MAKALELER / İstanbul Ekonomisi







İstanbul Ekonomisi:

 

1--Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) şehirlerin ekonomik büyüklüklerine dair açıkladığı en son veri 2017 yılından.

 

1.1--Buna göre İstanbul, 970 milyar TL büyüklüğündeki gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) ile Türkiye ekonomisinin% 31'ini oluşturuyor. Bu da o dönemin kuruyla 257 milyar dolar demek.

 

1.2--Bu da yine 2017 verilerine göre İstanbul ekonomisinin Finlandiya, Mısır, Portekiz, Yunanistan, Katar gibi ülkelerden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğu anlamına geliyor.

 

1.3--Aynı verilere göre İstanbul'da kişi başına düşen GSYH 65 bin TL.Türkiye genelinde ise kişi başına düşen GSYH 38,6 bin TL.

 

2--Ticaret verilerine baktığımız zaman ise Türkiye'den gerçekleşen ihracatın %50 sinin İstanbul'dan gerçekleştiği görülüyor.

 

3--İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde ilk 10 sırada yer alan şirketlerin %50 si İstanbul merkezli.

 

4--Son 10 aydır yavaşlama sürecinde olan İstanbul İmalat PMI verisi Mayıs ayında 47,1 olarak kaydedildi.İstanbul İmalat PMI, imalat sanayinin kaydettiği performansı göstermek amacıyla tasarlanan bir performans göstergesi.Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde ediliyor.

 

4.1--50 değerinin üzeri sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor.

 

5--İstanbul'da istihdam ve işsizlik-TÜİK'in Türkiye genelinde açıkladığı son verilere göre Şubat ayında işsizlik oranı % 14,7 oldu.

 

6—İstanbulda Enflasyon:

Yine İTO'nun açıkladığı Toptan Eşya Fiyatları Endeksi'ne göre bir önceki yılın Mayıs ayına göre toptan eşya fiyatları bu yıl % 23,56 yükseldi.

 

7--İstanbul'da konut sektörü-TÜİK'in en son açıkladığı 2019 yılı ilk çeyrek büyüme verilerine göre inşaat sektörü yıllık olarak yüzde 10,9 daraldı.

 

7.1--Türkiye'deki konut satışlarında yüzde 18,3 ile en büyük payı alan İstanbul'da Nisan ayında satılan konut sayısı ise 7.519 oldu.Merkez Bankası'nın konut fiyatlarındaki değişimi incelemek için yaptığı ölçümlere göre ise Mart ayında İstanbul'da düşüş yaşandığı görülebiliyor.TCMB'nin hesapladığı Konut Fiyat Endeksi (KFE), İstanbul için Mart ayında yüzde 0,29'luk bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

 

8--Bir finans şirketi olan Mastercard'ın Küresel Destinasyon Şehirleri Endeksi'nin 2018 verisine göre İstanbul, yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği şehirler arasında dünyada sekizinci sırada yer aldı.

 

8.1--Buna göre ilk dört ayda İstanbul'u 4,3 milyon yabancı ziyaret etti. Bir önceki yıla göre yabancı turist sayısındaki artış yüzde 13.Aynı dönemde Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turist sayısı ise 8,7 milyon oldu.

 

8.2--Böylece İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı, ülke genelini ziyaret eden yabancı turistlerin yarısını oluşturuyor.

 

8.3-- Turizm gelirinin %80,3'ü yabancı ziyaretçilerden, %19,7'si ise yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarından elde edildi.

 

Kaynak: www.bbc.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 504

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.