MAKALELER / Miyopluk Açık Güneşli Havada Bulunurken Tedavi Olur





Miyopluk Açık Güneşli Havada Bulunurken Tedavi Olur:

 

1—Uzakdoğuda miyopi görülme oranı salgın biçiminde %70-90 lara varmakta.Şanghay da üniversite öğrencilerinin %95 i miyop olup, %19.5 yüksek miyop(6 derece üstü) durumunda.

 

2—Miyopi 8 yaş civarında başlar ve 15-16 yaşına kadar senede 0.5 derece artar.

 

3—6 Derecenin üstü olan yüksek miyopiye bağlı sinir tabakası dejenerasyonu,yırılması,göz tansiyonu,erken katarakt gelişimi,görme kaybı, körlüğe doğru ilerleyen ek hastalıklar gelişebilir.

 

4—Miyopide genetik yük önemlidir.Anne-baba miyop ise çocuklarında miyopi olma riski artar.

 

5—Eğitimsiz anne-babalarda miyopi görülmezken,eğitim almış çocuklarda miyopi görülme riski %60 lara kadar çıkabilmekte.

 

6—Kırsal alanlarda yaşayanlarda kentlerde yaşayanlar göre daha az miyopi görülür.

 

7—Aşırı çalışma,en önemlisi yetersiz ışık ve çevresel faktörlerle birleşince çocukta miyopi gelişmektedir.

 

8—Işık gözde retinal dopamin salgısını artırmakta.Retinal dopamin gündüz artarken,gece azalır.İç ortam aydınlatması zayıf olan ortamlarda gözde gündüz çubuk hücrelerde-gece koni hücrelerde kontrolüne giren bu ritm bozulur ve göz uzar.Bu durumda ışık retina yerine retinanın önüne düşer bu ise miyopi dir.Takılan gözlüğün merceği ile ışığın retina düşmesi sağlanır.

 

8.1—Yapılan çalışmalarda 10.000 lüx ışık şiddeti altında 3 saat geçiren çocuklarda miyopinin ilerlemediği gösterilmiştir.


8.2—Günde 40 dk.sını açık havada yaptıran-80 dk açık havada teneffüs geçiren çocuklarda miyopi ilerlememekte.

 

9—Çocukları açık havaya çıkarmak fiziksel aktiviteyi artırmakta,obeziteyi azaltmakta,ruh sağlığına olumlu etki yaparken(depresyon vs azalması) miyopi riski en aza inebilmekte.

 

10—Miyopide mahal aydınlatmasının suni ışıkla yapılması 10.000 lüx değerine ulaşılmasını mümkün kılmaz.Bu nedenle açık havada geçirilen saatlerin artırılması ve gün ışığının mahallere daha fazla nufuz etmesi temel politika olmalıdır.

 

10.1--Okullarda-İşyerlerinde-Konutlarda çok daha fazla gün ışığı aydınlatılması yapılması(pencere alanı mahal alanın %15-20 si olması,gün ışığı aydınlatma sistemi kurulması,sarı-gün ışığı renkli lamba kullanılması,beyaz ışıktan uzak durulması) uygun olacaktır.

 

Kaynak:HBT-Sayı:67-7.07.2017-S:11


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 177

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.