MAKALELER / Bilgi Teorisi-Bilgi Akışı Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi





Bilgi Teorisi-Bilgi Akışı Akışkanlar Mekaniği Benzeşimi:

1--Giriş:Akıllı davranış kurallarına uygun mikro işlemciler ile akıllı davranış saglanabilir. 1-Akıllı davranış mikro dünyada bir davranış biçimidir.Bu anlamda mikro parcacıklar (foton/elektron/nöronal iletişim(nörotransmiter aktivasyonu)) akıllı davranış biçimine sahiptirler.Kısaca ortamda ilerlerken akıllıca davranırlar.

2--Örnegin fotonun akıllıca davranış kuralları R.Feynman ın Kuantum Elektrodinamigininin Teorisini kurmasına neden olmuştur.(Kuantum Elektrodinamık(KEDİ)-Richard Feynman-NAR yayınları).

2-Akıllı davranış için Akışkanlar Mekanigi-Kuantum Mekanigi-Bilgisayar bilimlerinden yaralanılabilir.

2-Akışkanlar Mekanigine göre:1-Sistemdeki bilgi akışı laminar sınırlarda olmalıdır ki saglıklı bilgi üretimi olsun.Akışın lamimar yada türbülanslı akış olup olmadıgı Reynolds sayısı adı verilen bir boyutsuz sayı ile anlaşılabilir.

3--Reynolds sayısı belli bir degerin altında iken akış Laminar/bu eşik degeri aşarsa önce yarı türbülanslı akış ardından türbülanslı akış oluşmaya başlar.

4--Türbülanslı akışta akıllıca davranış yoktur.

4.1--Reynolds sayısı 1-akış hızı-Akışın geçtigi kanalın capı yada alanı-akışın içerigi(yogunlugu) ile dogru

4.2--bilginin akıcılıgı yani vizkozitesi ile ters orantılıdır.

5--Anılan parametreler ile oynayarak bilgi akışının laminar veya türbülanslı olması saglanabilir.

6--Ayrıca türbülanslı akışta direnclere giden enerji yani bilgi karmaşasına harcanan enerji anormal olup sadece akış hızının karesine baglıdır.

7--Normal akıl saglıgı insanlarda nöronal bilgi iletişimi laminar olup/şizofrenide nöronal iletişimin türbülansa kaydıgı ve merkezi sinir sisteminin aşırı bilgi direnci enerji kaybı yada(nöronlar enerji olarak sadece glükoz kullanır) glükoz yıkım hızı anormal artıp sistem bilgi transformasyonunda gerilemiş yani regresyona ugramıştır.

8--Bu nedenle sizofrenik yaşam ilkel bir yaşam olup sistemin regresyona.ugramasından kaynaklanmaktadır.

9-Kuantum Elektrodinamigi teorisi akıllı davranış elde etmek için kurallar ve teorik temel oluşturabilir(Davranışcı anlamda)Bu anlamda bilgi oklarla ifade edilmeli.Bilginin gerçek.Olasılık(dalga) fonksiyonun çökmesi ile mümkündür.Bu durumda yeni bilgi açıga çıkar.

9.1--Bilgi oklarla ifade edilmeli olası okların(koklama) toplamının karesi olayın gerçekleşmesi olasılıgını gösterir.

10—Beyinde degişik nörotransmiterler(mantık DA/keyif 5HT) değişik amaçlarla kullanılabilir.

11--Mantık işlemciler akıllı davranış sahibi olarak tasarlanacaksa mutlaka kuantum mekanik kurallara uygun tasarlanmalıdır.Bu anlamda noronal iletişim en iyi örnektir.

12--Buna göre Bilgi nöronal iletişime uygun tasarlanırsa bu iletişimde aktivasyon durumlarına lojik Kapılar gelir ki lojik kapılar temel mantık işlem elemanlarıdır(bole cebirine göre)ayrıca Nöronal iletişimde norotransmiterler anahtar/reseptörler kilit rolü oynamakta.

12.1-- Nörotransmiter sinaptik ortamda kuantum mekanigi kurallarına(kuantum elektrodinamik) Uygun olarak plank sabitinin katları biçiminde salınmakta reseptör(kilit) birleşmektedir.

12.2--Farklı bilgi türleri farklı nörotransmiterlere ile gruplanabilir.Ayrıca nörotransmiter Aktivasyon bir dalga fonksiyonu olup aktivasyon genligi ve frekansına sahiptir.Aktivasyon frekansına göre aynı gruptaki bilgiler farklı derecelerde işlenebilir.

12.3--Sinaptik Ortamın kalınlıgı ve yapısı degiştirilerek aktivasyon belli bir yansımayla(max %16-Reupteyk blokaj) ortamda respetöre ulaşır.Sinaptik ortamın yapısı degiştirilerek dalga Tam yansımaya ugratılabilir(blokaj).

12.4--Bilgi bu anlamda noranal olarak işlenecekse Öncelikle bilgi fonksiyonu dalga fonksiyonuna çevrilmelidir(fourier serisi ile) Bu anlamda bilginin 1-genligi 2-frekansı olmalıdır.4-Nöral netvorkatan yaralanarak:

1-Problem çözmede problem işi(enerji) ifadesi E=k.F=V.t.L.q olarak ifade edilebilir.E:probleme harcanan enerji F:Bilgi fonk. Genligi //V(byte/s):bilgi işlenim hızı T:problem çözme süresi//L:nöral agın uzunlugu yada katman sayısı(sinaps sayısı İle dogru orantılı)//q:agırlıklar(reseptörlere baglanma hızı ile dogru orantılı) ve degişimi Kaotikdir.(kaotik agırlık degişimi için kaosun lojistik denklemi kullanılabilir).

2--q baglanma Hızı ile dogru orantılıdır.ayrıca genetik algoritmalar yazılımda kullanılabilir.

3--Çok enerji harcayan(genligi büyük) problemlerde 1-hız-süre-katman sayısı arttırılabilir.Yukarıdaki anlatıma uygun bilgisayar yazılımları ile problemler çözülebilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 232

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.