MAKALELER / Karanlıkta Uyumak-Gece Çalışma Aydınlatması





Karanlıkta Uyumak-Gece Çalışma Aydınlatması:


1—İnsanda kişiden kişiye değişmekle beraber melatonik biyo ritme uygun olarak yaklaşık 23.00-05.00 arasında salınır ve biyo ritmi ayarlar.


2—Daha önce yapılan araştırmalar göre geceleri sürekli ışığa maruz kalan kadınlarda meme ve kolon kanseri görülme sıklığı artmakta.


3—Kanser hücrelerinde kromozomlarda telomeraz aktivitesi arttığı için hücreler ölümsüzleşmekte. Melatonin ise telomeraz aktivitesini azaltmakta.


4—Yapılan bir çalışmaya göre gece melatonin düzeyinde % 15-25 oranında azalma tümör büyümesini teşvik etmek için yeterli.


4.1--İnsanlarda yaşlanmaya bağlı melatonin düzeyi azalması ile ise % 25 düzeyinde olduğu için kanserin yaşlanmayla ortaya çıkmasını kolaylaştırmakta.


5—Melatonin anti kanser etkisi muhtemelen DNA,protein ve hücre zarında hasara neden olan serbest radikalleri tüketmesi-yok etmesi ile ilgili olabilir.Gerçekte tek melatonin molekülü 10 serbest radikal molekülü tüketmekte.


6—Melatonin salgılanmasını artırmak insanı kanserden koruduğu gibi daha kaliteli uyku uyumasını sağlamakta.Bu nedenle melatonin salgılanmasını artırmak için gece karanlık yatakta yatmak ,yatmadan önce melatonin içeren ay çekirdeği veya yer fıstığı yemek uygun olabilir.


7—Öte yandan parklarda veya gece aydınlatmasında kullanılan halojen lamba yerine LED Lamba kullanmak uygun değil. 


7.1--Zira LED Lambalar beyaz ışık yaydığı için, melatonin salgılanmasını baskılamakta.Bu nedenle gece çalışılan işyerlerinde LED Lamba kullanmak yerine klasik lamba yada sarı tasarruflu lamba yada sarı LED kullanılabilir.


7.2--Gece hayvanları için,bitki sağlığı için(beyaz led ile kuruyan çınar ağacı) park vs aydınlatması için LED Lamba yerine elektronik balastlı halojen lamba veya sarı kompkat fluoresan lamba kullanılabilir.


Kaynakça:CBT-1373-15/12.07.2013


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 163

Eklenme Tarihi : 21.10.2021

Önceki sayfaya geri dön.