MAKALELER / Elektromanyetik Radyasyon Cep Tlf u vs Radyasyonuna Bağlı Biyolojik Etkiler





 

1--Elektromanyetik Radyasyon Cep Tlf u vs Radyasyonuna Bağlı Biyolojik Etkiler:

1--Dünyaca ünlü Canlı Kan Mikroskop Analisti Dr.Colombe Gauvin e göre cep telefonları ve tüm elektrikli cihazların yaydığı elektromanyetik radyasyon,kanda oksijen ve  asit miktarını azaltmakta,darkfield mikroskop tekniği ile yapılan çalışmada  10 dk yapılan cep telefonu konuşmasından sonra  cep tlf konuşmasından önce ve sonra kanda görülen değişimler: kanda oksijen ve  asit miktarını azaltmakta ve de kan hücreleri bir araya gelip topaklanmakta.Bu topaklanma herhalde hayra alamet değil.

2--Cep Telefonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyon ve ısı    1-Hafıza kaybı 2-Uyku bozuklukları  3-Beyin tümörleri  4-Alzeheimer(bunama)   5-Astım 6-Başağrısı na neden olabilmekte.  7--Çocukta kansere sebep olabilir. Çünkü çocuklar daha çok etkilenir. 8--Alzheimer hastalığına ve meme kanserine sebep olabilir.

2.1--Hollanda’da baz istasyonları yakınında yaşayanlarda uyku bozuklukları, baş dönmesi, bitkinlik, mide bulantısı, kalp çarpıntısı, kulak çınlaması gibi bir çok rahatsızlıklar görülmekte.

3--Hindistanda 364 erkek  denek için yapılan bir araştırmada  günde 4 saatten fazla cep tlf kullanan erkeklerin sperm sayısı 50 miyon iken, hiç konuşmayanlarda bu değer 86 milyon olarak saptanmış ve de aynı zamanda 4 saatten fazla konuşanlarda  spermler canlılık-hareketlilik ve görünüm olarak daha kötü idi.

4--Cep tlf radyasyonuna bağlı olarak tlf unun kafada tutulması sonucu kafada hipofiz ve hipotalamus bezlerini etkilenmesi sonucu erkeklik hormonu testosteron üretiminin ve sperm sayısının azalmasına neden olmakta.

5--Cep  tlf onunun hep  pantolon cebinde taşınması sonucu cep tlf radyasyonuna bağlı olaral testislerde spermlerde DNA da  değişime neden olabilmesi.

6--Yapılan bir çalışmada günde 4 saat cep telefonu ile konuşan bir erkeğin sprem sayısında hiç kullanmayan başka bir erkeğe göre % 59 azalma olduğu saptanmıştır.

7-- Radyasyonun artık birçok kanser türünü tetiklediğini veya ortaya çıkma ihtimalini artırdığını hepimiz bilinmektedir.Cep telefonlarının kullandığı frekansların insanların DNA'larını bozduğu bilinmekte olup , baz istasyonlarının belli yerlerde toplanarak, elektromanyetik yayılımların neden olduğu zararlarının önlenebilmektedir.

8--Cep Tlf Radyasyonuna bağlı olarak  kısa vadede ,yoğun stres,yorgunluk,dikkat kaybı,kalp pilinin bozulması riski,Kulak çınlaması,başağrısı,sersemlik  ortaya çıkarken, Uzun vadede ise kalıcı işitme bozuklukları,kadınlarda düşük riski,embriyo gelişiminin zarar görmesi kalp rahatsızlığı, ,bağışıklık sisteminin bozulması,yüksek tansiyon,sperm sayısının azalması,kan hücrelerinin bozulması rahatsızlıklar oluşmaktadır.

8.1--Bugünlerde evliliklerde rastlana düşük sayısının fazlalığı için erkeğin ve kadının cep telefonu kullanımı ve GDO lu gıda kullanımı ile ilişkisi ihtimali herhalde oldukça fazladır.Bu nedenle genç evlilerin cep telefonu kullanımında kendilerini korumalarını ve organik beslemeye-organik /doğal yaşam doğru yönelmeleri oldukça önemlidir.

9--Kablosuz internet bağlantıları yüzünden şehirlerin üzerinde manyetik bulutlar oluşmakta ,ve bu dalgalar doğal manyetik alanlardan 1 milyar kat daha güçlü olup-beyin hücrelerini öldürme-kanserojen etkiler vs konusunda pek çok etkileri bulunmakta.Risk grubu genel olarak kronik hastalar ve çocuklar olmakta.

10-1994 de Finlandiya da ve ABD de yapılan araştırmalara göre Elektromanyetik alanların sık sık etkisinde kalan insanlarda alzeheimer riski erkeklerde 4.9 ,kadınlarda 3,4 kat daha çok olduğu,

10.1--1988 de yapılan başka bir araştırmada ise radyo operatörleri,endüstriyel bilgisayar vs donanım işçileri-bilgi işlem elemanları,telefon hattı işçileri,elektrik santrallerinde ve trafo merkezlerinde çalışan işçiler ve film makinistlerinde alzeheimer,Parkinson ve multipil skeleroz,depresyon,nörolojik dejeneratif hastalık riski daha çok saptanmaktadır.

10.2--Yine yakın zamanda yapılan bir çalışma günde 2- 2.5 saat konuşmak suretiyle cep tlf kaynaklı Elektronmanyetik radyasyona maruz kalan insanlarda beyin kanseri gelişebilmekte.

10.3--Uzun vadede-10 yıl dan fazla cep tlf kullanımında - yüksek tansiyon,lenf kanseri,cilt kanserileri görülmekte.

11--Kanada da yapılan bir araştırmaya göre kablosuz internet bağlantısı(Wİ-Fİ)-Wireless ın kronik hastalıkların tetikleyicisi olduğu kronik yorgunluk vs hastalıklara neden olduğu için Avusturya da okullarda  kablosuz ağ bağlantılarının kullanımı yasaklandı.Avrupa da ve ABD de özellikle cep tlf baz istasyonları kamu binaları-okul-kreş-hastane ve park gibi yapı ve alanlardan uzaklara yerleştirilmekte.

12--Mikro dalga radyasyonuna bağlı olarak  insan beyninde kanser önleyici ve uyku getirici hormon olan melatonin üretimi azalmaktadır.Melatonin üretimini artırmak içinyatmadan önce  ay çekirdeği ve yer fıstığı ve tam karanlık yatak odası  uygulaması önerilebilir.

13--Cep Tlf  unu  Elektromanyetik radyasyona bağlı olarak oluşan kanser türleri  lenf bezi kanseri,ben kanseri,erbezi kanseri ve çocukluk kanserleri sayılabilir..

14--Cep tlf kullanan insanlar arasında yapılan bir araştırmada Beyin tümörü bulunan hastalarda tümör oluşma riski 2.5 kat daha fazla.Kısaca tümör riskinin  cep tlf kullanımıyla 2.5 kat artmış olduğu kabul edilebilir..

15--20-29 yaş arası beyin kanserlerine yakalananların oranı artarken-daha yaşlı nufusta bu oran azalmış.Genç kuşakta bunun artmasının nedeni cep tlf larının daha yoğun kullanımı olabilir.

16--Çocuklar yetişkinlere oranla radyasyona daha duyarlı-Bir yetişkinin beynine yalnızca 5 cm kadar nufuz eden radyasyon,çocukların beyinlerinde daha derinlere nufuz edebilmekte.Ayrıca çocukların beyninde radyasyondan etkilenen sıvı miktarı daha fazla.

17--Bebek telsizleri mikrodalga fırın kadar elektromanyetik alan oluşturduğu için kullanılmamalıdır.

18--16 yaşın altındakilerin beyin sıvı iletkenlikleri yetişkinlere oranla daha fazla olduğundan elektromanyetik alan iletkenlikleri daha fazla olup-elektromanyetik alandan daha fazla etkilenecekleri için cep tlf kullanmaları kısıtlanmalıdır.

19--Işınım-yayın gücünün zayıflamasını, aradaki mesafenin karesi şeklinde almak gerekir. Mesafe arttıkça aradaki mesafenin karesiyle ters orantılı olarak ışınımın gücü azalır.

20--Cep Telefonları için ışınım gücü "SAR" değeri olarak bilinir En çok 1, en az 0 olabilir. Ne kadar düşükse, telefon size o kadar az etki yapar.

21--Beyin dokumuz, telefonu kulağımıza dayadığımızda, sadece 1 cm uzaklıktadır. Telefonu yüzümüzden 20 cm ötede tutuğumuzda etkisi, kulağa dayadığımıza göre 20 x 20 x 20 = 8.000 kere daha azalmaktadır. Araç kiti üzerinden yayın yapan telefon, şakağımızdakine göre 40 x 40 x 40 = 64.000 kere daha az etki yapar.

22--Yoğun Cep telefonu kullananlarda beyin tümörü riski % 39-tükürük bezi kanserine yakalanma riski % 50 artmaktadır.Bu riskler 10 yıllık süre sonunda oluşabilmektedir.

23--Gece boyunca cep telefonu veya baz istasyonu ile var olabilen elektromanyetik alan gece karanlıkta salınan anti kanser özelliğe sahip olan melatonin hormonunun salgılanmasını azaltıyor.Bu anlamda gece gece yatmadan önce TV nin fişini çekmek,kablosuz internetin fişini çekmemiz,mikro dalga fırının fişini çekmemiz,infrared ısıtıcıların kapatılması(en az 2 m ötede olması)cep tlf ununu kapatmamız gerekir.

24—İyonlaştırıcı olmayan mikro dalga radyasyonuna 20 dk süre ile maruz kalan bir insanda vucut sıcaklığı 10 C artmaktadır.

25--Cep Telefonu teknolojisinde frekans arttıkça dalganın vucuda girme derinliği azalıyor.UMTS de bu derinlik 1 cm den daha az.

26--Ev içi kablosuz iletimde WLAN ın oluşturduğu elektriksel güç akışı Cep Tlf  ların a yakın olup Ev dışı WLAN veya WİMAX ise çok düşük değerlerdedir.

27-- Reflex araştırmasının proje başkanlığı yapmış olan Prof. Franz Adlkofer  Ekim 2007’de yaptığı basınç açıklamasında DNA üzerinde UMTS’nin (yani 3G) ikinci nesil teknolojiye göre 10 kat daha etkili olduğu ve kansere sebep olma ihtimalinin yüksek olduğunu bildirmiştir.

27--Kulağımıza dayadığımız cep tlf bize etkisi ölçümlere göre baz istasyonun bize olan etkisinden 100-1000 kat daha düşük.

28--Kablosuz Kulaklıklar-Bluetooth Kulaklıklar:                                                                                                          

28.1--Bunlar elektriksel gücü: 10 m ye kadar....1 mW ,  100 m ye kadar....100 mW  olup iletim frekansı 2,5GHz dir.

28.2--Bu freknasta dalgaların vucuda girme derinliği 1,5 cm kadar.Yani kulağınıza dayadığınız noktadan itibaren 1,5 cm beyin derinliğini etkiliyor.

28.3--Cep telefonu iletimde en çok 1W güce geçerken,bluetoot kulaklık ise binde biri olan 1mW güçle iletim yapar.SAR değerinin  0,001-0,1 W/kg arasında olduğu ifade ediliyor.

29--Kablolu kulaklıklarla yapılan iletimde kulaklık kablosunun çevrede bulunan elektromanyetik alanları-elektrosmog kulağa iletme problemi olup,kablo boyunca olaşan alan cep tlf kaynaklana alanın % 25 ine erişebiliyor.

29.1--Kablolu kulaklıkların kulak bölgesinde oluşturacağı SAR değeri 0,4W/kg-sınır değer 1,6 W/kg-vucut için ise 4 W/kd  civarında.

29.2--İyi bir cep tlfnunda olan SAR değeri için kabul edilebilecek 0,5 W/kg altında.

29.3--Halktan bir kişi için sınır SAR değeri 0,08 W/kg

29.4-- Kablolu kulaklıkların konuşma anında kulak ve yüze yapıştırılmaması uygun olacaktır.Masa üstünde konuşurken,masaya çekilen bir ince topraklama kablosu,cep tlf kablosuna tutturularak çevre radyasyonun kulağa intikali önlenebilir.

29.5--Piyasada bulunan cep telefonlarında SAR değeri ;  baş bölgesi için 0,10-1,94 W/kg olup,tüm vucut için 0,003-187 W/kg aralığında değerlere sahiptir.

30--Elektromanyetik Kirlenme-Elektrosmog(Elektrosis):İnsan vücudunda her hücrenin kendine özgü elektrik devresi mevcuttur. O nedenle insan bir elektronik makine gibidir. Bu manyetik alan, biyoelektrik yüklerin hareketinden meydana gelir. Ve insanı oluşturan maddelerin manyetik alan sinyalleri hem birbiri ile hem de dünyanın manyetik alanı ile uyum halindedir.

30.1--Uzaya gönderilen astronotlarda görülen ve haftalarca sürebilen yorgunluk, adele ağrısı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi sebepler, dünyanın manyetik alanı eksikliğinden kaynaklanıyor.

30.2--Geceleyin dünya manyetik alanı hücresel oksijeni arttırır ve  uykuyu destekler, iltihaplanmayı azaltır ve acıyı dindirir. Güneş doğduğunda ise oluşan  pozitif manyetik alan hücresel oksijeni azaltır, uyanıklığı destekler, biyolojik iyileşmeye engel olur ve acıyı arttırır.

30.3--Kafamızda bulunan pineal-tiroit bezi manyetik kristallerden oluşan bir manyetik organdır. Manyetik enerjiye çok duyarlı olup ona has bir madde olan melatonin hormonu salınımını sağlar ve  geceleyin ortaya çıkar.

30.4--Dünyanın manyetik alanı tüm tabiatla uyum içindedir.Örneğin arılar, yerin manyetik alanını ve günlük değişimlerini kullanarak, bulundukları konumu tespit ediyorlar. Göçmen kuşlar, balıklar gibi canlılar da yön bulmada dünyanın manyetik alanını kullanıyorlar.

30.5--İnsanların ürettiği yapay alanlar doğal olandan çok çok fazla (örneğin 1000 kat) olduğundan doğal yaşam olumsuz etkileniyor.

30.6--Türkiye’deki cep telefonu abone sayısı 67 milyon, yani nüfusu kadar. Cep telefonu sayısı ise 114 milyon, yani nüfusun bir buçuk katı kadar. Baz istasyonları sayısı ise şimdilik 36 bin.Yani ciddi bir tehdit altındayız.

30.7-- Ev içi kablosuz internet erişimi ve cep telefonundan yayılan EMR’nin , de beyin dalgalarına etki ederek uyku düzensizliklerine yol açabilmektedir.

30.7.1--Cep Telefonları Gece uykusuzlukları yapabilir. Çünkü melatonin salgılanmasını azaltarak uyku ritmini bozabiliyor. Melatonin gece salgilanir, günduz ise salgilanmaz. Gece uzunlugu artınca melatonin salgısı da artar. Işık olunca melatonin salgısı azalır.Melatonin aksam  saat 21’den sonra  salgilanmaya baslar ve  gece saat 02.00-04.00 arasi en fazla salgilanir ve  sabah  saat 07.00’ de salgilanmasi  azalir. Melatonin bu nedenle gece uyku getirir sabah ise uyanmaya katkida bulunur.

30.7.2--Melatonin  hormonunun etkileri sunlardir.1. Uykuyu getirir, uyku saglar,2-Ergenliği baslatır.Genç Kızlarda ve erkeklerde ergenliğe daha erken girmenin nedenlerinden biriside elektromanyetik kirlenme ve erken cep telefonu kullanımı olabilir. 3--Ureme uzerinde etkilidir.Son yıllarda artan düşük sayıları ve üreme problemlerine bu durum neden olabilir. 4. Vucut isisini azaltir.5. Antioksidan-Antikanser etkisi vardir.

30.7.3--Vucutta melatonin salgısı için 1-yatmadan önce ay çekirdeği yemek 2-yatmadan önce yer fıstığı yemek 3-tam karanlık odada yatmak.

2--Cep Telefonu Teknolojisi

1--Bugün dünyada 3 milyardan fazla insan GSM Sistemlerinden yaralanıyor yani cep tlf kullanıyor.

2--ABD standartlarında Cep tlf larının yaydığı SAR değeri 1,6 W/kg ın altında olmalı.Yapılan bir araştırmaya göre 0,0006-0,06 W/kg  radyasyona maruz kalan farelerde hafıza kaybı oluşmakta.

3--Almanyada yetkili kurumlarca yapılan bir taramada cep tlf baş bölgesi için 0,1-1,94 W/kg, tüm vücut için 0,003-1,87 W/kg SAR değerleri saptanmıştır.Halk için sınır değer 0,08 W/kg olarak belirlenmiştir.

5--Cep Telfonları ile konuşurken Apple İPhone en fazla 1,5 cm --Blackberry üreticisi se 2,5 cm yaklaştırmanızı tavsiye ediyor.

6--GSM Cep Tlf u en çok 1-2 W yada  ortalama 1,25-2,5 W güçte çalışıyor.Cep tlefonları için  GSM(sadece konuşma-2 boyut) nin sağladığı veri aktarma hızı  14,4 kbyte/sn iken UMTS Sistemi(3G)  384 byte/sn  hızında veri aktarma sağlanabiliyor.HSDPA Sistemi yada 3,5 G Teknolojisi ile 7200 kbyte/sn veri iletim hızına erişilebildi. GSM 1800--UMTS 2000 baz istasyonları her kanal için yayın gücü 40 W dır.

7--GSM Sisteminde Yani Cep Tlf Kullanımında Ulaşılabilecek Uzaklık 38 Km Kadardır.

8--Her baz istasyonu aynı anda 20-90 arasındaki kşinin konuşmasını sağlayabiliyor-veri(resim) akatarımında ise bu sayı 2-20 arasına iniyor.

9—GSM ler-Cep Tlf Baz İstasyonları  900 Hz  ve 1800 Hz. olmak üzere iki ayrı frekans bandı kullanılmaktadır.Baz istasyonu kaynaklı maruz kalınabilecek maksimum elektrik alan şiddeti 900 MHz için 42 V/m, 1800 MHz için 59 V/m dir.Baz istasyonlarını yaydığı mikrodalgaların dalga boyu 0.1-100 cm ve frekansları 0.3-300 GHz civarındadır.Toplayıcı antenler çubuk antenler olup,çubuk antenden alınan sinyaller güçlendirilerek 16 faklı frekans(UHF-Ultra frekanslar) ile çanak antenlerden dar veya daha geniş açıda sahaya yayınlanmaktadır.

10—3G li cep telefonlarının etkisi: konuşma amaçlı iletişim için 17kb/s hızında veri aktarımı yeterli olup-90 dakikalık bir maçı ya da filmi ekrandan izlerken, 3 dakikalık normal görüşmeden en az; 90 : 3 = 30 x 15 = 450 katı fazla ışınım almış oluruz. Telefon ekranında  akan görüntü (video) için ise 250kb/s yani eskiye göre 15 katı aktarım hızı gerekmektedir. Bu da, 15 katı enerji ve ışınım demektir.

11—Cep Tlf larında yeni nesil 3G li Tlf ların yaydığı mikrodalga  radyasyonu,eski tlf lara göre daha yoğun ve sağlık açısından daha riskli kabul edilebilir. Bu anlamda  3G teknoloji  2G  teknolojiye göre daha tehlikeli,bu anlamda  2G teknolojiye göre ilave   görüntü de iletilmekte olup, 25 kat daha fazla sinyal yayınımı yapılmaktadır.

12-Baz istasyonunda, göğe ve yere doğru yayılacak enerji boşa gitmesin diye antenler, yatay yönlerde yayın yapacak şekilde ayarlanmıştır.

13--Bir binanın çatısına konulmuş  Baz istasyonu  anteni tıpkı deniz feneri gibi belli bir yönde ışın yayadığı için antenin altında kalan bina katlarına bu dalgalar ulaşmadığı halde antenin yaydığı doğrultuda kalan binalara oldukça ciddi bir biçimde etki edecektir.Antenle  kişi yada cep tlf  arasındaki binalar,beton duvarlar,tepeler,evlerdeki metal katkılı camlar elektromanyetik dalgaları soğurup geriye yansıtıkları için bunların elektriksel güç akısı birdenbire  azalmasına bağlı olarak  cep telefonu ya daha yüksek güçle çalışmaya başlar yada bağlantı kurulamaz.

14--Her baz  istasyonu günün tüm saatlerinde tam güçle çalışması gerekmediğinden  gücün düşürüldüğü saatlerde örneğin geceleri sadece gerektiğinde yayın yapacağı için çevresine olan etkiside bu nedenle daha düşüktür.

15--Baz istasyonun yaydığı dalgalar  tıpkı mum alvi gibi ilerler ve ortalama 40 m düşey yükseklikte yatay değerler ve  yayın şiddeti olarak: 100 m.....10 W/m2 ,  200 m....3,3 W/m2 , 350 m..1 W/m2,                 450 m....0,3 W/m2 -- erişebilir..Ayrıca 0,08 W/kg Sınır değer için   900 MHz...41 V/m  , 4,5 W/m2 -1800 MHz..58 V/m , 2GHz-300GHz..61,4 V/m-10 W/m2  ,

16--Elektriksel güç akısı(W/m2)  uzaklığın karesi ile  ters orantılı olarak azalır.Rastgele seçilen 127 GSM baz istasyonu çevresinde yapılan elektriksel güç akısı ölçümlerine göre antenden 1 m uzakta 0,02 W/m2---100 m uzakta ise 0,000002 W/m2 değerleri ölçülmüştür.

17-- Baz istasyonlarının Radyasyon Limiti: Baz istasyonları için dünyada  belirlenen limit değer 41 V/M olup Türkiye'de bu değer 900 MHz için...10 V/M  , 1800 MHz için...14 V/M  lık sınır değer olarak belirlenmiştir.Öte yandan Baz istasyonunun oluşturduğu alan 0,2 V/M seviyelerindedir.

18--Şu an Türkiye'deki cep telefonlarının ve baz istasyonlarının elektromanyetik ölçüm sonuçları 1-2 volt/metre sonuçları vermektedir.Türkiye de Baz istasyonları standartlara uygun şekilde olup,% 95 oranında denetlenen baz istasyonlarında bugüne kadar 4-5 V/M değerini geçen istasyona rastlanılmadı.Ege bölgesinde 11 ilde baz istasyonları yakınlarında yapılan ölçümlerde ortalama elektriksel alan şiddeti değeri 4,5 V/m olup 10 V/m nin altındadır. 

3-- Elektromanyetik Alanların Etkileri:

1--Elektromanyetik alanların insan vucuduna etkisi elektromanyetik alan frekansına bağlıdır.                     

2--Elektromanyetik alanların biyolojik etkileri ayrıca  metrekareye düşen akım miktarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.Bu anlamda  akım miktarı(mA/m2)=c olarak ifadesine bağlı olarak c>1000 ise kalbin hızlı veya yavaş çalışması,c=100-1000 ise  sisnir sisteminde aşırı uyarılma ,c=10-100 ise görme problemleri-sinir sistemi değişiklikleri c=1-10 ise  gizli biyolojik etkiler c<1 ise güvenilir sınır.

3—Alman Radyasyon Koruma Komisyonuna göre insan vucudunun alabileceği Elektromanyetik radyasyon  limit değer  2 mA/m2 iken,Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği sınır değer ise 10 mA/m2 dır.

4—Bir otobüste bulunan ortalama 40 cep telefonunun bir BAZ istasyonu ettiğini -bir metro vagonunda  120 kişiden  3 BAZ istasyonu ettiği için toplu taşımada cep tlefonlarının  kapalı tutulmaları sağlanmalıdır. Bu nedenle her türlü toplu taşıma aracında cep telefonu kullanımı yasaklanmalıdır. Hatta kapalı tutulmaları sağlanmalıdır.  

5--200 x 200 metrelik bir yüksek katlı bir apartmanlardan oluşan , her katta dört daire, 20 katlı 5 bloktan ibaret bir site olsun. Her dairede 3 kişi ve bu 3 kişide toplam 4 cep telefonu olsa, 1.600 cep telefonu eder bu da 40 baz istasyonunun bize vereceği zarara eşit ve kanserojen olabilecek ışımaya neden olur.

6--Sadece altlı üstlü oturan toplam 12 dairelik bir komşuluk ilişkisi için yapılan mevcut cep telefonları ile yaratılan etkinin 100 m uzaktaki baz istasyonunun yarısına ulaştığını gösteriyor.

7—Cep Tlf larında baz istasyonu sayısı arttıkça,istasyonun yayacağı elektromanyetik radyasyon değeri limit değerelerin altına düşecektir.

8--Mahalleye dikilen Baz istasyonlarından çok, cebimizdeki ve giderek yaşadığımız alandaki telefon sayısına önemli hale gelmektedir.Kısaca ; kaç dairelik bir insan silosunda oturmaktayız ve o binada olası cep telefon sayısı kaçtır?Yada bindiğimiz otobüste ortalama 40 cep telefonunun bir BAZ istasyonu ettiğini , bir metro vagonu da 120 kişiden  3 BAZ istasyonu ettiğni unutmamak gerekir. Her katta dört daireli, 20 katlı 5 bloktan ibaret bir site olsun. Her dairede 3 kişi ve bu 3 kişide toplam 4 cep telefonu olsa, 1.600 cep telefonu eder bu da 40 baz istasyonunun bize vereceği zarara eşit ve kanserojen olabilecek ışımaya neden olur. Sadece altlı üstlü oturan toplam 12 dairelik bir komşuluk ilişkisi için yapılan hesap, mevcut cep telefonları ile yaratılan etkinin 100 m uzaktaki baz istasyonunun yarısına ulaştığını gösteriyor. 

9-- Baz istasyonu ile cep telefonu arasındaki uzaklık 200 metreyi geçtiğinde, her ikisi de yüksek güçle ışıma yapmaya başlar. Muakyese olarak Cep Tlf düşük güçte ise 250mW, yüksek güçte 2.500 mW enerji yaymakta olduğununa göre, Telefonunuz, 200 metre uzaklıktaki bir baz istasyonu ile görüşürken 100 metredeki bir baz istasyonuna göre sizi 10 kat daha fazla etkiler.

9.1--Baz İstasyonu-Cep telefonu Karşılaştırması:

Baz İstasyonu....60 W....Kule:10 m yüksek.....L=50 m uzakta alan şiddeti.....5-10 V/m

Cep Telefonu.....2W..............900MHz......................L=2,2 cm uzakta alan şiddeti.....400 V/m

Cep Telefonu.....1W................1800MHz...................L=2,2 cm uzakta alan şiddeti.....20 V/m

10--3G de Durum:Kullana geldiğimiz sistemde konuşma amaçlı iletişim için 17kb/s hızında veri aktarımı yeterli iken , telefon ekranında pul kadar bir akan görüntü (video) için ise 250kb/s yani eskiye göre 15 katı aktarım hızı gerekmektedir. Bu da, 15 katı enerji ve ışınım demektir.Bu anlamda Görüntüyü izlenmesi halinde bu durum problem yaratmayabilir ancak tlf kulağa yapıştırılırsa 15 kat enerji de kullanıcıyı etkileyecektir. 90 dakikalık bir maçı ya da filmi ekrandan izlerken, 3 dakikalık normal görüşmeden en az; 90 : 3 = 30 x 15 = 450 katı fazla ışınım almış olacağız. 

11--Yeni Teknoloji Ne Olabilir:Avrupa’da geliştirilmek istenen ve sokak lambalarını ve tavan armatürlerini sigara paketi büyüklüğünde baz istasyonu haline getirecek 4G teknolojisi geliştirilebilirse iletişim mesafesi 3-4 metreye düşeceğinden, gereken iletişim gücü de 5mW yani bir bluetooth gereksinimi kadar olacak bu suretle sağlığa zararı olmaktan çıkacaktır.

12—X Işınları ve Gama işınım radyasyonu yüksek enerjili iyonlaştırıcı radyasyonlar olup-hücrede mutasyon nedenidir.

13--LCD TV ler tüplü ve plazma TV lere göre daha za elektromanyetik alan oluşturdukları için TV de LCD TV tercih edilmelidir.

14--Türkiyede Yüksek gerilim hatları ve trfao binaları yanında yapılan ölçümlerde elektriksel alan şiddeti değeri , birçok yerde sınır değer olan 5000 V/m değerini iki kat aşmıştır. 

15--Baz istasyonlarının konut-işyerleri üstüne izin vermeyip-kavşaklarda 20 m yükseklikli aydınlatma direkleri üzerinde konumlandırmak.Bunun için belediyelerin buna onay ve destek vermesi en uygun çözüm olacaktır. 

16--Bilgi işlem odalarını-Üzerinden baz istasyonu veya yüksek gerilim hattı geçen binaların odalarını- için bilgisayar odalarında dış ortam parazitine- bağlı bilgisayarların bozulmasına karşı bu server odalarını ve konut-işyerlerinde insanların  kanser nedeni olan radyasyonuna karşı özellikle çatı izdüşüm alanını-çatı altını boyadan boya   içten bakır levhalar ile kaplamak-levhaları bakır tel ile birleştirip-toprak hattına bağlamak en iyi çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.Zira GSM Operatörleri ile yapılan sözleşmeler en az 10 yıllık yapılmaktadır.ve de insanların baz istasyonundan 50 m mesafede bulunması gerekir. 

4--Cep Telefonlarının EMR Alanlarına Karşı  Çözümler:

1--Satın  aldığınız cep telefonlarının SAR değerinin düşük olmasına dikkat edin.SAR<1 özellikle 0,50 W/kg altında olan  olan cep telefonlarını tercih edin.( Örneğin Motorola V8 Razr ın SAR değeri 0,35 olup oldukça iyidir.)

1.1--Cep Telefonunuzun SAR(Yaydığı Radyasyon  Sınırını) bilmek için Örnek google den     " cep telefonu markası "nokia 5800 " sar değeri    "     yazıp bakılmalı.   Google listesinden 0,99 W/kg değeri saptanır.Cep telefonu alırken SAR Değerinin 0,50 yakın yada altında olması vede özellikle 1,00 üzerinde olmaması düş SAR  Değerli Tlf  kullanımı için önemlidir.

2--Konuşurken Tlf kulağınıza fazla bastırmayın ve konuşma süresince kulak  değiştirin.

3-- Cep telefonunu kalp, beyin, cinsel organlar gibi son derece hassas bölgelerden uzakta taşıyın.Cep Tlf nu  tıpkı fişe takılan mikrodalga fırın gibi sürekli elektromanyetik radyasyon yaydığı için ön cepte taşınan bu tlf lara bağlı olarak sperm kalitesi düştüğü için çocuk oluşumunda kadında düşük olma riski ve erkeklerde testis kanseri riski sözkonusu olup.

4--Cep tlf ön cep yerine arka cepte telefonun arka yönü anten o tarafta olduğu için dışa doğru olacak şekilde taşınması uygun olacaktır.

6--Çekim kötüyse konuşmayın-Bağlantının yapılıp-yapılmadığını cep tlfnunda  hoparlörü açarak ekrandan takip edin.

7--Bodrum katlarda ve çekim kötüyse pencereyi açarak yada pencere kenarında konuşun.

8--Otomobillerde özellikle hareket halinde pencereyi 2 cm kadar açarak konuşulabilir.

9--Sık sık konuşma yerine mesaj çekin.Özellikle genç kız ve erkeklerin konuşma yerine mesaj çekmeleri uygun bir çözümdür.              

10-20 yaşına kadar Cep tlf kullanan gençlerin kablolu-kulaklıkla veya özellikle  telefonun hoparlörünü açarak  konuşması için ikna etmek.

11--Tlf yatak odanıza sokmamaya çalışınyın. Özellikle Geceleri cep tlf başucundan uzakta tutun veya kapatın. Çünkü biyolojik ritminizi alt üst edebilir.Cep tlf devre dışı bırakmanın en iyi yolu pilini çıkartmaktır.

12--Uzun konuşmalar için belli saatte kulubeden kartlı telefonla- normal sabit  Tlf ile konuşmayı seçin

13--Cep telefonunuzu bağlantı kurulurken ve  ilk açtığınız anda kulağınıza götürürseniz yüzde 50 daha fazla elektromanyetik radyasyona maruz kalırsınız. Telefonu açtıktan birkaç saniye sonra kulağınıza götürmelisiniz.

13.1--Cep tlf ile konuşurken karşınızdaki kişi konuşmayı uzatırsa daha fazla radyasyon almayalım diyerek konuyu kısa yoldan kapatabilirsiniz. Konuşmalarınızı kısa tutun.Kısa konuşma alıışkanlığını geliştirmek gerekir.

14--Tlf olabildiğince üzerinizde  taşımayın.Gece kullanmadığınızda Masanızın çekmecesinde kapalı kalabilir ve öte yandan gündüz yine çekmecede kalıp- ara sıra aramalara  bakabilirsiniz.

15-Evlerde ve okullarda işyerlerinde internet bağlantısı için kablosuz bağlantılar kullanmamak. Bunun yerine kablolu bağlantıları tercih etmek.

16--Hamilelikte acil durum dışında cep tlf nunu kullanmamak şarttır..Hamileler Cep Tlf karınlarından uzakta tutmak zorundadır.

17--Asansör ve otomobil içinde hele birde hareket halindeyken kullanmamaya çalışın. Kapalı yerlerde iletişim sorunlu o lduğu için cep tlf gücünü otomatik olarak arttıracağı için hem araba içinde hemde böyle yerlerde uzun konuşmalar yapılmamalı.Gerekirse açık alanlarda daha rahat çekim yapan yerlerde veya  en yakın pencerenin yanında konuşma yapılmalıdır.

18--Siemens işyerlerinde  cep tlf nun sim kartının takıldığı ve görüşmeleri dahili hattan yaptıran şirket içi mini santral geliştirdi.Bunun için kullanıcıların mevcut sim kartına ilave bir sim kart daha çıkarıp,birini Şirket içi santralde,diğerini de cep tlf nda  kullanabilir.

19--Cep Tlf unun arkasına yapıştırılan Akıllı plastik kartlar kullanılması uygun olacaktır.Bunlar 1-Biopro 2- PhoneShield 3-Alpha Prevent  dir.1-3 yıl ömürlü Biopro çipler ile Cep Tlf-laptop,bilgisayar,ısıtıcı,fön,kablosuz ADLS,gameboy,tost makinesi vs kullanılabiliyor. PhoneShield ın cep telefonunun  kan hücrelerine verdiği zararı en az %74.4 oranında azalttığını kanıtlanmıştır.2--Siser Teknoloji tarafından satışa sunulan  5 yıl ömürlü Alpha Prevent 1 m3 alanda manyetik alan sapmalarını % 97 oranında azaltarak manyetik alanlarını dengeliyor.

19.1--Yapılan bir deneyde yetişkin bir kişinin normal vucut elektrik direnci pens ampermetre ile 1,65 ohm olarak  ölçülmüş olup,cep telefonunda direnç,elektromanyetik radyasyonun vucuda verdiği zarar ile doğru orantılı olarak 1 dk konuşma süresinde 1,98 ohm olarak,2 dk için 3,5 ohm olarak ölçülmüştür.

19.1.1--Biopro çipli olarak yapılan ölçümde 1 dk için 1,82 ohm ,2 dk için 2,7 ohm bulunmuştur.Kısaca2 dk konuşa süresince biopro düşümüne bağlı direnç düşümü-fayda oranı % 77 olarak bulunmuştur.Süre arttıkça biopronun fayda oranı artacağı düşünülebilir.

19.1.2--Bu anlamda cep telefonun verdiği zarar süreye bağlı olarak çok hızlı olarak-üstel bir biçimde artmaktadır.Bu üstel fonksiyonda 1 dk süre eğrinin küçük eğimli doğrusal kısmıdır.Süre arttıkça direnç üstel hale gelmektedir.

20--Cep tlf kişi neşeli olduğunda açar ise kişinin  neşeli bir ruh halinde bağışıklık sistemi daha güçlü olduğu için cep tlf zararlı etkilerinden en az etkilenmek mümkün olur.Kısaca keyifsiz olduğunuzda cep tlf kullanmayıp,yerine kulübeden kartlı konuşmayı tercih edebilirsiniz.

21--Elektromanyetik radyasyonun vucuttaki etkilerine karşı 1-Yemeklerde kimyon kullanmak 2-Ev yoğurdunun tüketimini arttırmak 3-Akik taşlı tepih veya kolye,amber taşlı,ametist taşlı yüzük kolye bulundurmak.Bu taşları arasıra temiz musluk suyu ile yıkayıp yeniden işler hale getirmek. 4-Çilek ile kocakarı yemişi tüketimini arttırmak. 5-Kore ginsengi kullanmak.

21.1--Zeytinyağlı hafif sirkeli+limonlu Pazı,Marul,Roka,tere,kereviz,çeri domates,biberyeşillikleri ,ceviz,fındık,antep fıstığı ,kabak çekirdeği,amasya elması-mandalina,incir,kaysı,alıç ,sardalya-istavrit ,hamisi balığı ,sızma zetinyağı , organik bal ,katkısız odun fırını ekmeği vs bol kullanmak.

21.2--Hergün Orta Tempoda 2 km  yürümek,müzik dinlemek,şükran duyup-ibadet etmek,yardım etmek(terapi),çalışmak,sıkı okumak.Arasıra tatile çıkmak,en az 7 saat uyumak.Bol su içmek.Stesten uzak durmak.Neşeli olmak.Pozitif olmak. 

22- Dünya Sağlık Örgütü, bağışıklık, sinir sistemi ve kafatası gelişimi devam ettiği için bebekler, çocuklar ve gençlerin cep telefonu kullanmamalarını, kullanımın zorunlu olması halinde de günde 10 dakikayı geçmemelerini önermektedir.

23--Cep telefonları insulin pompası-kalp ve kulak aletlerinden en az 25 cm uzaklıkta kullanılmalı.

24--Araç telefonlarının antenleri araçların tepesinde olmalı,

25--Cep telefonu baz istasyonlarının evlerinizin çatısına ve okullara veya yakın çevrenize takılmasına izin vermeyin. (Yeni Zelanda, ABD ve İngiltere'de bu konuya halk sahip çıktı.

25.1- Evinizin karşısında bir anten varsa, diğer cephelere bakan odalarda daha çok vakit geçirin.

26--Çevre Bakanlığı 11.05.2000 tarihli baz istasyonları ile ilgili genelgesinde valilere sorumluluk-TÜBİTAK ve Üniversitelere denetleme ve ölçme yetkisi vermiştir.

 

 4.1--Cep Telefonları-Genel Bilgi

1--Dokuların Özgül Soğurma Oranı-SAR  Sınır Değerleri

Halk..................................... 0,08 W/kg   ,  Elk.Meslek..........................  4  W/kg 

2-- Düşük SAR Değerli Tlf Markaları

1-Samsungun E350-D410-D500-D600-D800-D830-E350-E900

2-Nokia 9200-9300 serisi-8890-8910-9210-7260-7270-N71.N90

3-LG 7100.G5300        4-Siemens S40-S65-U15-ST60-S55     5-Sony Ericsson-K700-T68-SH888

6-Panasonic-X70-X400-Z70-P314-G50-G51E       7-Motorola-V80-V60i-V60g-V3X 

3--Cep Telefonu  SAR Değerleri-W/kg Tablosu

Philips Diga--1.06  //  Ericsson SH888--0.42  //  Siemens C25--0.72  // Nokia 8810--0.22  //

Nokia 6150--0.69  // Nokia 6110--0.87     // Nokia 3210--1.14  // Nokia 3110--1.25  //

Nokia 6290--0.47   //  Nokia 8800--0.50  // Nokia E51--1.40   //  Nokia 9300--0.07  //

Nokia 6510--0.81- Nokia N73--0.92-Nokia 6600--0.80--Nokia N70--0.95-Samsung E300--0.51-- Samsung D900--0.82 --Samsung D500--0.31--Samsung D500--0.31-Samsung F210--0.20 

4--Cep Telefonunuzun SAR(Yaydığı Radyasyon  Sınırını) bilmek için google dan SAR Değerleri yazıp çıkan sitelerden tablo değerlerine bakıp araştırma yapılabilir.

Örnek google den     " nokia 5800 sar değeri    "     yazıp bakılmalı.   Google listesinden 0,99 W/kg değeri saptanır.Cep telefonu alırken SAR Değerinin 0,50 yakın yada altında olması vede özellikle 1,00 üzerinde olmaması düş SAR  Değerli Tlf  kullanımı için önemlidir. 

5--Cep Tlf una yapıştırılan Akıllı plastik kartlar: 

a)-Avusturyalı Bico tec firması geliştirdiği cep tlf  radyasyonuna karşı  dalga yayarak,cep tlf radyasyonun etkilerini en aza indiren akıllı plastik cipler(cep tlf arkasına yapıştırılıyor) Siser Teknoloji tarafından satışa sunulan  5 yıl ömürlü Alpha Prevent 1 m3 alanda manyetik alan sapmalarını % 97 oranında azaltarak manyetik alanlarını dengeliyor.Ölçümlenebilme özelliği olduğu için bu anlamda tek ürün.Cep tlf SAR Değerleri üzerinde bir etkisi yok.

b)-- PhoneShield'in için İngiltere’de Bağımsız Coghill Laboratuarlarında yapılan araştırmalar, PhoneShield'in, özel kristal teknolojisi sayesinde, cep telefonu radyasyonunun kan hücrelerine verdiği zararı en az %74.4 oranında azalttığını kanıtlamıştır. PhoneShield' ın kullanım süresi minimum beş yıldır.

c)-**Biopro isimli çipler, MRET-Moleküler rezonans yöntemiyle etki eden diğer bir deyişle elektromanyetik dalga algılandığında  kendi kendine aktif oluyor ve düşük frekanslı karşı dalga yayarak algıladığı dalganın niteliğini değiştiriyor.Algılanan dalga doğadaki gibi düzensiz hale geldiğinden kişiye zarar vermiyor.Gelen radyasyonun etkileri de minimum oluyor.3 yıl ömürlü Biopro çipler ile Cep Tlf-laptop,bilgisayar,ısıtıcı,fön,kablosuz ADLS,gameboy,tost makinesi vs kullanılabiliyor.

d1)-Çok yapılan spor ile vücutta biriken her türlü toksin atılırken,aynı zamanda elektromanyetik radyasyona karşı da yoğun direnç oluşuyor.Yapılan  çok spor yapmak suretiyle direnci 100 olan ve parmak uçlarıyla yapılan bir direnç testinde,biopro olmadan 1,5 dk lık cep tlf ile yapılan testte  biopro olmadan direnç  67 ye düşerken,biopro ile tekrar normal 100 değeri çıkabiliyor

d2)--Biopro  koruması kanıtlamak için yapılan testlerde:

1-Koruma olmadan yapılan konuşmada mikroskopta  kan hücrelerinin topaklandığı-Biopro korumalı yapılan konuşmada ise kan hücrelerinin normal kan hücreleri gibi topkalanmadan kaotik dolaştığı

2-Beyin tomografisinde koruma olmadığında bütün beynin etkilendiği ve kan akışının hızlandığı-biopro korumalıda ise elde edilen tomogarfi görüntüsünün normal görüntüye yakın olduğu

3-Beyinden alınan EEG sinyallerinde ise koruma olmadan yapılan konuşmada beyin dalgalarının kaotik yapısını kaybedip-rezonanasa zorlandığı ve dalga şiddetlerinin arttığı ve bozuk dalga kümeleri oluştuğu-biopro korumalı konuşmada ise EEG sinyallerinin normale yaklaştığı saptanmıştır.   İstabul Biopro Tlf:212.2823240-Adres:www.bioproturkey.com                                                                                                                 




Makalenin İzlenme Sayısı : 238

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.