MAKALELER / Mide Sağlığı İçin Yağın Dayanım Sıcaklığını Etikete Yazmak





Mide Sağlığı İçin Yağın Dayanım Sıcaklığını Etikete Yazmak

 

1—Türkiyede sabah vs kahvaltılarda börek ,bohaça, bisküvi yoğun kullanılabilmekte.

 

2--Bu ürünler üretilirken kullanılan yağların dayanım sıcaklığının üzerinde ısıl işlem uygulandığından kullanılan yağın kimyası bozulmakta-bu durumda yağın yada pişirilen ürünün içinde midenin eritemeyeceği-hazm edemeyeceği bileşikler oluşmakta.

 

3--Bu bileşikleri eritmek için mide daha fazla asit ve salgı basarak gastrit-ülser-kansere giden yolun taşlarını döşeyebilmekte.

 

4—Bu nedenle halk sağlığını korumak için Sağlık Bakanlığı Yağ üreticileri için ürettikleri yağın sıcaklık dayanımı sıcaklığını ürün etiketlerinde rahatlıkla okunabilir ve açık olarak yazmalarını şart koşabilir.

 

4.1—Örneğin bir x marka sıvı yağın teneke kutusunda-yada margarin paketi etiketinde- yağ dayanım sıcaklığı örneğin 120 C –ibaresi mutlaka olmalıdır.

 

4.2—Bu yazı olursa gıda-pohaça vs üreten kişi fırın sıcaklığını örneğin 120 C altına ayarlayarak işi çözme yoluna gidebilir yada dayanım sıcaklığı farklı bir marka yağ kullanabilir.Bu önlem ile Halk Sağlığı için faydalı bir gelişme sağlanabilir.

 

4.3--Ayrıca Bakanlığın internet sitesinde kullanılan bütün ürünlerin dayanım sıcaklıkları-şartları bir tablo olarak markası ile birlikte yayınlanabilir.

 

4.4—Ayrıca İleri durumda Bakanlığa bağlı Enstitüsü ile birlikte Ulusal Gıda ve İlaç Dairesi kurulabilir.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 172

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.