MAKALELER / Reflü İlaçları Felç Riskini Artırıyor





Reflü İlaçları Felç Riskini Artırıyor

 

1--Yaygın olarak kullanılan reflü ilaçlan ile demans, böbrek ve kalp problemleri arasında bir bağlantı olup olmadığı hâlihazırda araştınlıyor. Bu listeye yeni bir sağlık sorunu daha eklenmek üzere.

 

1.1--Danimarka’daki Kopenhag’daki Danimarka Kalp Vakfı’ndan araştırmacılar 1997-2012 yıllan arasında reflü şikâyetiyle mide endoskopisi yaptıran hastalan inceledi. Çalışmada hastaların yaklâşık 9500’ünün beyindeki bir damarın kan pıhtısıyla tıkanması sonucu ortaya çıkan iskemik inme yaşadığı tespit edildi.

 

2--Amerikan Kalp Derneğinin15 Kasım 2016’da yapılan yıllık toplantısında bir reflü ilacı türü olan proton pompası baskılayıcılan alan hastalarda felç riskinin %21 daha yüksek olduğu açıklandı.

 

2.1--İlacı en düşük dozda (alınan ilaca bağlı olarak günde 10-20 mg) alan kişiler yüksek risk taşımıyor. Ancak ilaç en yüksek dozlarda alındığında risk artıyor.

 

2.2--Örneğin Prevacid günde 60 mg’dan fazla alındığından risk %30 artıyor, Protonix adı verilen ilaç günde 80 mg’dan fazla alınırsa risk %94 artıyor. Prilosec ve Nexium içinse felç riski bu aralığın altında

 

3--İnsanlar genellikle bu ilaçlan yeterli sebep olmadan uzun bir süre kullanıyor”. Hastaların bu ilaçlan kullanmalan gerekip gerekmediğini öğrenmek için mutlaka doktorlanna danışmaları öneriyor.

 

4—Yorum:Reflü mide kaynaklı ise midedeki gastrit vs çözmek gerekir.Midede yaşayan heliobakteri adlı bakteri mide yaralarında önemli faktör.Bu bakteri asidik ortamda yaşıyor.


Bu bakteri antibiyotik kullanmadan mide ortamı bazik hale getirilse belli süre sonra mideden defi hacet olabilir.


Bunun için mideyi bazik hale getiren zeytin yağlı kudret narı,sabah-akşam sıcak suda haşlanmış 1- adet patetes aç karna kullanılabilir.

 

4.1--Reflüde vs en önemli kural mideyi yakan-ekşiten gıdaları dışarıda bohça-börek yememek-sabahları yarım yağlı peynir-zeytin kepekli ekmek çay tüketilebilir-öğlen mideyi ekşiten yemekleri yememek olabilir.Reflüde yüksek yastık kullanmakda önemli.

 

Kaynak:Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Özlem Ak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.