MAKALELER / Palm-Palmiye Yağının Sağlığa Etkileri





Palm-Palmiye Yağının Sağlığa Etkileri:


1—Bitkisel Yağ Üretim-Tüketimi:


1—Palm yağı palmiye ağacı meyvesinden üretilen bitkisel bir yağ.


1.1—Halkımızın tükettiği kişi başına yıllık tüketim 24 kg olup,12 kg Ayçiçek yağı,2 kg zeytin yağı,kalanı mısırözü,kanola,soya vs yağlar.


1.2—İç tüketim için yılda  2 milyon ton yağ tüketilirken,1 milyon tona yakın margarin ve sıvı yağ ihracatı söz konusu.Ayrıca hayvan yemi üretmek için yağlı tohuma ihtiyaç var.


1.3—Bitkisel yağ  üretiminin sadece %30 u yerli yağlı tohumdan karşılanmakta. Kalanı yağlı tohum ve ham yağ ithalatından karşılanmakta.İthal edilen 1.5 milyon ton dolayındaki ham yağın yaklaşık yarısı palm yağı.


2—Dünyada Palm yağı endüstrisi toplam yağ endüstrisinin % 30 unu oluşturmakta.


2—Palm Yağının İnsan Sağlığına Etkileri:


1—Palm yağı kullanılmadan önce kırmızı rengini ve kokusunu gidermek için 200 C nin üzerinde rafine edilmesi gerekir.Bu işlem sırasında glisidil yağ asit esterleri-GE gibi zararlı yan ürünler oluşur.


1.1--Bu maddeler en fazla palm yağında bulunur.GE insanlarda midede sindirim sırasında hidrolik asit ile parçalanırken glisidol ve 3MPCD esterleri oluşur.Bu maddeler 2A grupta kansere neden olan ajan olarak sınıflandırılmakta.


2--Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre normal diyetle beslenen farelere kıyasla aşırı yağlı diyetle beslenen farelerin kanserli hücrelerinin çok hızlı bir şekilde lenf bezlerine ve uzak organlara metastaz yaptığı saptandı ki kanserde ölümlerin %80-90 ı metastazdan kaynaklanmakta.Yine palm yağı ile beslenen farelerde kontrol grubuna göre metastaz çok fazla artmıştı.


3—Aynı zamanda Yüksek yağ içerikli diyette  bağırsaktaki bakteriler değişime uğramakta bu suretle zehirli maddelerin kana karışması ile  devamlılık kazanan iltihaba yol açmakta.


3.1--Fransa da fareler üzerinde yapılan araştırmalara palm yağının diğer yağlara göre daha fazla hasara yol açtığı tespit edildi.


3.2—Yağların rafinasyonu(ısıl işlemden geçirme) esnasında yüksek sıcaklıklara maruz kalınması nedeniyle  oluşan kanserojen bir bulaşan madde-3MCPD maddesi oluşmakta.Aynı zamanda hidroklorik asit üründe yağ ile reaksiyona girerek 3MCPD maddesi oluşmakta.


3.2.1—Avrupa Gıda Standartları Ajansı palm yağının kanserojen maddeler ürettiğini ve tehlikeli olduğunu açıkladı.


4—1997 yılında İngiltere de yapılan bir çalışmada palmitik asidin total kolesterolü artırdığı belirlendi.


4.1—2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre palm yağı ve palmitik asit kardiyovasküler etkileri ve kanser üretkenliği üzerinde değerlendirme adlı araştırmaya göre palm yağının koroner kalp hastalığı riskini artırdığı aynı zamanda yağ asitlerinin trigliserid yapısının kolesterolemiye yol açtığı belirtiliyor.


5—Rafineri işlemlerinden geçmeden tüketimi mümkün olmayan palmiye yağı içerisinde faydalı bileşenlere barındırsa bile  rafine edildikten sonra bu maddeler kullanışsız hale geliyor ve sindirimi oldukça güç hal alıyor.


5.1—Palmiye yağının faydası ile ile ilgili araştırmalar genelde yağ okside olmadan önceki araştırmalara dayanmakta.


5.2—Geniş yelpazede palmiye yağının yaralarından bahseden araştırmalar Nijerya çıkışlı olabiliyor.Nijerya dünyanın 3.en büyük palmiye yağı üreticisi.


6—2012 yılında palmiye yağının kullanımı 1999 yılına göre tam 7 kat arttı.Geçen yıl FDA nın aldığı trans yağ içeren gıdaları yasaklama kararı da firmaları daha fazla palmiye yağı kullanımına ittiği için tartışmanın alevlenmesindeki asıl sebep zaten.


7—Uzmanlara göre oda sıcaklığında sıvı olan zeytinyağı,Ayçiçek yağı gibi yağlar diğerlerine göre daha sağlıklı olup katı yağlarda palmiye yağı kullanmayan firmalarda mevcut.


3—Palm Yağının Gıda Üretiminde Kullanımı:


1--Palm yağı bugün dünyadaki en ucuz ve en yaygın bitkisel yağ kaynağı durumunda.Ekmekten bisküviye pek çok pastacılık ürününün formülasyonunda soslarında bulunmakta.


1.1--Emülgatör olarak  gıdalarda kullanılan malzemelerin kaynağı bitkisel yağ olabilir.Piyasada bulunan paketlenmiş birçok katı yağ –margarin ürünler palm yağından üretilmiş olabilir.Zira palm yağı en ucuz yağ.Tıpkı glikoz şurubu gibi.


1.2—Gıda Sanayinde unlu mamüller,pasta, çikolata, dondurma vs ürünlerin üretiminde palm yapı kullanılabilmekte.


1.3--Dünya ile kıyasladığımızda Türkiye’de mide kanserinin görülme sıklığı, dünyadan daha yüksek. Türkiye’de bu artışın sebepleri; beslenme alışkanlıklarının değişmesi vs olabildiği gibi kullanılan palm yağı ürünleri de olabilir.Zira çalışanların her sabah   yedikleri bohça,börek vs ile öğle yedikleri yemekte palm yağından üretilen yağlar kullanılabilmekte.


1.3.1--Mide kanseri oranlarının en yüksek olduğu nüfus ise Uzak Doğu toplumlarıdır.Muhtemelen bu ülkelerde palm yağı yüksek kullanılıyor olabilir.


1.3.2--Mide kanserinden ölüm ve görülme oranlarının en yüksek olduğu ülkeler, Japonya, ardından Kore Cumhuriyeti ve Çin olarak sıralanmaktadır. En düşük oranlar Tayland’da gözlenmektedir.


4—Palm Yağı İthalatı ve Ekoloji:


1—Türkiye de bitkisel ham yağlar ve yağlı tohumlara petrolden sonra en fazla döviz ödenmekte.


2--Yıllık 3 milyar dolarlık palm yağı ve benzeri ürün ithal edilmekte.Yerli yağlı tohum üretimi desteklenirse bu döviz yurt içinde kalabilir.


3—Malezya menşeyli palm yağı Türkiye ye düşük gümrükle giriyor ve bu nedenle tüketilen bitkisel yağların % 25 i Malezya menşeyli palm yağı.


4—Ayrıca Endonezya,Malezya,Papua Yeni Gine de palmiye ağacı yetiştirmek için her yıl  yüksek oranda doğal ormanlık arazi yok edilmekte olup ekolojik dengeye çok ciddi zarar verilmekte.Burada bulunan türlerin % 75 inin nüfusu azalmış durumda.


5—EFSA nın Besinlerde Ölçtüğü 3-MCPD  ve Glisidol Miktarları:


1—Palmiye Yağı/Glisidol………..3.9 mg/kg


1.1—Palmiye Yağı/3-MCPD…….2.9 mg/kg


2—Zeytin Yağı/Glisidol………......0.015 mg/kg


2.1—Zeytin Yağı/3-MCPD………..0.048 mg/kg


3—Ayçiçek Yağı/Glisidol…….…..0.27 mg/kg


4—Margarin/Glisidol……………...0.58 mg/kg


5—Mısırözü Yağı/Glisidol………...0.65 mg/kg


6—Krep,waffle,kurabiye,yaş pasta,biküvi/


3-MCPD………...........................................0.17 mg/kg


7—Atıştırmalık patates/3-MCPD………...0.13 mg/kg


8—Hazır bebek mamalarında/Glisidol……0.087 mg/kg


8.1—Hazır bebek mamalarında/3-MPCD……0.11 mg/kg


9—Kahvaltıda bir dilim ekmeğe sürülen yağlı çikolta,ikindi çayına eşlik eden kurabiyeler,1 dilim yaş pastanın-55 gr PY-kanser olasılığı yok denecek kadar azdır.



5.1—Türkiye de Yıllık Yağ Tüketimi:


1—Palm Yağı Tüketimi……………..1.7 milyon ton


1.1---Sıvı palm yağ tüketimi………….950.000 ton


1.2---Katı-margarin palm yağ tüketimi….550.000 ton


1.3---Sabun-yem,boya için kull. palm yağ tüketimi….200.000 ton


2—Yağlı tohum-ham yağ ithal miktarı……….6 milyon ton(3 milyar dolar)-%30 u palm yağı(1 milyar dolar)


3—Dünyadaki toplam palm yağının % 86 ını Malezya ve Endonezya karşılamakta.


4—Öneri:Tarım Bakanlığı yağlı tohum üretimini teşvik edebilir-Halkın yağı daha az kullanması için yayın yapabilir.


Kaynak:

1--HBT-S:44-47-27.01.2017-s:28

2—Para Dergisi-22.28.01.2017

3—Dünya Gazetesi

4—Tübitak Bilim ve Teknik Dergisi-Şubat-2017

5--http://www.sanofi.com.tr





Makalenin İzlenme Sayısı : 166

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.