MAKALELER / Yorgunluk- Nedenleri-Çözüm Önerileri





Yorgunluğun Nedenleri:


1—Hormonlar:Uzun Süreli gerginlik adrenalin bezlerini boşaltıp yorgunluk hissine neden olabilmektedir.


2—B Vitaminleri:B vitaminleri de enerjiyi artırması açısından sihirli reçete olarak değerlendirilseler de, bunların B vitamini eksikliği söz konusu olmadıkça herhangi bir etki yaratabilecekleri yönünde kuşkular bulunmaktadır.Özellikle vücutta metilasyon süreçlerine katkısı olan B12 nin yorgunluğa karşı faydası olabilir.B12 nin ileri yaşlarda mide yolu alınmasında faydası azaldığı için belli değerin altına düşünce enjeksiyon-iğne yaptırmak en uygun çözüm yolu olabilir.


3—Flavonol:Sütsüz siyah çikolata, şarap ve çay gibi ürünlerde bulunan flavonol adlı maddenin beyne kan akışını az da olsa güçlendirdiği yönünde birtakım kanıtlar var. Öyle ki, bu ürünleri tüketmek beynin işlevini ve canlılığını tetikleyebilir.


4—Egzersiz:Uzmanlar beyne kan akışının sağlanmasında egzersizin çok daha etkili olduğunu ifade etmektedirler.Sabah-akşam-güneş doğarken-güneş batarken 45 dk hızlı yürüyüş önemli.


5—Susuzluk:Yorgunluğun belli başlı nedenlerinden birinin susuzluk olduğu sövlenir.Özellikle bunu kanıtlar da var. Bir araştırma “hafif  sıvı yitiminin” bedendeki su yoğunluğunun normalin yüzde 1.5 altına düşmesinin yorgunluğun yanı sıra, özellikle genç kadınlarda, odaklanma güçlüklerine de yol açtığı ifade edilmektedir.Öte yandan, %2’lik bir düşüş kişinin susuzluk çekmesi için yeterli.


6—Demir:Demir eksikliğinin yorgunluğa yol açtığı bir gerçek. Erkeklerin yalnızca % 3, kadınların da % 8’ine demir eksikliği anemisi tanısı konurken, demir destekleyici ürünlerin geri kalanlar için güç verici bir etkisi olabileceği yönünde birtakım kanıtlar var.


6.1--Demir eksikliğinin matematik yetenek-odaklanma ve hafıza sorunlarına vede kulak çınlaması yol açabileceği kanıtlanmıştır.Demir kaynağı olarak harnup-keçiboynuzu pekmezi,üzüm pekmezi,ciğer tava-dalak tava,balık tava önerilebilir.





Makalenin İzlenme Sayısı : 161

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.