MAKALELER / Kısırlığa Karşı Öneriler





Kısırlığa Karşı Öneriler:

 

1—Yapılan bilimsel çalışmalara göre Kısırlıklarda erkek kısırlığı % 40 oranında sorumlu bulunmakta.


2--Kaliteli sprem ve kaliteli yumurta ile sağlıklı çocuklar dünyayaya gelebilir.Bununda ön şartı anne ve babanın sağlıklı-organik beslenmesi-işlenmiş gıdadan-gdo lu besinlerden-ucuz tatlılardan uzak durması-ph ı yüksek yeteri kadar kaynak suyu içmesi ile mümkün olabilir.

 

2—Yapılan bazı çalışmalar Sperm kalitesi ve döllenme şansının Akdeniz diyeti ile olumlu yönde etkilendiğini gösteriyor.

 

2.1--18 ülkeden 35 sağlıklı ve kısırlık sorunu yaşayan erkek üzerinde yapılan araştırmada; antioksidanlar,


E vitamini………………havuç,kök bitkiler


C vitaminleri……………turunçgiller,limon, portakal,kivi,maydanoz


beta-karoten…………….havuç,patates vs


selenyum………………..ceviz,balık


çinko…………………….karides,balık


omega-3, D vitamini……..karides,balık


folik asit…………………hindi etki,baklagiller,hububat

balık, kümes hayvanları,tahıl, meyve ve sebze,

az yağlı süt ve yağsız sütün

 

kısırlık sorunu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu gözlemlendi.

 

2.2--İşlenmiş et, işlenmiş patates, yağlı süt ürünleri, tam yağlı süt, peynir, kahve, gazlı içecekler ve tatlılar açısından zengin bir diyetin ise olumsuz sonuçlara yol açtığı gösterildi.

 

3--Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Erkek kısırlığında beslenmenin önemi büyük. Akdeniz diyetiyle beslenmenin yanı sıra düzenli ceviz tüketimi de sperm kalitesini artırarak erkek kısırlığını olumlu etkileyebilir.

 

3.1--Amerika'daki Delaware Üniversitesi'nde yapılan araştırma, günlük 75 gram ceviz tüketmenin; sperm hücrelerinin kalitesini, sperm hareketliliğini ve morfolojisini iyileştirebildiğini ortaya koydu.

 

3.2--Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, "Yapılan çalışmalarda, ceviz tüketen kısır farelerin sperm morfolojisinde önemli gelişmeler olduğu tespit edilmiştir. Çoklu doymamış yağ asitleri içeren ceviz, vücut hücrelerinin gelişimine ve onarılmasına yardımcı olan temel besin maddeleri olarak kabul edilir" diyor.

 

3.3-- Prof. Dr. Ferit Saraçoğlu, geç yaşta gebelik ve sonrasında anne ile bebeğin karşılaşılabileceği risklere karşı Omega 3'ün önemini vurguluyor.

 

3.3.1--Gebelikte Omega- 3 kullanımının özellikle geç gebelikte ortaya çıkan düşük riskini azalttığını ve bebeğin tutunmasını artırdığını söylüyor.

 

3.3.2--Öte yandan Jinekolog Doç. Dr. Ferit Saraçoğlu, "Omega- 3'ün bebeğin sağlıklı gelişiminde de önemli yararları olduğunu vurguluyor. Bebeklerin büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynayan Omega- 3 yağ asitleri, hamilelikte de önemli faydalar sağlar.


3.3.3—Omega-3 kaynakları:


1—Yüzey Balıkları:Hamsi,sardalya,çinekop,istavrit-ızgara-yağsız tava


2—Ceviz,zeytin,zeytin yağı,fındık

 

Kaynak:https://www.yeniasir.com.tr/





Makalenin İzlenme Sayısı : 156

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.