MAKALELER / Uzun Yaşam-Sağlıklı-Okinawa Adası






Uzun Yaşam-Sağlıklı-Okinawa Adası:

 

1--Okinawalılar 100 yıldan fazla yaşamalarıyla dikkat çekiyor.

 

2--Bir yaşama sebebi benimsemek önemli. Her sabah neden kalktığınızı ve neler yapacağınızı bilin.

 

3--Burada yaşayanlar bitki temelli diyet kullanıyor. Tatlı patates, kızarmış sebzeler ve tofu gibi tükettikleri yiyeceklerin besin değeri yüksek ve kalorileri düşük.

 

3.1—Yorum:ph 7.5 üstünde- bol su içmek-yatmadan önce 1 bardak ılık süt içmek-kök bitki ve maydanoz-roka-tere-sarımsak-soğan-domates-biber- vs baharat(kırmızı biber-öğütülmüş kaya tuzu-nane-az karabiber-köri-kekik vs) soğuk sıkım zeytinyağı kullanılarak hazırlanmış sebze ve salatları yemek.

 

3.2--Haftada 2 gün küçük yağlı yüzey balığı(sardalya-hamsi vs) yemek.Ayrıca mercimek ve bulguru-turşuyu sofradan eksik etmemek.Tam tahıl-tam çavdar ekmeğini en fazla 2 dilim yemek.

 

3.3—Az yemek.doymadan kalkmak.Akşamları hafif yemek-bir kase çorba- yada kahvaltı yapmak

 

4--100 yaşını aşmış Okinawalılar bahçe işlerinin stresi azalttığını dile getiriyor. Yani varsa böyle bir imkan, kendinizi bahçeye atın.Balkonda bahçe kurmak.Yada bahçeli evde yaşamak.

 

5--Okinawalılar Moai geleneğini sürdürüyor yani sosyal destek gruplarında yer alıyor. Bu, kişilerin güven duygusunun artmasına neden oluyor.

 

5.1—Yorum-Özellikle 40 yaşından sonra akrabaları daha yoğun ziyaret etmek-doğa-spor derneklerine sosyal yardım derneklerine üye olup yardım etmek.Sokak hayvanlarına yiyecek-su vermek.Bir kimsesiz çocuğa sahip çıkmak-bir lise-üniversite öğrencisini okutmak.

 

6--Burada yaşayanlar aktif yaşamı benimsemiş durumda. Yani hareket etmek elzem.

 

6.1—Yorum:Her 40 dk hareket etmek-yürümek-işe gelirken-giderken minibüsten inip 20 dk yürümek.Spor aletleri ile spor yapmak.

 

6.2—Hergün istenilen zamanlarda mutlaka sevdiğiniz müzik-film izlemek-gazete-çok satılan kitaplardan-dünya klisikleri ve özel ilgi alanı kitapları okumak.

 

Kaynak: /www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/





Makalenin İzlenme Sayısı : 463

Eklenme Tarihi : 10.09.2019

Önceki sayfaya geri dön.