MAKALELER / Pompa Tasarımında Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği Yöntemi





Pompa Tasarımında Hesaplamalı Akışkanlar Mekaniği Yöntemi:

 1--Hesaplamalı akışkanlar dinamiği kullanılarak, bir pompadaki akışın doğru olarak analiz edilmesi, aşağıdaki verileri tasarımcıya sağlamaktadır:

4.2--Hesaplamalı akışkanlar dinamiğinin sağladığı en büyük avantaj pompayı imal etmeden testlerin sanal ortamda hızlı bir şekilde yapılmasıdır. Bu da hem maliyet hem de süre açısından büyük tasarruf sağlamaktadır.

4.3--Pompa imalatına geçilmeden önce hesaplamalı akışkanlar dinamiği analizi ile çark ve çanak kanatlarının etrafında oluşan akışlar gözlemlenebilir. Akışın yönü ve formu tasarımcının istediği şekilde değilse tasarım değişikliğine gidilebilir.

4.4--Eş basınç, eş hız yüzeyleri veya istenilen değerlerin iki veya üç boyutlu konturları oluşturulabilir.Çark ve çanağın yüzey pürüzlülüğü pompa verimini etkileyen diğer bir parametredir.Bilgisayar analizi yardımıyla yüzey pürüzlülüğünün verim üzerindeki etkisi incelenip optimize edilebilinir.

4.5- Sayısal sonuçlar ile deneysel sonuçların karşılaştırılması kullanıcı için büyük önem taşımaktadır. Sayısal sonuçlar ile deneysel sonuçları karşılaştırma dan önce deneysel sonuçların doğruluğundan emin olunmasıdır.Sayısal sonuçların doğrulanması için her zaman deneysel sonuçlara ihtiyaç vardır.

4.6--Hesaplamalı akışkanlar dinamiği yönteminde elde edilen sonuçların doğruluğu girilen parametrelere ve kullanılan yöntemlere bağlıdır. Kullanıcının sayısal yöntemler ve akışkanlar mekaniği konusunda bilgi birikimininolması gerekir. Bunlara ilave olarak bilgisayar donanım kapasitesinin yüksek olması analizlerin yüksek çözünürlükte ve hızda olmasını sağlar. Sayısal analizlerin güvenirliği için elde edilen teorik sonuçlar ile deneysel sonuçlar karşılaştırılmalıdır.

KAYNAKÇA:

Tesisat Mühendisliği Dergisi Sayı: 91, s. 46-55, 2006-   Yılmaz KARAMANOĞLU-Moghtada MOBEDİ-  A. Özden ERTÖZ




Makalenin İzlenme Sayısı : 196

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.