MAKALELER / Sigarayı Bırakmada Akupunktür- Hipnoz ve Biorezonas Yöntemi





Sigarayı Bırakmada Akupunktür- Hipnoz ve Biorezonas Yöntemi:

 

1—Genel Bilgi:

 

1--Sağlığa Evet Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek , derneğin verilerinin 2011-2016 yılları arasında Türkiye’de tütün tüketiminin arttığını gösterdiğini söylüyor ve nüfus başına tütün kullanımının

2011’de’deki……. 1.11 kilogram olan miktarının

2016’da…………. 1.46 kilograma çıktığım söylüyor.

 

2--Sigara tüketim hızı son yıllarda arttığı söylenen Türkiye bu kategoride dünyada Pakistan’dan sonra ikinci sırada.

 

3--2015 yılında hazırlanan rapora göre Türkiye’de sigara içenlerin nüfusa oranı yüzde 23.8. Bu yaklaşık 15 milyon kişi anlamına geliyor.

 

4—Türkiyede Sigara üretiminde yabancı firma oranları %90 ın üzerinde olup,bu firmalar tütün alımlarını ağırlıklı olarak yurtdışından yapmakta.Kamu bu firmaların yurtiçinden alım yapmasını sağlayabilir mi.

 

5—Tütün sigaranın işlenmemiş hali olup,sigara üretimiminde tütünden-tütünü işlemeden sigara üretilebilir mi.Zira sigara üretiminde ciddi anlamda kimyasal vs işlenme ve katkı sözkonusu olabilmekte.

 

2—Sigara Bırakmada Kullanılan Yöntemler:

 

1—Akupunktür Yöntemi:

1.1— Akupunktur sigarayı bırakmak isteyenlerin yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Dr. Seran Geçer Demirhanoğlu, uygulamayı şöyle açıklıyor: “Tedavinin ana kaynağı, insanda var olan serotonin ve endorfin adı verilen maddeler. Bu maddeler beyinde, rahatlık, hoşluk, keyif ve huzur gibi duygular ile ilgili.

 

1.2--Sigara içenlerde maddelerin salgılanmasını tamamen sigara üstlenir. Dolayısıyla vücut otonomisini kaybeder. Keyif, üzüntü ya da dertlenme durumlarında sigaraya yönelmenin sebebi budur.

 

1.3--Tedavi başlarmda ilk hafta vücut serotonin salgılama işini gerçekleştiremediğinden zorluklar yaşanabilir ancak bu süreç sadece 72 saat sürer.” Bu yöntemle başarı oranın

% 80-85 civarında.

 

1.4--Akupunktur özel iğnelerle uygulanan bir tedavi. Dolayısıyla tüm akupunktur uygulamalarında tek seferlik steril iğneler kullanılıyor.

 

1.5--Sigara bırakma tedavisinde iğneler hem vücutta hem de baş bölgesine yerleştirilip kulak akupunkturu ile de destekleniyor.

 

1.6-- Dr. Murat Topoğlu, akapunktur ile sigara bıraktırma konusunda Türkiye'deki en marka isimlerden biri. Kendi özel yöntemi olan Topoğlu tedavinin garantili olduğunu söylüyor.

 

2—Hipnoz Yöntemi:

 

2.1--Sigara bırakma yöntemlerinden biri olan hipnoz, kişiyi bir yere odaklayarak ve telkinler vererek bilinçaltına inme tekniği olarak geçiyor. Uzmanlara göre hipnoz bir uyuma halinden öte bir uyanış olarak tanımlanıyor.

 

2.2--hipnozla sigara bırakma seanslarında hipnoz uygulanan kişiyi pek fazla konuş-turmadıklarını daha çok telkin verdiklerini belirtiyor. Her bağımlılığın altında birçok travma yattığını kaydeden Uz. Pedagog- Psikoterapist Soner Koşan seans sürecini şöyle anlatıyor:

 

2.2.1--Bu travmaları iyi analiz edebilmek, çözümleyebilmek için öncelikle bir ön görüşme yapılır ve hikayesi alınır. Bağımlılığın tarihçesine bağlı , olarak ya terapi sürecine geçilir veya hemen hipnoz seanslarına alınır.

 

2.2.2--Psikoterapinin kaç seans süreceğini önceden kestirmek mümkün değil lâkin hipnozla sigara bırakma ve zayıflama süresi ortalama 5-6 seans arası sürüyor.”

 

2.3--hipnoz seansı sonrasında kişilerin çoğunlukla sigara içmediklerini belirten Koşan, başarı oranlarının % 94 olduğunu ifade ediyor. Normalde  % 50’lik bir oranın iyi sayıldığını

 

3—Biorezonans Yöntemi:

 

3.1--Bio-Rez. Terapisti ve Uzm. Psikolog Ayça Özkan, sigara bırakma seansında kişinin içtiği sigaranın frekans kalıbının elde edildiğini anlatıyor.

 

3.2--Daha sonra da bu değerlerin biorezonans ile sigara bırakma terapisinde kullanıldığını belirtiyor. Bu sayede sigara içindeki maddelerin vücutla kurduğu elektromanyetik bağın kırıldığını anlatan Özkan, bu maddelerin vücudu terk etmesi uyarısı yapıldığını belirtiyor.

 

3.3--Uygulamanın yan etkisinin olmadığını söyleyen Özkan, tek bir seansla çözüm alındığının altını çiziyor.

 

3.4--Biorezonans seansı öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunları Özkan’a soruyoruz. Özkan da tedavinin olduğu günden itibaren danışanların kendilerini gözlemlemeye dikkat etmeleri gerektiğini ifade ediyor. “Sigara içerken ve bırakmaya çalıştıklarında neler yapabildiklerini, neleri yapamadıklarını, arasındaki farkı not alıp terapistleriyle paylaşabilirler” .

 

3.5--Özkan, seans öncesinde ve sonrasında kahve, çay ve alkol içilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor.

 

3.6--Ayrıca günde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini belirten Özkan, “Kırmızı et ve kahve üç gün, gazlı ve alkollü içecekler iki hafta tüketilmemeli.

 

4—Yorum:

 

1--Kişi sigarayı zihninde bırakmaya başladığında tedavi seçenekleri ona yardımcı olacaktır.

 

2—Sigara içen insanların akciğer vs korumak için organik-probiyotik beslenmeleri(turşu,ev yoğurdu,mayalı ekmek)-sporlarını yapmaları-ucuz tatlılardan uzak durmaları-tere,roka,taze sarımsak,yeşil elmayı,enginarı beslenme listelerinden eksik etmemeleri önemli olup,yoğurdun suyunun sigaranın zararlarına karşı faydalı olduğu ifade edilmekte.

 

Kaynak:Para Dergisi-20-26.08.2017-s:45





Makalenin İzlenme Sayısı : 162

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.