MAKALELER / Sağlık Bakanlığı Ulusal Yapay Zeka Ağlarını Kurmalı





Sağlık Bakanlığı Ulusal Yapay Zeka Ağlarını Kurmalı:

 

1--MIT araştırmacılarının geliştirdiği yeni sinir ağı (nöral ağ), nasıl konuştuğuna bakarak o kişide depresyon belirtileri olup olmadığını tespit edebiliyor. Her çeşit konuşmaya, sohbete, röportaja uygulanabilen bu sistem sayesinde, başka hiçbir bilgiye ihtiyaç duyulmadan bir insanın depresyonda olup olmadığı başarılı bir şekilde tahmin edilebiliyor.

 

2--Daha önce bazı araştırmacıların geliştirdiği başka bir yapay zeka uygulamasının, çeşitli Instagram gönderilerini inceleyerek depresyonu tespit edebildiğini görmüştük. 


2.1--Ancak bu uygulama ile MIT’nin uygulaması arasındaki en önemli farklardan birisi, bu uygulamada bazı özel soruları cevaplandırması gereken hastalara ihtiyaç duyulması ki bu durum nasıl ve ne zaman kullanılacağı konusunda uygulamaya kısıtlamalar getiriyor.

 

3--MIT’nin yapay zekası ise hiçbir soru ya da cevaba ihtiyaç duymadan çeşitli konuşma kalıplarını kullanarak depresyonu tespit edebiliyor. 


3.1--Her çeşit konuşma ve sohbete uygulanabilen bu sistemin potansiyel kullanım alanlarına bakılırsa bu uygulama, telefonumuzdaki sohbetlerimizi inceleyen ve yolunda gitmeyen bir şeyler tespit ettiğinde uyarılar gönderen bir akıllı telefon uygulaması olarak günün birinde karşımıza çıkabilir gibi görünüyor.

 

4—Yorum:

 

1—Sağlık Bakanlığı kendi bünyesi içinde ulusal yapay zeka enstitüsü oluşturursa bu enstitünün oluşturacağı ulusal yapay zeka programları çeşitli hastanelerde kullanılabilir.

 

2--Zira yurt dışında üretilen yapay zeka programlarının yerli versiyonlarında sorun çıkabilir şöyle ki bu ağların teşhiste kullanılabilmesi için uzun bir bir veri seti ile eğitilmesi gerekli.

 

3--Yabancı veri seti ile eğitilen yapay zeka programları üretilen ülke verilerine göre yorum yapabilir.Örneğin psikiyatrik tanıda kullanılacak bu programlarda veri setine bağımlılık daha yüksek olabilir.

 

4—Yukarıdaki nedenlerle burada iki yol izlenebilir.Yurt dışından alınan program eğitilmesi yurt içinde üretilen verilerle yapılabilir yada Tübitak ile işbirliğine gidilerek program herşeyi ile yurt içinde üretilir ve bu teknolojinin knowhov una sahip olunur.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/haber/mit-depresyonu-tespit-edebilen-yapay-zeka-gelistirdi





Makalenin İzlenme Sayısı : 176

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.