MAKALELER / Tatlı Üretiminde Kullanılan Fruktoz Şurubunun Biyolojik Etkileri-1






Tatlı Üretiminde Kullanılan Fruktoz  Şurubunun Biyolojik Etkileri-1                                                                                                          

1--GDO lu mısırdan üretilen şurupta glikozun 4 katı früktoz şekeri bulunmakta.

2--% 42-55 arasında fruktoz içren şuruplar sıvı olarak meşrubat ve bisküvi sanayinde-çeşitli hububat ürünlerinde,süt ürünlerinde, dondurmada,dondurulmuş gıdalarda ,ucuz baklava ve diğer tatlıların üretiminde ve hatta turşu ve konservelerde  maliyeti düşürdüğü için kulanılmaktadır.

3--Burada fruktoz şurubu tarımsal üretimde ve gıda üretiminde neden tercih edildiği sorusuna cevap olarak şu söylenebilir.

2.1-Tarımsal üretimde fruktoz şurubu üretimi bol olan GDO-Genleri Modifiye Edilmiş (içine kurtlar-ve diğer zazarlılar yemesin diye yabancı gen ithal edilmiş)-oysa en iyi elma elma kurdunun yediği elmadır.

2.2--Doğada bir canlı-zararlı diye tabir ediliyor-mutlaka kaynağına faydası vardır.Doğa  biri diğerinin sırtından geçinsin diye herhalde tasarlamaz.Anadoluda tarlaya buğday atılırken 2 ölçek bana-1 ölçek kurda-kuşa vs atılır 

2.3--Aynı zamanda doğanın  milyonlarca yılda yavaş yaptığı mutasyonu-ki insan ve doğal çevresine uygun olarak yapar.Laboratuvarda çok kısa sürede yapılırsa olsa olsa bunun ardında yüksek kar marjı anlayışı yatar ,doğa ve insan bünyesine uygunluk düşüncesi değil)

2.4-Fruktoz Şurubu  mısırdan üretilmekte olup,sanayinin kullanacağı biçimde su gibi akışkan bir tatlandırıcıdır.

3--Früktoz insan metabolizmasına uygun olmayan bir şeker türü olup,şeker metabolizmasını düzenleyen insulin salgısına etki etmediği için doyum hissi oluşmadığı için habire yemek-içmek hissini tetiklemekte olup,vücuda alındığında hızla bir kan yağı olan trigliseride çevrilmekte ve iç organlar ve karında yağ olarak depolanmakta-obezlikten sorumlu tutulabilmektedir.

4--ABD de Nurses Heallth Study 18 yıllık araştırma ve diğer araştırmalar pancar şekeri sakarozun pankreas kanseri arasında ilişkisi bulunmadığı halde  mısır nişastasından yapılan früktoz ile pankreas kanseri arasında  istatistiksel anlamda ilişki bulunmuştur.

5--Vucut kitle indeksi ile kola ve benzeri aşırı fruktoz içeren gazlı içeceklerin tüketimi arasında pozitif ilişki bulunmuştur.

6--Fruktoz bağırsaklardan emilimi  glikozun yarısı kadar olup vucut tarafından tercih edilmediği için doğa onu meyvelerde posası ile tasarlamıştır.Amaç  bağırsaklardan yavaş olarak emilsin.Meyve suyu içildiğinde Posalı olarak içilirse uygun olur aksi takdirde kana aşırı miktarda fruktoz  karışır.Bu nedenle meyve suyu üretiminde saf meyve suyu yerine posalı ve katkısız meyve suyu üretimi  hem insan sağlığına uygun bir üretim olacaktır  hem de şirketler sağlıklı ürün ürettiği-sağlıklı ve uzun ömürlü ticaret yapıldığı  için uygun olacaktır.

7--Glikoz ve galaktoz sodyum yani tuza bağırsaklardan emilimi yemek tuzuna bağlıdır.Bunun için patetes yenirken tuz alınması ve bu şekilde yemeklere tuz katılması doğrudur.

8--Fruktoz glikozun aksine  malonil CoA üretimini engelleyerek yemek davranışını artırdığı için insanlar hızla obezleşmektedir.

9--Fruktozun kanda yıkılıp enerji üretilmesi sürecinde glikozun aksine  bir kontrol mekanizması olmadığından   kanda ve karaciğerde  aşırı yağlanma ve buna bağlı kalp-damar-yüksek tansiyon-karaciğer hastalıkları ana nedenler oluşabilmektedir.

10--Fruktoz ile beslenme  sonucu yağ üretimi yağ dokusunda azalırken karaciğer ve kanda yağlanma artmaktadır.Ayrıca glikoz metabolizmasını da bozarak glikozun yağ dokusunda yağlara dönüşümünü engeller.

11--Aynı zamanda nişasta bazlı früktozun yani fruktoz şurubunun kullanımı ile siroz,karaciğer kanseri,şeker hastalığı arasında ilişki olduğuna dair raporlar mevcuttur.

12--Öte yandan aşırı fruktoz tüketimi böbrek hastalıları ve şeker hastalığı için risk faktörüdür.

13--Sonuç olarak kamu sağlığı için şeker kurumu tarafından Avrupa da % 0,5 altında olan-ABD de ise % 2 olan mısır şurubu kotası % 15 den % 1 indirilmeli ve meşrubat ve bisküvi-tatlı üretimi için gerekli olan şeker pancar şekerinden-sakkarozdan karşılanmalıdır.                                                                                           

Kaynakça: Dünya Gazetesi-Yorum/İnceleme/Şeker Raporu 2-Bilim ve Teknik Dergisi-Fruktoz Şurubu-Şubat-2011





Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.