MAKALELER / Yerli İlaç İçin İlaç Sanayi Müsteşarlığı Kurmak





Yerli İlaç İçin İlaç Sanayi Müsteşarlığı Kurmak:

 

1--Yerli aşı araştrrmalarına yönelik laboratuvar kuran ve aşı geliştirilmesi-üretilmesi konusunda çalışmalar yürüten Hacettepe Universitesi'nin Eczacılık Fakültesii Dekanı Bülent Gümüşel, yerli ve yabancı firmaların Türkiyede ilaç üretimine yönelik ilgisini artrrmak için Savunma Sanayii Müsteşarlığı benzeri bir yapının oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

2--Gümüşel, ilaç sanayinin kurulup geliştirilmesi için 20-30 yıllık bir zaman gerektiğini belirterek bu sürecin Türkiye için hızlanması yönünde ilaç Sanayii Müsteşarlığı yada Dairesi kurulmasını önerdi.

 

3—Gümüşel , Türkiye'de atılan adımlar doğru ama bu adımların daha hızlı atılması gerekiyor. Bir de bunları koordine edecek koordinasyonu yanında karar verip uygulayacak yapılara ihtiyaç var.

 

4--Türkiye'nin ilaç sanayi konusunda planlama aşamasında olduğunu,uygulamaya geçen adımların henüz atılmadığını belirten Gümüşel,oluşturulacak müsteşarlık ya da dairenin Koordinasyon yanında karar alıp, bu kararı uygulayacak bir yapı alması gerektiğini altını çizdi.

 

5—Bülent Gümüşel, ilaç üretiminde yatırımcıların 5 konuya odaklandığını vurguladı. Bunlar 


1--Ar-Ge,


2-- ilaç ruhsatlandırması,


3--ilaç fiyat politikası


4-geri ödeme (genel sağlık sigortası kapsamında kamu ödeme kurumu)


5—ihracat imkanları olarak sıraldı.

 

Kaynak:Dünya Gazetesi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 155

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.