kullanılmaz ise  ki ( şart değildir) sıcak su ihtiyacı… hermetik doğal gaz şohbeni ile sağlanır.Bu durumda boylerden gelen sıcak suyu okuyan ısı sayacı ve onu gerektiğinde kapayan kablosuz selenoid vanaya gerek yoktur.

1--8 Daire İçin: Maliyet Hesabı:Okuma programlı(kablolu) kalorimetre…...... EU x 8 Daire=...... EU +mbus toplayıcı panel…..... EU+Opsiyonel Faturalandırma Programı… .....EU=......+.....+2....=..... EUx2,1=...... TL daire başına maliyet…...... TL

2--Ön ödemeli sistemde ise kalorimetreler ön ödemeli olup ön ödemeli kalorimetre fiyatı 250 EU olup-kredi programı-yazılımı 2000 EU dur.

2--8 Daire İçin: Maliyet Hesabı: ön ödemeli  kalorimetre…..... EU x 8 Daire=..... EU +kredi programı yazılımı…...... EU=......+.....=...... EUx2,1=....... TL daire başına maliyet….... TL

3--Büyük sisteler için (20 daireden sonra) ön ödemeli sistem, altında ise mbuslu kablolu bilgisayar bağlantılı kalorimetreler uygulanabilir.Hiçbir şey yapılamıyorsa normal su sayacı gibi ısı sayacı takılır ve sayaçlar okunarak  ısı giderleri hesaplanır.

4—Firma adresleri için Alarko, İsta  vb. firmaları veya internette google dan kalorimetre adı altında tarama yapılabilir.

5—Ödemede zorluğu önlediği için Ön ödemeli olması sistemler daha avantajlıdır.Bina yöneticisi, yönetim odasındaki bilgisayardan daire sahiplerinin kartlarına  hem kalorifer hem de sıcak su için ayrı ayrı örneğin peşin ödenen 100 TL+100 TL  lik kontör yükleyebilir ve daire sahibi kartını sayaca okutarak 100 TL lik ısınma ve 100 TL lik sıcak su imkanı elde edecektir.

6—Diğer bir sistem ise kablolu bağlantılı sistemde ise kalorifer ve sıcak su ısı sayaçları,kablo veya telsiz ile yönetim bilgisayarına gelir.Daire sahibin kullandığı kalori hesaplanıp,bunu ödemesi halinde ısı sayacı açık tutulabilir Aksi durumda sayaç yönetici uzaktan kumadalı bağlantı cihazı ile selenoid vanası  kapatılacaktır.Bu sistem ön ödemeli sisteme göre suistimale  açık olabilir.

7—Başka  bir yöntem ise radyatörlerde termostatik vana ve pay ölçer kullanma ile sağlanır..Bu sistemde her radyatörün kullandığı ısı radyatörün  pay ölçeri ile ölçülüp ,kullandığı kalori yine ı ısı sayaçlarında olduğu gibi  kablo veya telsiz ile yönetim bilgisayarına gelir.Ödeme bu bilgisayardan yapılır ve gereğinde yönetim  ilgili  radyatörün pay ölçerini kapatır.

3)-Kullanılan kazan sistemi

1-- kaskad yani birkaç Kat kaloriferlerinin bir kollektörde toplanması olabilir.Bu sistemde kat kaloriferleri 1 den fazla olup ihtiyaca göre devre girerler.Kollektörde giriş ve çıkışlar aynı doğrutuda olmaz ve kolektör çapı DN100 civarında olabilir.

2-Modülasyonu yüksek (örneğin 0,30 olabilir) atmosferik brülörlü-ekonomizerli yoğuşmalı  doğalgaz kazanı olabilir.0,30 modülasyonda kazan kapasitesi 200.000 kcal/h ise ihtiyaca göre 0,30x200.000=60.000 kcal/h e kadar düşebilir ki bu yazın sıcak su ihtiyacı olabilir.

b)-Merkezi boyler kullanılabilir.Bu boylerden tesisat şaftından çıkan sıcak su hatları sıcak su için kullanılan daire  sıcak su ısı sayacından geçip daireye girer.

9)—Sıcak su ihtiyacı için konutlarda a)-Belli daireye kadar doğalgazlı hermetik şohben b)-Belli dairenin üstünde ise merkezi boyler c)-İşyerlerinde ise merkezi boyler kullanılabilir.

10)-Merkezi boyler , çift serpantin ile desteklenebilir.Bu durumda 1-Çatıda güney cepheye 30 C açıyla ki çatı yüzeyine tam yatırılmış(çatı eğimi 30 C)  yatırılmış Güneş Panelleri İle  sıcak su sağlanabilir ki özellikle yazın oldukça iyi bir uygulamadır.Özellikle Bütün bir firmaya ait İşyerleri için kazana bağlı merkezi çift serpantinli merkezi boyler kullanılması oldukça uygun bir çözümdür..Bu boyler ile binanın sıcak suyu güneş enerjisi desteği  +kazan  tarafından  üretilir .

10)-Dairelerin sıcak su ihtiyacı için ısı sayacından daireye giren kalorifer hattına bağlı daire içi boyler kullanılarak sıcak su ihtiyacı sağlanabilir ki bu durumda merkezi boylere gerek yoktur.

11)-Kullanılacak sıcak su ihtiyacı için kullanılacak sıcak ve soğuk su boru çapları DN20 seçilebilir .        Boyler-kazan sirkülasyon pompası ise 0,5 m3/h-2 mss veya 1 m3/h-5 mss seçilebilir.

12)--Merkezi kazan sisteminde kazan çıkışı ile baca arasına  bağlanan  ekonomizer ile baca gazlarının ısısından yaralanılarak kazana giren  sıcak su ön ısıtma yapılarak,ısıtma verimi % 30 yükseltilebilir..Özellikle İşyerlerinde bu yapılmalıdır.

13)--Kazan için dış ortam ve iç ortam sıcaklığına bağlı kompanzasyon yapılamalı ,bunun için dış-iç ortam termostalarının kazan brülörüne  bağlantısını projede gösterilmelidir.

14)—Seçilecek Kazan verimi yüksek verimli yoğuşmalı atmosferik brülörlü doğalgaz kazanı olarak seçilmelidir.Bu kazanlar  dilimli-döküm olup-yerinde montajları yapılır.Döküm kazanlarda kazan gidiş ve dönüşü kazanı ısıl şoklara karşı korumak için kazan gidiş ve dönüş boruları 3 yollu vana ile birbirine bağlanmak zorundadır.Bu anlamda bu bağlantı çizimi kalorifer tesisat kolon şeması ve kat planında gösterilecektir.

15)-Merkezi Sistem Kalorifer Tesisatı Projelerinde yapılacak Hesaplar :

1-Isı Kaybı Hesabı     1.1-Sıcak Su Boru Çapı Seçimi tablosu(Her gidiş ve dönüş borusu için)  2-Radyatör teferruatı cetveli     3-Kazan Hesabı    4--Boyler Hesabı    5-Kapalı genleşme deposu ,6--Sirkülasyon pompası hesabı   7--Baca çapı hesabı   8--Emniyet ventili çapı hesabı 8-Güneş paneli alan hesabı

16)-Dış-İç  Ortam Sıcaklığına Göre Tesisat Gidiş Sıcak Suyu Sıcaklıkları:

a)--Dış  hava sıcaklığı ve tesiasat sıcak su sıcaklıklarına bağlı olarak dış ortam  termostadı  aşağıdaki  değerler e ayarlanarak,sıcak su sıcaklığı ve dış ortam sıcaklık ayar değerine göre   kumanda eden bir kontrol devresi ile brülör kumanda edilerek  tesisat sıcak suyunu anılan değerlerde otomatik olarak sağlanmaya çalışılır. 

Dış Ortam Sıcaklığı………-3 …….0 ……3 ……..6 …….9 ……..12  ……15  …..18 …..20

Tes Gidiş Sıcak Su Sıcaklığı.90…83…..75…….67…….59…….51…….41…….31…….20

Not:Yukarıdaki değerler İstanbul İçin ve Döküm-Çelik Radyatörler İçin

b)—Uygulama  da kullanılacak ve projede gösterilecek İç ortam termostadı sıcaklık değerleri ise:i  depolarda 18---Ofislerde 20—yatak odaları için yatarken 18—Odalar için 20 C ye   ayarlanabilir.

17)—Kalorifer Tesisatında Isı Yüküne Göre Emniyetli Boru Çapları Tablosu:

Q(kcal/h)...2500……6000…11000…24000…34000………62000……81000….160000……270000

d (“)…1/2……..3/4…….1 …….1 ¼……1 1/2…………. 2 ………2 ½…….. 3 ………... 4

d (mm)15……….20…….25……32……..40…………….50……… 65……..80………100

18)—Isı Kaybın İçin Kullanılacak Önerilebilen Yaklaşık Isıtma Katsayıları:

İyi yalıtımlı Bina için(5 cm-20 dans Strafor dd+çatı+taban yalıtımlı))……………70-80 kcal/h.m2

Orta Yalıtımlı Bina İçin(3 cm-20 dans Strafor+çatı+taban yalıtımlı)……………100-120 kcal/h.m2

Kötü Yalıtımlı-Yalıtımsız Bina İçin………………………………………………140-160 kcal/h.m2

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 338

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.