MAKALELER / Mideye İyi Gelen Yiyecekler





Mideye İyi Gelen Yiyecekler


1—Armut:


1--Armut, midenin yorulmasına neden olmadan kolay şekilde besin maddelerine ayrıldığı için, ince bağırsaklar gibi diğer sindirim sistemi organlarını da yormamaktadır.


2--Armut içerdiği sorbitol adlı maddeyle , ince bağırsaklar içinde su çekilmesini sağlamaktadır.


2--Yoğurt


1--Yoğurt, midede meydana gelen bakteriyel enfeksiyonlar ile mücadelede etkindir.


2--Mide çeperlerinde bulunan ve faydalı bakteriler olarak adlandırılan probiyotikler mide sağlığını korumakta ve sindirim olayının düzenli şekilde olmasına yardımcı olmaktadır.


3--Aynı şekilde kefir de, tıpkı yoğurt gibi, kalsiyum, D vitamini ve probiyotik içermektedir.


3—Zencefil:


1--Sindirim sistemi organlarının yatıştırılmasını sağlayan zencefil, Mide asidinin dengelenmesine yardımcı olup mide ekşimesine iyi gelmekte, bulantı ve kusma gibi diğer mide problemlerinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.


4—Patates:


1--Haşlanmış patates içerdiği lifler sayesinde, hem mideye hem de diğer sindirim sistemi organlarına iyi gelmektedir.


2--Öte yandan, çiğ patatesin suyu mide yanmalarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.Midede üsleser-gastrite neden olan heliobakteri adlı bakteri asidik ortamda yaşamakta.


3--Mide ortamı bazik olursa bu bakteri midede yaşayamamakta ve gastrit şifa bulmakta.Mideyi bazik yapan en iyi yiyecek sabah-akşam bir ay aç karna sütlü patates püresi yada haşlama patates yemek olabilir.


5—Muz.


1--Muz, midede oluşan veya oluşabilecek yanmanın sakinleşmesini sağlamaktadır.


2--Her bir öğünün peşinden bir adet muz tüketmek midenin yanmasını azaltmakta ve  mide enzimlerinin salgılanmasını ve mide hücrelerinin üretilmesine de katkı sağlamaktadır.


3—Muzda yoğun bulunan potasyum kalp sağlığı için gereklidir.


6—Pırasa:


1—İçerdiği kimyasal maddellerle midenin en iyi dostu olan gıdalardandır.Sulu az yağlı pirinçli ıspanak yemeği mide ve bağırsakların dostudur.


7—Elma:

1—İçerdiği pektin maddesi ile mide ekşimelerine yanmalarına iyi gelebilir.


1—Sağlık için günde en az 1 elma yenmelidir.Elmanın doğal ve kurtlu olanı makbuldür.Amasya elması,küçük köy elması,yeşil ekşi elma önerilebilir.


8--Maden Suyu:


1--Şeker **içermeyen gerçek ve doğal maden suyu, mide asidinin dengelenmesine yardımcı olmaktadır.


1.1--Buna göre maden suyu, midedeki asitler ile etkileşime girdiğinde, mideye zarar verebilecek olan asit miktarının etkisiz hale getirilmesini sağlamaktadır.


9—Zeytinyağı:


1--Pişmiş değil de özellikle çiğ olarak tüketilen zeytinyağının, sadece mide üzerine değil, tüm vücut sağlığına katkıları bulunmaktadır.


2--Çiğ zeytinyağı tüketmek, vücuda alınan besinlerin midede kalma süresini azaltmakta-yağların sindirilmesi için gerekli olan safra salgısının artırılmasına yardımcı olmaktadır.


10—Karnabahar:


1--Haşlanmış özellikle de buharda hafif pişmiş karnabahar, midenin yapısında bulunan asitten dolayı kendi dokularına zarar vermesini önlemektedir.


2--Ayrıca, karnabaharın yapısında doğal olarak bulunan “gefarnato” maddesi ise, ülser ilaçlarının ham maddesi olarak kullanılmaktadır.


11—Lahana:


1--Lahana, özellikle de çiğ olarak tüketildiğinde mide sağlığı için son derece faydalıdır. Salatalara ya da sandviçlere eklenerek tüketilebilen çiğ lahananın suyu da bir o kadar faydalı etkiler göstermektedir.


2--Özellikle de ülser ve gastrit gibi mide hastalıkları için doğal bir ilaç olarak gösterilen lahana suyu, içerisine elma suyu eklenerek içildiğinde mide sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir.


3—Yalnız lahana guatrı olan hastalarda doktor önerisiyle kullanılabilir.


12--Baklagiller


1--Bioflavionid adı verilen bir madde içeren fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller, midenin korunmasını sağlamaktadır.


13--Az Yağlı Besinler:


1--Midelerinde hazımsızlık problemi yaşayan kişiler için ideal bir beslenme şekli olan az yağlı gıdalar, midenin yorulmasını önlemekte ve sindirime yardımcı olmaktadır.


1.1--Kızartmalar, çok yağlı et-süt ürünleri ile baharatlar, yağ oranı yüksek gıdalar oldukları için, kontrollü şekilde tüketilmelidir.


1.2--Tuzlu salamura gıdalardan uzak durmak.



14--Meyan Kökü:


1--Oldukça etkili bir mide koruyucu özelliği bulunan meyan kökü, midede meydana gelen aşırı asit birikimini azaltmaya yardımcı olmaktadır.


1.1--Böylece meyan kökü, mide asidinin gereğinden fazla aktif hale geçerek, mide dokularına zarar vermesinin önüne geçmektedir.


1.2--Tuzlu ve salamura gıdalardan uzak durmak



15—Ispanak:


1--Güçlü bir demir minerali ve C vitaminini kaynağı olan ıspanak, özellikle de çiğ, buharda az pişmiş ya da haşlanmış olarak tüketildiğinde, mide sağlığını koruyucu etkiler göstermektedir


Kaynak:mynet.com-Mideye İyi Gelen 




Makalenin İzlenme Sayısı : 178

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.