MAKALELER / Mide İlaçları Kalp Krizi Riskini Artırabilir





Mide İlaçları Kalp Krizi Riskini Artırabilir:

 

1--ABD'deki Stanford Üniversitesi araştırmacıları, mide asidine karşı proton pompa inhibitörü olarak adlandırılan ilaç grubunun kalp krizi riskini artırabileceğini bildirdi.

 

1.1--Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada yaklaşık 3 milyon kişinin elektronik kayıtları incelendi. Buna göre, mide asidini bastırmak için ilaç kullananların kalp krizi olarak bilinen miyokard enfarktüsü geçirme olasılığının % 16 daha fazla olduğu saptandı.

 

 

3--Doç. Dr. Ahmet Karabuluta göre,  bu İlaçların böyle bir etkiye neden olduğunu söylemek için daha geniş araştırmalar yapılması gerektiği şeklinde.Doç. Dr. Karabulut, gereksiz ilaç kullanımından kaçınmanın önemini vurguladı:

 

3.1--Son dönemde yapılan Stanford kaynaklı bir araştırma özellikle proton pompa inhibitörü denilen mide ilaçlarının kalp krizi riskinde göreceli artış yapabileceğini kaydetti. 


3.1.1--Bu ilaçlardan bazılarının özellikle kalp hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlarla etkileştiği ve bu ilaçların etkisini azaltabileceği zaten biliniyordu.

 

3.2--Ancak bu araştırmada ilaç etkileşiminden ziyade, ilaçların doğrudan zararlı etkileri araştırılmış. Mekanizma tam açık olmasa da, bu ilaçların damar yapısını koruyan nitrit oksit yapımında azalma yaptığı ve dolaylı yoldan damar sağlığına zarar verebileceği belirtildi.

 

3.3--Konunun netlik kazanması için daha geniş araştırmaların yapılması gerektiği kesin olmakla birlikte, gereksiz ilaç kullanımından da kaçınmak şart.”

 

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/1090225-mide-asidi-ilaclari-kalp-krizi-riskini-artirabilir





Makalenin İzlenme Sayısı : 179

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.